Од јесени мед – хиљадарка

0
(0)

МЕДА ове године у Србији неће бити – ни за лек! А, и то што се буде нашло на рафовима продавница, биће папрено скупо. Стручњаци прогнозирају да ће до краја године килограм багремовог меда коштати и до 1.000 динара.

– Лоша је година и можда буде нешто од сунцокрета, али и то ће углавом отићи навелико и за извоз – прича Миланче Недељковић, пчелар из Београда. – У продаји ће моћи да се нађе нешто од малих пчелара, али осим сунцокрета, другог меда неће бити. Готово све што буде у продаји, биће залихе од прошле или претпрошле године. Поплава, велика количина киша и захлађење потпуно су уништили овогодишњи мед. Зато, буквално, нема багремовог, ливадског и шумског меда. Можда неке минималне количине, ако је успео ко шта да накупи. Време је, свакако, утицало и на квалитет производа.

Како каже Недељковић, једино сунцокрет може да извади пчеларе из велике неприлике. Да није њега, не би знали шта да раде. Овако, многи од њих селе кошнице, како би бар накупили меда за прехрану пчела.

– Код нас је једино проблем што се сунцокретов мед не цени много, али је он врло квалитетан и уважен у свету – истиче Недељковић. – Пола килограма овог меда у Немачкој иде и до седам евра. Ни цена меда ове године неће бити сјајна. Багремов мед прошле године се продавао по цени од 550 динара, а сада откупљивачи нуде толико. Већ му је цена између 700 и 800 динара у малопродаји.

Да ће цена меда расти и да ситуација није баш сјајна, потврђује и Иван Ивић, менаџер откупа фирме „Медино“.

– Стање са медом је доста лоше, па је тако принос пао на свега 30 одсто, од укупне производње – истиче Ивић. – Све је уништено и једноставно га нема. Најлошије је прошао багремов мед, а тренутно су актуелни липа и сунцокрет. Кажу нам да што се тиче липе, на Фрушкој гори није било најсјајније. За багремов мед, тренутно плаћамо 4,7 евра по килограму, а прошле године смо 3,7 евра. Не сумњам да ће његова цена у малопродаји ићи и до 1.000 динара. Најкавлитетнији мед је ливадски, и тренутно плаћамо за њега 2,5 евра. А, ако је мед добар, ни прошлогодишњи не губи у квалитету и цени.

ПЧЕЛЕ ГЛАДНЕ

ДОДАТНИ проблем несташице меда за пчеларе представља и тај што неће имати чиме да хране пчеле. Како каже Недељковић, лако може да дође до угинућа. Они треба да обезбеде за јесен и зиму довољну количину да их прехране и да се греју. За солидно друштво треба од 12 до 15 килограма меда у плодишту. Нема меда, а нема ни хране.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

5 (6) Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, …

ФАО: Цене хране у свету расту већ пети месец заредом

5 (1) Цене хране расту већ пети месец заредом, што указује на постепени опоравак од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend