Пољски министар здравља: Пољска ублажава рестрикције и покреће привреду од 19. априла
фото: Пјотр Дабрик, Фликр

Пољски министар здравља: Пољска ублажава рестрикције и покреће привреду од 19. априла

Пољски министар здравља Лукаш Шумовски саопштио је да ће Пољска од 19. априла почети да ублажава рестрикције и да поново постепено покреће замрзлу привреду, јер нема никаквих података да ће пандемија престати током лета, а трошкови су такви да ће људи почети да умиру масовно од других болести.

“Постепено ћемо од 19. априла да одмрзавамо привреду. Мислим да је то добра вест ако погледамо како изгледа трошак те изолације. Цена потпуног затварања земље износи 2,2 милијарде евра на дан, два. Ако не одмрзнемо привреду, људи ће умирати од других болести, не од ковид-19. Проблем са епидемијом је тај да нема никаквих података да ће се она завршити током лета, у јесен или да ће се на неки чудесан начин угасити”, казао је Шумовски пољском радију РМФ ФМ.

Он је рекао је да су се рестриктивне мере показале као добре, јер без њих би сада у Пољској било неколико десетина хиљада оболелих од вируса.

Према јутрошњим подацима, у Пољској је коронавирусом заражено 6.943 особе, 245 је преминуло, док је оздравило 618, а у земљи је од 4. марта када је забележен први случај урађено 143.630 тестова.

“Према мојој оцени епидемија ће трајати најмање годину дана. Морамо да се припремимо на дуги рат”, рекао је министар и поручио да Пољаци могу да забораве ове сезоне на летовања на каква су навикли, јер је епидемија и у оним земљама где је већ топло и сунчано време.

Када је реч о контроверзним председничким изборима заказаним за 10. мај, које владајућа странка Право и Правда и њен лидер Јарослав Качињски желе по сваку цену да организују, док још епидемија није прошла и гарантују готово сигурну победу досадашњем председнику Анџеју Дуди, Шумовски је казао да ће препоруку да ли да се одрже дати чим добије стручно мишљење главног санитарног инспектора.

“Без сумње, избори поштом безбеднији су него традиционални избори”, казао је Шумовски о новој идеји владајуће странке, да Пољаке у јеку епидемије не терају на биралишта, већ да сви гласају поштом.

Заједно са ублажавањем мера ограничења кретања и отварањем радњи, тржних центара и неких услуга, Пољаци, међутим добијају и једну нову обавезу – да од 16. априла носе у јавном простору заштитне маске, односно да као што већ месец дана важи у суседној Чешкој, прекрију маском, шалом или марамом нос и уста.

“Препоручујем да прекривамо уста и нос шаловима, марамама, памучним маскама. Хируршке маске су потребније здравственим радницима”, апеловао је на Пољаке министар здравља Шумовски.

Шумовски је такође критиковао пољске званичнике на челу са лидером владајућих конзервативаца Јарославом Качињским који су у време када обични Пољаци морају да поштују забрану окупљања и држе растојање од два метра, групно и без маски 10. априла дошли један поред другог на Трг Пилсудског у Варшави да одају пошту жртвама пада председничког авиона у Смоленску када је пре 10 година погинуло свих 96 људи, међу њима и председник Пољске Лех Качињски.

“Растојање је морало да буде веће. Можда је требало да дођу у већим временским размацима. То важи и за породице погинулих. Али комеморацију не организује Министарство здравља”, рекао је Шумовски.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Бранислав Несторовић: Пре су ме јурили, а сада сам постао рестриктиван (видео)

Бранислав Несторовић: Пре су ме јурили, а сада сам постао рестриктиван (видео)

Гост: Проф др Бранимир Несторовић – Начелник одељења за алергологију, пулмологију универзитетске дечије клинике у …

Kон: Гледамо како се вирус слободно шири и преноси

Kон: Гледамо како се вирус слободно шири и преноси

Члан Kризног штаба и епидемиолог Предраг Kон изјавио је да нас и наредних дана очекује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *