Од 1. јануара поскупљује кафа

Од 1. јануара поскупљује кафа

Београд — У Србији ће од јануара бити уведене акцизне маркице за кафу, па се намеће питање да ли ће нови намет довести до поскупљења омиљеног напитка у земљи.

Ако се томе дода и раст акциза на кафу, које се редовно усклађују почетком сваке године за износ инфлације у претходној, онда је извесност поскупљења још већа.

Произвођачи се за сада не изјашњавају о евентуалном повећању цена, пре свега јер се још не зна колико ће износити трошак за акцизне маркице.

Како Б92.нет сазнаје, велики произвођачи ће покушати да нађу начин да се тај нови издатак не прелије на потрошача.

Тим пре што су иницијатори њеног увођења били управо највећи произвођачи Атлантик група, Штраус адриатик и Нестле, који и држе највећи део тржишта Србије, како би се смањила сива зона пословања и нелојална конкуренција.

Економиста Иван Николић оценио је да увођење акцизних маркица на кафу не мора да изазове поскупљење у малопродаји јер би тај трошак могли да намире продавци, уместо да га пренесу на потрошаче, пошто цена сирове кафе није промењена од прошле године.

Акциза на непржену кафу тренутно износи 85,75 динара по килограму, а 107,18 динара по килограму на пржену и од тог пореза се очекује четири до пет милијарди динара прихода у државном буџету идуће године.

Економиста Саша Ђоговић пак сматра да ће до повећања цене кафе ипак доћи.

“Ако погледамо октобар 2017. на октобар прошле године, цена у категорији чај/кафа/какао порасла је за 8,9 одсто и то повећање доминантно се односи на кафу”, наводи Ђоговић за Б92.нет.

То би, према његовим речима, могло да чак и повећа продају кафе слабијег квалитета на пијацама и ту своју улогу свакако има инспекција, која би то требало да кажњава.

У сваком случају, реч је о производу нееластичне тражње и уз поскупљење кафе не би требало очекивати да се смањи промет, сматра Ђоговић.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Млекари на губитку због поскупљења сточне хране, на реду поскупљење млека и млечних производа

Млекари на губитку због поскупљења сточне хране, на реду поскупљење млека и млечних производа

Откупна цена млека није се мењала готово осам година, а само ове године цена сточне …

Србија: Ограничена цена хлеба све док се не стабилизује цена пшенице

Србија: Ограничена цена хлеба све док се не стабилизује цена пшенице

Уредба Владе Србије о обавезним количинама и ограниченој цени од 46 динара за векну хлеба …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *