Скупље гориво и у Србији?

1
(1)

Гориво у Хрватској је поскупело, па просечан резервоар од 50 литара сада кошта четири куне више за бензин, пет за дизел и две за ауто-гас.

Како ће се стање на нафтном тржишту одразити након напада дроновима на највећа нафтна постројења у Саудијској Арабији врло је неизвесно.

Глобалне залихе нафте смањене су за пет одсто, а цена барела је драстично скочила – на лондонском тржишту за 13, а на америчком чак за 15 одсто.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић каже да у наредном периоду не би требало очекивати поскупљење горива у Србији, али истиче да је домаће тржиште осетљиво на глобална кретања.

Чак 83 одсто горива у Србији потиче од сирове нафте, која је увезена или од увезених деривата.

Иначе, цена нафте пре инцидента у Саудијској Арабији била је 60 долара за барел, а сад је скочила на 68 долара по барелу. У мају ове године износила је 73 долара за барел, а почетком октобра 2018. чак 80-84 долара по барелу.

Како је за „Вести“ објаснио Бобан Атанацковић, цену горива у Хрватској, Босни и Херцеговини и Македонији одређује држава, док је у Србији на снази слободно формирање цена.

– Сада се уговара испорука која ће стићи за два месеца, тако да не би требало да дође до поскупљења горива, али познавајући наше нафтне компаније сасвим је могуће да неугодно изненаде возаче – каже Атанацковић.

Како јавља наш дописник из Аустрије, у тој земљи није дошло до корекције цена бензина, а уколико дође до поскупљења то не може бити у првих 15 дана због залиха.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (2) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Милан Гутовић: Све је постало тако вулгарно и банално, и без короне повукли смо се у изолацију и унутрашње избеглиштво

5 (6) „Све је постало тако вулгарно и банално, нешто што је било незамисливо пре …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *