fbpx
фото: АП

Од 83 милиона становника Немачке – 26 милиона има „мигрантско порекло“

5
(1)

* Од укупног броја људи са страним пореклом је њих скоро 14 милиона (65 одсто) дошло из неке друге европске земље, већином из неке од земаља чланица Европске уније. Ту се пре свега истичу Пољска, Румунија и Бугарска

* Из Азије их је пореклом 4,6 милиона, а око милион их корене има у Африци

________________________________________________________________________

СВАКИ четврти становник Немачке има страно порекло, већином повезано са неком европском земљом, показају статистички подаци које данас преноси Дојче веле.

Немачка има преко 83 милиона становника, а 26 одсто их има такозвано „мигрантско порекло“, објавио је Немачки уред за статистику на темељу микроцензуса за 2019. годину.

Укупно то чини више од 21 милион становника који су или рођени у иностранству, или имају барем једног родитеља који је рођен изван Немачке и има (или је имао) неко друго држављанство.

Међу њима је око 238.000 из Србије, док је више од 232.000 пореклом са Косова. Од других земаља из региона највише је оних из Хрватске, 415.000, док их је из Босне и Херцеговине 203.000, преноси ДВ.

У односу на претходну годину то представља пораст становника Немачке са страним пореклом од 2,1 одсто, али је у поређењу са претходним годинама то најмање процентуално повећање те групе грађана у последњих десет година.

Више од 11 милиона грађана са миграционим пореклом има немачко држављанство и више од пола њих га је добило рођењем, док је њих 23 одсто примљено у држављанство након доласка у Немачку и боравка одређеног броја година у земљи.

Једнако је велик проценат и тзв. „касних усељеника“ особа које имају право доласка и насељавања у Немачку јер су неки њихови давни преци једном одатле отишли у неку другу земљу. Највише таквих случајева има у Русији, па не чуди да је процентуално по броју досељеника у Немачку Русија на трећем месту са 7 одсто, одмах иза Турске (13 одсто) и Пољске (11 одсто).

Од укупног броја људи са страним пореклом је њих скоро 14 милиона (65 одсто) дошло из неке друге европске земље, већином из неке од земаља чланица Европске уније. Ту се пре свега истичу Пољска, Румунија и Бугарска.

Из Азије их је пореклом 4,6 милиона, а око милион их корене има у Африци.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГЛОБАЛИСТИ БИ ДА ОТМУ ВИНЧАНСКУ КУЛТУРУ СРБИМА: Неки Европљани желе да присвоје наслеђе Србије

5 (6) ФИГУРИНА стара око 7.000 година, коју су археолози Завичајног музеја Жупе у Александровцу …

Надреална сцена: Стотину миграната пешке прелази Дрину (видео)

5 (1) Гранични полицајци Босне и Херцеговине на подручју Зворника спречили су улазак скоро 100 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *