fbpx

О Милану Ракићу и Орбановој обрнутој транзицији (видео)

0
(0)

Орбаномија – или може ли се живети без ММФ-а?

Када је пре пет година Европска унија препоручила Мађарској да настави са строгим мерама штедње, тадашњи и садашњи премијер Виктор Орбан рекао је одлучно „не“ и замолио представнике Међународног монетарног фонда да напусте земљу. Уместо штедње, жестоко је опорезовао банке, енергетски сектор, телекомуникационе компаније, трговинске ланце, секторе који су били углавном у страном власништву.

[youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=YAxuz-3vDMY“]

У наредних пет година, Орбан је спроводио неортодоксну економску политику коју на Западу зову Орбаномија. Држава се вратила на тржиште, а циљ је био да што више кључних сектора буде у мађарским рукама. После пет година, незапосленост у Мађарској је званично 6,4 одсто, буџетски дефицит је испод 3 одсто, што је недосањан сан за многе европске државе, а Орбан је на себи својствен начин решио проблем кредита у швајцарским францима. Са друге стране, Мађарска има највишу стопу ПДВ-а у Европи, а дуг земље је 76 одсто бруто домаћег производа. Орбан се окреће Русима са којима ће градити нове нуклеарне реакторе, а богатим инвеститорима са истока омогућио је да куповином државних хартија од вредности могу слободно да се шетају по зони Шенгена.

Екипа Око магазина у Будимпешти је покушала да добије одговоре на питања може ли се живети без ММФ-а, да ли Орбаномија функционише и која је највећа претња неортодоксном мађарском економском моделу.

Уредник емисије: Горислав Папић

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *