Од цене огрева да се смрзнеш

0
(0)

Нови Сад — Тешко је рећи који је енергент најисплативији јер потрошња зависи од много фактора – од буџета, спољне температуре, изолације, квалитета огрева…

Било како било, трошкови за грејну сезону, која траје шест месеци, биће високи. Ако се води рачуна о потрошњи и понаша економично, може се уштедети, и супротно, а трошкови за грејање кретаће се од око 35.000 динара па навише за целу грејну сезону.

То практично значи да ће најмањи месечни трошак за просечан стан бити око 6.000 динара месечно, али биће и оних који ће ппаћати и знатно више.

Могло би се рећи да су у најбољој ситуацији, и кад је цена, али и кад је врста огрева у питању, потрошачи који се греју на угаљ и дрва јер могу одабрати количину једног или другог огрева и комбиновати.

На појединим стовариштима у Новом Саду тренутно нема огрева, али ускоро очекују испоруке, а на стоваришту „Мај гор” га имају довољно, баш као што има и довољно купаца. По речима комрецијалисткиње на стоваришту „Мај гор” Весне Спасојевић, угља и дрва има довољно, а цене зависе од врсте. Тако је тврдо огревно дрво – буква 4.800 динара, а том трошку треба додати још 300 динара по просторном метру за резање и 400 динара за цепање

„За купце у Новом Саду који купе најмање три просторна метра дрва превоз је бесплатан, а исто важи и при куповини две тоне угља“, каже Весна Спасојевић. „Угља има довољно, али недостаје онај из колубарских рудника и имамо најаву да ће га ускоро бити. За сада још не знамо цену, али је тона сушеног угља коштала 13.000 динара, док је за сирови требало 7.500“, наводи она.

На том стоваришту има и лигнита „дунавац”, који кошта 8.000 динара тона, тона лигнита „босански станари” је 9.500, док је за камени угаљ „бановићи” потребно 14.000 динара по тони.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

Kесеровић: Воће у Србији најскупље за последњих 15 година

0 (0) Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Kесеровић рекао је данас да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend