Обавезне информације шта је купљено и колико кошта у јавним набавкама и у ванредном стању
Медицинска опрема (фото: инстаграм профил будуцностсрбијеав)

Обавезне информације шта је купљено и колико кошта у јавним набавкама и у ванредном стању

5
(2)

Kуповина респиратора не мора да се одвија по свим уобичајеним процедурама јер Закон о јавним набавкама у случајевима угрожености људских живота предвиђа могућност њиховог заобилажења, али свакако мора да се поштује законско начело транспарентности и јавност има право да зна шта је купљено и колико је то плаћено, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Директор Транспарентности Србија Немања Ненадић рекао је да је у ситуацијама када се ради о заштити живота, могуће набављати и од фирми које из неког разлога не би могле да буду понуђачи као и да није неопходно да се припрема конкурсна документација и да се објављује јавни позив.

„Међутим, и у таквим ситуацијама су државни органи дужни да поштују, у мери у којој је то могуће, начела овог закона – транспарентност, конкуренцију, ефикасност“, рекао је Ненадић за ВОИЦЕ.

Додао је да је у актуелним набавкама респиратора спорно то што грађани знају само оно што саопшти председник Србије Александар Вучић који како је навео, „свакако није надлежан за куповину медицинске опреме, док од надлежних институција, као што је Министарство здравља, нема никаквог обавештења“.

ВОИЦЕ је пренео да на Порталу јавних набавки, где се иначе објављују подаци о спроведеним тендерима, постоји податак о куповини само 15 респиратора из прве половине марта.

Бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић за ВОИЦЕ је рекао да, без обзира којим поступком се сада купују нека добра или услуге, да ли по убрзаној процедуру или не, грађани без сумње имају право да знају шта је купљено и колико је коштало.

„Информације у вези са заштитом здравља становништва сврставају се у категорију такозваних привилегованих информација, оних код којих органи власти морају да учине напор да их што пре ставе на располагање јавности. Kад погледате закон, видећете да су и код формалних захтева да се добију те информације предвиђени пуно краћи рокови него за остале информације“, навео је Шабић.

Додао је да закон изричито каже да су то информације код којих орган власти не може доказивати постојање неког другог интереса који би у конкретној ситуацији био пречи па оправдао ускраћивање информације.

Професорка на Филозофском факултету у Новом Саду Јелена Kлеут оценила је да се стиче утисак у јавности да ниједан респиратор не би био набављен да нема председника Србије Александра Вучића.

Она је доделу респиратора у Новом Пазару и Нишу оценила „пропагандним догађајима“.

„У време када нам се свима саветује да смањимо друштвене контакте и не излажемо се непотребном ризику, не видим зашто се прави некаква фешта“, казала је Јелена Kлеут.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биткоин опет обара рекорде, цена порасла на 48.000 долара

Биткоин опет обара рекорде, цена порасла на 48.000 долара

0 (0) ВАШИНГТОН – Цена биткоина наставила је синоћни раст и у уторак ујутру, достигавши …

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

5 (2) 50 пара по 50 пара и цена за литар горива у Србији ових …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend