ОДКБ на прослави Дана ослобођења Београда

0
(0)

ПОВОДОМ Дана ослобођења Београда, Школа националне одбране Војске Србије од 18. до 21. октобра организује Омладински форум у оквиру сарадње Републике Србије и Организације ОДКБ (источног пандана НАТО), коју чини шест земаља Европе и Азије: Русија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Јерменија и Таџикистан. У највишој војној школи код нас, следеће недеље очекује се 130 гостију из шест земаља на челу са јерменским генерал-пуковником Јуријом Хачатуровом, генералним секретаром те организације.

Према речима пуковника проф. др Мирослава Талијана, домаћина Форума, на више панела расправљаће се о актуелним проблемима безбедности у Евроазији. У госте нам долазе и челни људи ове организације задужени за борбу против тероризма и наркоманије, затим за геополитку и економску сарадњу. Са српске стране о проблемима безбедности, војне и полицијске сарадње и борбе против тероризма говориће потпредседник Владе Ивица Дачић, министри Александар Вулин и Небојша Стефановић, генерални секретар председника Никола Селаковић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, шеф БИА Братислав Гашић…

– Наша земља је од 2013. посматрач у ОДКБ, а сусрет у Београду договорен је прошле године, током боравка нашег министра одбране у Москви – каже пуковник Талијан. – Тежиште на тродневном скупу биће на бољем разумевању наших студената и кадета, и младих који долазе из шест земаља са Истока, јер на њима заиста остаје будућност. Експертски тимови претресаће актуелну безбедносну ситуацију у Евроазији и разговарати о наставку сарадње. Постоји заједнича воља да сусрети младих академаца Србије и шест земаља ОДКБ-а постану традиционални и одржавају се сваке године.

ОДКБ, Организација договора о колективној безбедности, основана је 2002. Реч је о регионалној организацији безбедности која је спремна да своје војне снаге стави на располагање целом свету у борби против тероризма и трговине наркотицима. Чланице ОДКБ у сваком тренутку размењују обавештајне информација о могућим терористичким претњама. Организација располаже и мировним снагама, које могу да реагују ван територије земаља чланица, и тренутно у свом саставу имају 3.600 војника, који досад никада нису ангажовани.

СНАГЕ ЗА БРЗА ДЕЈСТВА

КОЛЕКТИВНЕ снаге брзог реаговања за централноазијски регион састављене су од десет батаљона специјалних падобранских јединица. То су снаге респектабилног састава са 20.000 војника. Само је Русија за ове трупе издвојила ваздушно-десантну дивизију и јуришну бригаду. Реч је о падобранцима који су увек у стању повећане борбене готовости.

Д. ВУЈИЧИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јединствен у свету: Завршен мозаик у Храму Светог Саве (фото)

5 (2) У Храму Светог Саве и око тог сакралног објекта радови су у завршној …

Отворен „Хуавеј” Центар за иновације и дигитални развој у Београду

0 (0) Компанија „Хуавеј” отворила је данас Центар за иновације и дигитални развој у свом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *