Од данас су на улицама Београда и кинески полицајци

Од данас су на улицама Београда и кинески полицајци

Прва заједничка патрола српске и кинеске полиције почела је данас са радом у Београду, а осим у престоници кинески полицајци ће са колегама из Србије патролирати и у Новом Саду и Смедереву.

Презентацији мешовите патроле припадника МУП-а и припадника кинеског Министарства јавне безбедности присуствовали су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Стефановић је рекао да ће српско-кинеске патроле бити распоређене на више локација у Београду – у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, на Тргу републике, у блоку 70 и на аеродрому “Никола Тесла“.

Појаснио је да су патроле формиране према споразуму које је у Београду потписао са кинеским министром јавне безбедности Џаом Кеџијем и додао да ће у оквиру пилот пројекта, шест полицајаца из Кине за сада смењивати у патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву.

– Видећемо како ће се одвијати пилот пројекат, а ако буде потребно, мешовите патроле бити формиране и у другим градовима у Србији – рекао је Стефановић.

Захвалио је кинеским колегама што су, како каже, препознали потребу да се заједничким радом српске и кинеске полиције олакша комуникација великом броју кинеских туриста који долазе у нашу земљу.

– Имајући у виду да је број кинеских туриста у порасту и да су у Србији убедљиво на првом месту по бројности, јасно је због чега су ове патроле потребне – истакао је министар.

Стефановић је нагласио да српски и кинески народ везује челично пријатељство и да Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу и у најтежим тренуцима.

Како је рекао, Кина и данас снажно подржава виталне националне интересе Србије, као и да наша земља подржава политику Кине и све њене најважније националне интересе.

– Захваљујући нашим председницима, Александру Вучићу и Си Ðинпингу, успостављено је снажно стратешко партнерство наше две земље које је довело до великих кинеских инвестиција у Србију, које су омогућиле нова радна места и побољшање наше економије – рекао је Стефановић и захвалио Кини што је препознала Србију као поузданог и искреног партнера.

Додао је да је посебно поносан на сарадњу две земље у области јавне безбедности и захвалио је министру Кеџију који је, како је истакао, био први кинески министар полиције који је посетио Србију.

– Активности попут увођења заједничке патроле показују колико је безбедност важна и колико пажње придајемо нашој сарадњи. Српкси и кинески полицајци ће заједно патролирари и помоћи да јавна безбедност буде боља и да разумевање између наших грађана буде боље – навео је Стефановић.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине брзо развија последњих година и да су све интензивније размене грађана.

Чен је навела су у циљу боље безбедности грађана две земље, кинеска и српска влада одлучиле су да формирају заједничке полицијске патроле што, како је рекла, показује да је сарадња Србије и Кине достигла нови ниво.

– Кинески полицајци ће успостављањем хитне телефонске линије за пријаве на кинеском језику и обиласком места где живе кинески држављани, обиласком кинеских предузећа и институција, помагати српској полицији како би се обезбедила још боља сигурност грађана Кине – рекла је Чен.

Амбасадорка је навела да је од ступања на снагу безвизног режима између Кине и Србије порастао број кинеских туриста који посећују Србију и нагласила да ће заједничке патроле бити непосредно служби кинеских туриста, да ће ојачати њихов осећај сигурности и унети нову виталност у сарадњи две земље у области туризма.

– Верујем да кинески полицајци неће бити само чувари безбедности него и амбасадори нашег пријатељства и да ће њихов долазак још више приближити наше две земље. Очекујемо да ће се и одважни српски полицајци у блиској будућности појавити на улицама у Кини – рекла је амбасадорка.

Вестионлине, Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ово јуче нисте могли да видите у државним, режимским и окупационим медијима (фото,видео)

Ово јуче нисте могли да видите у државним, режимским и окупационим медијима (фото,видео)

Београдом је јуче на протесту против најављених ковид пропусница и присилне вакцинације шетало више десетина …

Сумрак "српских медија": Најмасовнији протест у Београду задњих годинана, о протесту нико ни реч! (фото, видео)

Сумрак “српских медија”: Најмасовнији протест у Београду задњих годинана, о протесту нико ни реч! (фото, видео)

У Београду је тренутно у току велики антиглобалистички протест против ковид пропусница и обавезне вакцине, …

Један коментар

  1. Ово је да човек не зна дал’ да се смеје или да опсује банду.

    “Стефановић је нагласио да српски и кинески народ везује ЧЕЛИЧНО пријатељство”
    Имајући у виду да Стефановићи тргују оружјем на рачун народа Србије а за своје џепове, то ЧЕЛИЧНО пријатељство ми стварно шаљиво звучи – ко ту шта купујуће и од кога?

    Што се поливије тиче баш забсвно објсшњење. Као шатро кинески туристи… Па овде има много јапанских, немачких и енглеских туриста… Аха, ето а ла Весић решења!! Укинуће Вучић нашу полицију, новац ставити у џеп, а ред ће одржавати у Србији полиције из целог света!!!😊
    Их што се тога ја нисам сетио? Ипак су генији, ови идиоти на власти?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *