fbpx

Од нас мање плаћени само Македонци

0
(0)

Београд — Просечна априлска плата од 377 евра грађане наше земље сврстава на место најмање плаћених у читавом региону бивше СФРЈ, са изузетком Македоније.

Будући да се ови подаци о зарадама односе на период пре него што је динар кренуо да агресивно слаби, нема сумње да ће, када им легне следећа плата, за добијени новац моћи да купе још мање увозне робе него данас, мада ће им због скока месечних рата за кредит ионако остати мање новца за трошење.

Док би ова статистика узета изоловано показивала известан напредак за грађане, чињеница да је током прошле године стопа незапослености скочила за чак 4,5 процента, са 19,2 на 23,7 одсто, те да је курс са нивоа од 106 динара за евро почетком 2011. отишао на преко 115, неутралише било какав очекивани бољитак.

Осим овога, ефекат курса највише ће осетити они који имају кредите индексиране у еврима. Тако ће корисници стамбених кредита, којима рата од, примера ради, 300 евра доспева овог месеца, морати да плате чак 34.726 динара уместо 33.526 прошлог месеца, рачунајући с курсом од 25. у месецу. То је додатни губитак од 1.200 динара.

Уз то, и оправдање да је глобална криза објективни кривац за овакву социјалну ситуацију није лако прихватити, ако је јасно да се с њом суочавају и све остале државе окружења, па су упркос томе успеле да својим грађанима обезбеде бољи стандард – барем мерено висином плате у еврима. 

Тако је у поређењу са осталим бившим републикама СФРЈ, Србија на претпоследњем месту по висини зарада њених радника. Македонци су једини који са платом од 334 евра зарађују мање од нас, док нас је по том критеријуму премашила чак и Босна и Херцеговина. 

Са просечном зарадом од 995 евра и незапосленошћу од 12 процената, Словенци су убедљиво први на листи најплаћенијих у региону некадашње Југославије, а следе их Хрвати и Црногорци. 

Србија се и по висини незапослености налази иза већине комшија. Македонија је и ту последња са астрономском стопом незапослености од 38,5 одсто, а иза нас је овог пута остала и БиХ. Црна Гора, Хрватска и Словенија и по овом критеријуму стоје боље од Србије. 

Убрзани пад динара овог месеца, а нарочито у протеклих неколико дана српску статистику ће наредног месеца учинити још суморнијом. Ако би се просечна плата из априла прерачунала у евре по данашњем курсу, испоставило би се да Срби зарађују само 364 евра. Дакле, ако би плате остале исте, пад вредности домаће валуте би из новчаника просечног, а запосленог Србина, избацио 13 евра, што је око 1.500 динара.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упозорење да Балкану прети сиромаштво: Србију могу извући само агресивне мере

5 (2) Да би се Србија носила са повећањем сиромаштва које Светска банка предвиђа за …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: У Србији незапосленост и сиромаштво, плате ниске, пензије још ниже! Вучића не руши неспособна опозиција

4.4 (85) У Србији “ауторитарном систему не жели да се потчини танки слој образованих људи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *