Од грађана Ер Србији још 120 милиона долара

5
(6)

Иако је у јавност процурила информација да је Ер Србија од својих кредитора повезаних са Етихадом затражила отпис 82 одсто дуга на име две позајмице укупне вредности 120 милиона долара, тим поводом се нису званично огласили ни национални авиопревозник нити његов мањински власник из Уједињених Арапских Емирата. Незванично се, међутим, чује да је захтев за отписом дуга одбијен што, судећи према претходној галантности Србије, значи да вероватно следи захватање у републички буџет, односно у џепове свих грађана.

Пре нешто мање од недељу дана, Н1 је дошао у посед докумената на основу којих се, како су објавили, види да је “Ер Србија” тражила од Етихада отпис већег дела дуговања како јој пословање не би било доведено у питање.

Компанија из Емирата, међутим, искључила је ту могућност и тражи поштовање договореног, објавио је Н1 после увида у документа.

Руку на срце, није да нисмо знали да “Ер Србија” има проблема са покривањем макар једног од два кредита, који су узети 2015. и 2016. године под веома неповољним условима.

Наиме, још почетком јуна је јавност у Србији сазнала да је наш национални авиопревозник обавестио Етихад Аирwаyс Партнерс И БВ, “специјално правно лице” Етихад Аирwаyс-а успостављеног у септембру 2015. године, да потенцијално неће моћи да испуни своје обавезе као дужника због финансијских последица пандемије коронавируса, и да ће разговарати како би се дошло до заједнички прихватљивог решења.

Ради се, иначе, о изузетно неповољном кредиту који је Ер Србија закључила у септембру 2015. са фондом ЕА (“Етихад Аирwаyс”) Партнерс И БВ, и то у износу од 56,5 милиона долара, и то након одбитка трансакционих трошкова од 6, 55 одсто.

Каматна стопа износи скоро седам одсто (6,96), а кредит доспева у целости у септембру, дакле за нешто више од две недеље.

Још један кредит, у вредности од 63 милиона долара, узет је од ЕА Партнерс ИИ БВ, а на наплату доспева у мају следеће године.

За та два кредита, укупне вредности 120 милиона долара, и без обзира на изузетно високе камате, наплаћено је чак 7,83 милиона долара на име трансакционих трошкова.

Буџет већ дао милионе “Ер Србији”, Етихад – “ни евро”

“Знам колико сте губитака претрпели, немојте да бринете, ваша будућност је загарантована. Држава ће још више улагати у “Ер Србију”, сада више нема техничких сметњи јер Европска унија дозвољава државну помоћ и докапитализацију”, поручио је председник Александар Вучић 25. априла, када је са београдског аеродрома полетео авион са хуманитарном помоћи за Италију.

Оно што је председник “знао” је да је “Ер Србија” већ крајем априла направила губитак од око 30 милиона евра, и да се процењује да ће до краја године изгубити још толико због последица избијања пандемије коронавируса.

Министарка задужена за инфраструктуру Зорана Михајловић је потврдила и да се разматрају различите врсте помоћи за националног авио превозника, укључујући и, како је рекла, увећање власничког удела државе, као један од видова помоћи за превазилажење губитака.

Са друге стране, није да се држава иначе устручавала да помогне “Ер Србији”.

Иако је, према одредбама Уговора о стратешком партнерству између Републике Србије и Етихад Аирwаyса, држава требало да престане са бесповратним давањима националном авио превознику још 2016. године, то се није десило.

Правдајући исплате из буџета на рачун Ер Србије у 2017. и 2018. години, укупне вредности од око 41,6 милиона евра (у обе године по нешто мање од 21 милиона евра), министар финансија Синиша Мали и премијерка Ана Брнабић наводили су да се ради о исплатама на име старог дуга Јат Аирwаyс.

Још 20,93 милиона евра по основу субвенција и дотација “легло” је на рачун “Ер Србије” и у 2019. години.

Оно што је интересантно је да се те исплате воде као приход, а када се оне одузму од прихода из редовног пословања, произилази да Ер Србија од оснивања послује са дебелим губитком.

Према подацима из финансијских извештаја Ер Србије у периоду од 2014. до 2019. године, који су објављени на сајту Агенције за привредне регистре, Ер Србија од државе добила укупно око 220 милиона евра.

Етихад у истом периоду није додатно улагао у заједничку компанију “Ер Србија”.

Када смо аналитичара специјализованог за авиоиндустрију Алена Шћурица питали да ли очекује да ће Етихад Аирwаyс учестовати у покривању губитака “Ер Србије” који су настали током епидемије, он је уместо одговора понудио опкладу:

“Нема шансе да ћете добити и један евро”, рекао је Шћуриц, а своју процену засновао на резултатима пословања Етихада, који се и сам у периоду од 2016. до 2018. године суочио, према његовим речима, са губицима од 4,7 милијарди долара.

“Нема отписа дуга”

Вратимо се, дакле, актуелном питању отписа 82 одсто дуга према два неповољна кредита из 2015. и 2016. године.

“Отпис дуга, арапски партнер није дозволио, стоји у интерном документу ове компаније у који је Н1 имао увид”, објавила је та телевизија.

“Управни одбор сматра да је такав предлог ‘Ер Србије’ неприхватљив јер предвиђа да износ, који је утврђен Уговором о зајму, трајно буде умањен за 82 одсто, што би за последицу имало смањење износа који би ЕА Партнери платили трећој страни”, пише у документу у који је Н1 имао увид, и где је наложено да ЕА Партнерс И и ИИ обавесте “Ер Србију” да се од ње очејује да своје обавезе измири на време, и у складу са датумима Уговора о зајму.

По свему судећи, иако држава има 51 одсто удела у “Ер Србији”, а Етихад Аирwаyс 49 одсто уз право управљања, нити се губици тако деле, нити се минуси у пословању покривају по том кључу, већ би рачун могао поново да се испостави “дежурној каси” – буџету републике Србије.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сви беже од свог вође: Александар Вучић је заражен и вирусом пораза

5 (15) Почео је распад Српске напредне странке. Паметнији и искуснији припадници картела дистанцирају се …

Небојша Катић: Највеће жртве пандемије ће бити сиромашне државе које још увек нису свесне шта им се спрема

5 (1) Економиста Небојша Катић изјавио је да се током пандемије коронавируса у свету одвија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend