Од дуга до стечаја

0
(0)

Без решења за враћање милијарду евра старих обавеза привреди. Десет јавних предузећа привреди дугује 15,4 милијарде динара

УРЕДБА о ограничавању рокова плаћања дугова државе још увек чека на усаглашавање. Осим гаранције да ће јавни сектор убудуће обавезе измиривати у року од 60 дана, привреда од ње очекује и одговор када ће им на рачуне лећи годинама гомилана дуговања. Републичка и локална јавна предузећа и државне институције компанијама још нису исплатиле, како показују последње анализе, милијарду евра вредну робу и услуге и тренутно нико не види начин како да се обезбеди новац за њихово намирење.

Незванично, једна од идеја је да се заостала дуговања плате у три рате. Прва би стигла следеће године, а друге две – током 2013. године. Финансијска ситуација десет највећих јавних предузећа недвосмислено показује да она тај новац могу да обезбеде једино ако уведу ред у наплату. Њима, опет, највише дугују приватне фирме, али нису занемарљива ни кашњења грађана. А питање је како новац извући и од једних и од других.

Закључно са крајем јула десет највећих јавних предузећа имала су укупно 178 милијарди динара ненаплаћених потраживања. Грађани им дугују скоро 45 милијарди, а приватне фирме – 78,5 милијарди динара. Државна предузећа су накупила чак 48,7 милијарди динара дуга, а државни органи – 6,5 милијарди.

Истих десет јавних предузећа, с друге стране, дугује укупно 51 милијарду динара. Од тога привреди треба да плате 15,4 милијарде, а државним предузећима 4,2 милијарде. Највеће јавне компаније, међутим, убедљиво највише дугују – држави. Према њој нису испуниле обавезе вредне чак 31,3 милијарде динара.

У ланцу тако свако сваком дугује, а од предлога да обавезе „пребију“ – нема ништа. Како кажу надлежни, искуство других земаља показује да то није добро решење.

 

НАЈВЕЋИ ГУБИТАШИ

АНАЛИЗА пословања јавних предузећа показује да она чине скоро десет одсто губитка читаве српске привреде. Прошлу годину је 16 јавних предузећа завршило у укупном минусу од 28,6 милијарди динара. Далеко већи проблем је кумулативни губитак и у случају истих тих 16 републичких предузећа, он је достигао износ од 3,5 милијарди евра.

 

 Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срби некад и сад (видео)

5 (2) “Срби некад и сад”, документарни филм Продукције Пријатељ Божији, бави се питањем духовног …

Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

4 (4) КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend