фото: АП

Од 83 милиона становника Немачке – 26 милиона има „мигрантско порекло“

5
(1)

* Од укупног броја људи са страним пореклом је њих скоро 14 милиона (65 одсто) дошло из неке друге европске земље, већином из неке од земаља чланица Европске уније. Ту се пре свега истичу Пољска, Румунија и Бугарска

* Из Азије их је пореклом 4,6 милиона, а око милион их корене има у Африци

________________________________________________________________________

СВАКИ четврти становник Немачке има страно порекло, већином повезано са неком европском земљом, показају статистички подаци које данас преноси Дојче веле.

Немачка има преко 83 милиона становника, а 26 одсто их има такозвано „мигрантско порекло“, објавио је Немачки уред за статистику на темељу микроцензуса за 2019. годину.

Укупно то чини више од 21 милион становника који су или рођени у иностранству, или имају барем једног родитеља који је рођен изван Немачке и има (или је имао) неко друго држављанство.

Међу њима је око 238.000 из Србије, док је више од 232.000 пореклом са Косова. Од других земаља из региона највише је оних из Хрватске, 415.000, док их је из Босне и Херцеговине 203.000, преноси ДВ.

У односу на претходну годину то представља пораст становника Немачке са страним пореклом од 2,1 одсто, али је у поређењу са претходним годинама то најмање процентуално повећање те групе грађана у последњих десет година.

Више од 11 милиона грађана са миграционим пореклом има немачко држављанство и више од пола њих га је добило рођењем, док је њих 23 одсто примљено у држављанство након доласка у Немачку и боравка одређеног броја година у земљи.

Једнако је велик проценат и тзв. „касних усељеника“ особа које имају право доласка и насељавања у Немачку јер су неки њихови давни преци једном одатле отишли у неку другу земљу. Највише таквих случајева има у Русији, па не чуди да је процентуално по броју досељеника у Немачку Русија на трећем месту са 7 одсто, одмах иза Турске (13 одсто) и Пољске (11 одсто).

Од укупног броја људи са страним пореклом је њих скоро 14 милиона (65 одсто) дошло из неке друге европске земље, већином из неке од земаља чланица Европске уније. Ту се пре свега истичу Пољска, Румунија и Бугарска.

Из Азије их је пореклом 4,6 милиона, а око милион их корене има у Африци.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ: Слободан долазак миграната из Албаније у Србију, нам доноси корист и сигурност!

4.3 (11) Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су споразуми између Албаније, Северне …

Немачка: Масовни протести у Лајпцигу против нових корона мера немачке владе (видео)

5 (11) Данас се у немачком граду Лајпцигу одржава масовни протест против најновијих анти корона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend