fbpx

Од твог доласка на власт из Србије је главом без обзира отишло ТРИ НОВА САДА!

2
(4)

Председник Србије Александар Вучић наставио је дводневну посету Будимпешти учешћем на Трећем демографском самиту, током којег ће обратити учесницима конференције.

Скуп је почео благословом кардинала Петера Ердоа, надбискупа Надбискупије Естергом, као и обраћањем неколико представника хришћанских и јеврејске заједнице о значају повећања наталитета.

Присутнима ће се, између осталих, како је планирано, обратити, премијери Чешке и Словачке Андреј Бабиш и Петер Пелегрини, бивси премијер Аустралије Тони Ебот, а поздравиће их домаћин скупа, мађарски премијер Виктор Орбан.

Педседник Вучић ће затим обићи и Српско забавиште, основну школу, гимназију и колегијум „Никола Тесла“, где ће разговарати са ученицима.

Председник Александар Вучић поручио је данас да се Србија суочава са истим демографским проблемима као и цела Европа, да је прошле године бројчано изгубљен цео један град величине Кикинде, да је влада увела мере, али да резултати још нису видљиви.

Вучић је на Трећем демографском самиту у Будимпешти рекао да је Србија прошле године изгубила „цео један град“, будући да је умрло више од 100.000 људи, а родило се 63.175, што значи да је демографски минус за годину дана – 37.680 људи. То значи да је Србија изгубила град величине Кикинде, у којој сада живи око 38.605 становника, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је просечна старост у Србији 43,2 године, док је 20,2 одсто популације старије од 65 година.

Како је рекао, ниједна генерација оних који су рођени после Другог светског рата није омогућила просту репродукцију.

„То нам говори много о суштини проблема“, рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија у последњих 75 година имала падове и успоне, периоде мира и рата, просперитета и економске стагнације и пада, али да је наталитет од педесетих година двадесетог века испод нивоа потребног за „обнову популације“.

„То значи да, да би нас следеће године био исти број као данас, број деце по жени би требало да буде 2,1, а у Србији је 1,48“, рекао је Вучић.

Он је навео да је у Мађарској стопа наталитета 1,49, скоро иста као у Србији, али да су мере Виктора Орбана дале резултате.

Вучић каже да су негативни трендови присутни и у богатим и у сиромашним земаљама, па да тако у Србији најбогатији делови земље, најбогатије општине у Београду, имају најмање стопе наталитета.

Тако су, каже, и мере које су предузете дале резултата у најсиромашнијим деловима земље.

„Нико не може да гарантује, шта год да урадите, не знате да ли ћете добити позитивне резултате. Тако су мере у једној земљи, које су довеле до побољшања, нису успеле у некој другој“, рекао је Вучић.

Он је навео да све земље, због будућности своје, али и будућности Европе, треба да раде заједно на том проблему.

Вучић је на почетку рекао и да је председник Мађарске Виктор Орбан заслужан за односе Србије и Мађарске који су, истакао је, најбољи у савременој историји.

„Хвала на посвећеном раду на односима Србије и Мађарске“, рекао је Вучић и истакао да ће Србија остати посвећена добрим односима са том земљом

Вучић је рекао да није дошао у Будимпешту да држи било коме лекције, већ да учи о томе како би се могла решавати ситуација, која постаје критична и захтева моменталну реакцију свих држава.

Танјуг

фото: АП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уживо – Народ блокирао центар Београда због Вучевић мера, долази све више људи! (ВИДЕО)

4.6 (12) Испред Скупштине Србије већ се окупило више стотина грађана који су блокирали саобраћај …

Вучић на јесен присилно против короне вакцинише преко 2.000.000 пензионера, децу, хроничне болеснике, војску…

4 (4) Очекујемо најтежи талас короне око 1. новембра. Пре тога ће већ кренути грип …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *