Financial Times: Нема Арапа у Београду, постоји сумња да је пројекат "Београда на води" само прање новца

Financial Times: Нема Арапа у Београду, постоји сумња да је пројекат “Београда на води” само прање новца

Председник покрета Доста је било (ЂБ) Саша Радуловић изјавио је за Фајненшел тајмс да „постоји основана сумња, коју би морао да провери тужилац ако би радио свој посао, да је у пројекту Београд на води на делу прање новца“, саопшила је пресс служба покрета Доста је било.

Радуловић је рекао да постоји сумња да је „реч о новцу који се из Србије извлачи кроз различите проневере јавних средстава и фондова, да би се потом опрао и вратио у Србију кроз инвестиционе фондове Уједињених Арапских Емирата који, у ствари, само узимају свој проценат за прање новца. Kада новац дође поново у Србију, онда људи преко којих је изашао из земље, а реч је о људима из власти, користе тај новац за куповину имовине.

„Реч је о земљишту на коме се гради Београд на води, али и о пољопривредном земљишту на разним местима у Војводини, о компанијама и слично. Сматрам да је то подлога свих ових такозваних „инвестиција у Србији“. Kључно је то што су све компаније које граде Београд на води, као и сви људи који доносе одлуке, повезани са људима из врха власти. Нема Арапа. Не познајем никог ко би се одлучио на огромну инвестицију, а потом се за њу не би занимао, већ би препустио локалним људима да одлучују ко добија колико новца“, рекао је Радуловић за Фајненшел Тајмс.

Радловић је рекао и „да смо ми само направили план развоја тог земљишта, а потом га поделили на мање делове, могли смо зарадити и више од једне милијарде евра. Дакле, сав тај новац је нестао кроз овај дил“, наводи се у саопштењу ЂБ које преноси интервју за Фајненшал Тајмс.

Одговарајући на питање да ли постоје докази за те тврдње, Саша Радуловић је рекао да је „поднео много кривичних пријава о много случајева корупције а да је неке од тих кривичних пријава поднео као министар“.

„Практично све су игнорисане од стране тужилаштва. Пре него што сам постао министар радио сам за канцеларију јавног тужиоца са својим тимом. Открили смо многе сличне случајеве који потом нису процесуирани. Дошло је до неког договора, и све је стављено под тепих. Kада имате 30 година таквог континуитета, свака нова власт штити претходну и никад нико ни за шта не одговара. То је тужно, јер када радите са младим полицајцима који су пуни ентузијазма за посао и заштиту јавног интереса, сведок сте њиховог разочарања када, након што спроведу истрагу и прибаве доказе, све буде заустављено“, рекао је Радуловић.

На питање да ли би међународна помоћ била од користи, Радуловић је одговорио да „све почиње у Србији – одакле новац потиче, а потом је неопходно само следити траг новца, кроз које земље је прошао и где је завршио“.

„То није тако тешко. Наравно, то је велики посао. Међутим, није нуклеарна физика. Оно што морам да кажем је да ЕУ све ово зна. Они знају тачно шта Влада (Србије) ради и то не само када је реч о корупцији, исисавању новца из буџета, злоупотребама јавног новца, већ и када је реч о стању демократије, стању у медијима, начинима крађе избора, стања бирачког списка… У Србији имамо 6.8 милиона бирача у бирачком списку, а издато је само 5 милиона идентификационих докумената. Разлика је 1.8 милиона људи“, рекао је Радуловић.

Радуловић је рекао да „ЕУ све то зна, па опет буквално сваки ЕУ званичник који дође у Србију изговара чувену реченицу: „Србија иде у добром правцу“ и додао да је пуна сарадња по питању мигрантске кризе разлог због кога (Александар) Вучић ужива пуну подршку“.

„Основно питање су мигранти који пролазе кроз Србију. Србија је прва земља која им, по основу договора између (Александра) Вучића и Ангеле Меркел, даје папир који потврђује да су затражили азил у Србији. Они се пријављују за азил у Немачкој, али Србија је земља у којој изражавају намеру да затраже азил. С тим парчетом папира могу ући у Немачку, а ако Немачка одлучи да их врати, вратиће их или у земљу порекла или, ако то није могуће, у земљу која се води као земља првог уласка. Дакле, имамо мигранте који у Европу улазе преко Грчке, Бугарске, Македоније, али нико од њих им не даје било какав папир. Србија је прва земља која то чини“, рекао је Радуловић.

Радуловић је рекао и да „(председник Србије Александар) Вучић чак нашим грађанима каже да имамо много младих, око 50.000 годишње, који напуштају Србију, јер је ситуација врло лоша, а онда каже да ће се број миграната који долазе до 2030. године изједначити с бројем људи који из земље одлазе, јер, постоји потреба за јефтином радном снагом за немачке компаније које отварају своје фабрике у Србији“.

На питање да ли, након оваквих критика, Србија треба да настави да тежи чланству у ЕУ Радуловић је одговорио да „сматра да је ЕУ лош пројекат који ће се лоше завршити“.

„Нама јесте потребна сарадња са Европом, али то мора бити сарадња суверених држава. Ми сада имамо у ЕУ на власти политичаре које нико није бирао и који не одговарају грађанима. Наша странка се зове „Доста је било“. Ми смо про-европска, анти-ЕУ странка. ЕУ није Европа, ЕУ је пројекат који је отишао у погрешном правцу. У корену свега је финансијски систем за који верујем да управља пројектом у коме Европска централна банка води политику која гура суверене државе у дуг без икаквог разлога. Европи је потребан другачији пројекат“, изјавио је Радуловић за Фајненшел Тајмс а наводи се у саопштењу покрета Доста је било.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Министарство рударства и енергетике планирало депонију од 6.000 тона арсена у Јадру

Министарство рударства и енергетике планирало депонију од 6.000 тона арсена у Јадру

Министарство рударства и енергетике често се понаша као да управља територијом од више милиона квадратних …

"Путеви Србије", "ЕПС" и "Инфраструктура железница" крше јавне набавке и добијају огромне субвенције, направили штету од око милијарду евра

“Путеви Србије”, “ЕПС” и “Инфраструктура железница” крше јавне набавке и добијају огромне субвенције, направили штету од око милијарду евра

„Путеви Србије”, „Електропривреда Србије” и „Инфраструктура железница” су начинили неправилности у спровођењу тендера и направили …

2 Коментара

  1. Па него шта је !
    Читава Србија је постала велика машина за прање пара или МАФИЈАШКЕ ПОСЛОВЕ ВЛАДАЈУЋЕ МАФИЈАШКЕ БАНДЕ, од ОРУЖЈА до ДРОГЕ.
    Мислите ли да су бескрајни послови са фонтанама, трговима и рестаурацијама, па поновним рестаурацијама рестаурираног у читавој земљи нешто друго од БЕСКРАЈНОГ ПРАЊА ПАРА ?

  2. Pa to je svima koji znaju situaciju jasno od početka, To su Miloševićeve milijarde koje su pokradene i prenete na Kipar ušle u opticaj pod maskama. U igri su mnogi tz bisnismeni sadašnjeg vremena poput Miškovića i drugih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *