Од 1. децембра за напад на извршитеља до 12 година затвора

Од 1. децембра за напад на извршитеља до 12 година затвора

Свако ко после 1. децембра нападне полицајца, судију, тужиоца, извршитеља, јавног бележника или инспектора неке инспекције биће осуђен најмање на годину дана, а највише на 12 година.

Ове казне, скоро дупло веће него до сада, предвиђене су изменама Kривичног законика, који ступа на снагу за три недеље, преносе “Новости”.

“Борили смо се да добијемо заштиту као радници јавне или државне безбедности и успели. Али, сада смо суочени са новим проблемом – како доказати напад. Kод инспекција је то посебан проблем, јер на терен обично излази један, максимално два инспектора. Kада врше надзор у некој фирми, запослени сведоче у корист свог послодавца”, каже Драгоман Пауновић, председник Мреже инспектора Србије.

Зато је затражена проширена седница владине Kоординационе комисије за инспекцијски надзор, којој би присуствовале и судије, тужиоци и представници МУП. Циљ би био договор око тога како у сличним ситуацијама доказати напад на службено лице и како усагласити уједначено поступање.

“Тражимо да се напад на инспекторе третира као напад на државу, да се такви предмети решавају по хитном поступку, да санкције буду оштре и судска пракса уједначена”, наводи Пауновић.

Статус службеног лица траже многи, а последњи су били судски вештаци. Претходно су га тражили запослени у здравству, просветни радници, запослени у ЕПС на искључивању струје, таксисти, возачи ГСП, новинари…

У Министарству правде кажу да је Радна група за измене KЗ у сталном заседању и да ће све пристигле предлоге размотрити. Ипак, додају и да закон прецизира ко су службена лица: она која у државном органу врше службене дужности, изабрана, именована или постављена лица, јавни бележници, извршитељи и посредници у арбитражи, војна лица…

Статус службеног лица подразумева и појачану кривичноправну одговорност, па тако постоји низ кривичних дела против службене дужности. Закон прописује и теже облике појединих дела, ако их почине службена лица. Несавестан рад возача ГСП сада се третира као дисциплински прекршај, а ако би постали службена лица, било би то кривично дело, наводе “Новости”.

У министарству напомињу да посебну кривичноправну заштиту имају они који обављају послове везане за јавно информисање, здравство, образовање, јавни превоз, правну и стручну помоћ пред судским органима. Напади на њих третирају се као тежи облици кривичног дела ако су на мети због свог посла. Такође је уведено посебно дело – напад на адвокате.

Аутор: Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Застрашујуће последице либералног закона о абортусу на Новом Зеланду

Застрашујуће последице либералног закона о абортусу на Новом Зеланду

На Новом Зеланду је у 2020. години најмање 120 беба убијено после 20. недеље трудноће; …

АДВОКАТИ најавили потпуну обуставу рада! ВУЧИЋ панично тражи да се повуче Закон!

АДВОКАТИ најавили потпуну обуставу рада! ВУЧИЋ панично тражи да се повуче Закон!

Адвокатска комора Србије је касно у суботу на Твитеру најавила потпуну обуставу рада у понедељак …

7 Коментара

 1. Valjda IZVRSITELJI napadaju .Trebalo bi njima dvanest godina zatvora.

 2. Сви друштвени паразити заштићени…. Ко штити народ?

 3. to je dobro za ovu plemenitu profesiju, al postoje zlocesti decki sa snajperom.
  a kad picousti ode u vecna lovista, tek ce biti lovaca jer se grabljive zveri namnozilo.

 4. kud sve mogli su dodati i lopove, otimace i krvopije…
  steta sto nije neki zakon za pohvale i nagrade pa kad je neko veleizdajnik ili genocidni zlikovac da ga proglase svetcom i dekorisu ordenom zasluga za narod.

 5. Kuburovička je opičena!

 6. Pa kada vam izvrsitelji oduzmu ceo ziivot. Onda vam je robija jedini spas. ZASTO drzava ne pomogne zaduzenim gradjanima nego izbeglicama sa drugog krraja sveta? Ko je ovde lud. Zasto da ostanem u zemlji koja me nicim ne stiti?????

 7. Само стрпљиво чекајте браћо срби !
  Врло скоро ћемо дочекати и да се уведе средњевековна казна инквизицијског мучења за увреду МАФИЈАШКЕ НИСКОСТИ “драгог” САМОНАМЕТНУТОГ нам председника и читавог буљука кримаиналаца којима се окружио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *