"ШУТИНГ ЧЕЛЕНЏ 2017" На тесту као специјалци (фото)

„ШУТИНГ ЧЕЛЕНЏ 2017“ На тесту као специјалци (фото)

0
(0)

БЛАТО, киша, ветар… Ниш, стрелиште популарног клуба на Малчи. Као да се све олово овог света сакупило у облацима који су недавно „запели“ за врхове Суве планине и поклопили Нишку котлину. Изгледало је као пред библијски потоп… Али изазов и страст према оружју били су јачи!

Пуцачки изазов окупио је адреналинске зависнике из земље и региона на стрелишту „Сафари клуба“, који су се пуна два сата надметали у новој адреналинској дисциплини – „Шутинг челенџ“.

Упркос непрестаној киши, стрелци су били спремни и одлучни да се ухвате укоштац са свим изазовима које је Властимир Станојевић, директор „Сафари клуба“ и организатор такмичења, осмислило за њих.

На самом полигону дочекали су нас као „изненађење“ траке, заставице, паравани и мете. Свако је пре званичног брифинга и саопштавања јасних пропозиција хтео да види шта га то чека на полигону. А оно што их је додатно збуњивало био је елемент изненађења – носила с „рањеником“ смештена на стартној позицији.

– Убрзо смо све недоумице решели и стрелцима саопштили да ће се акција такмичња звати „Извлачење рањеника“. Двочлани тим морао је да са стартне позиције, на звук тајмера, носећи носила са „рањеником“, за што краће време савлада четири стејџа са укупно 47 различитих мета – открива Станојевић. – На тачно обележеној позицији носила су спуштана на земљу и један од такмичара морао је да трчи до ватрене линије на којој се пуцало из пушке М21 калибра 5,56 милиметара и да гађа пет балона који су били на удаљености од 70 метара. Други такмичар за то време „брине о рањенику“. Друга ватрена линија и задатак за другог стрелца било је пуцање из сопственог оружја (пиштоља/револвера) у 10 металних мета – наглашава наш саговорник.

БЕЗ ПОПРАВНОГ

СТРЕЛЦИ су имали ограничени број метака. Колико мета, толико и метака. За промашаје није било поправног. Додатни отежавајући фактор било је смењивање на различитим оружјима и то што се после сваког решавања метне ситуације такмичар враћао до носила и чекао да други члан тима одради своју метну ситуацију. Свака погођена мета носила је 10 поена, а укупан број поена подељен с временом реализације задатка (хит фактор) представља резултат тима.
Ту није био крај, а тестирање прецизности и сналажљивости тек је следило. На другом стејџу стајали су пушка репетирка у калибру 12 (пет металних мета) и 10 малих попера на које се пуцало из пиштоља. Трећа „станица“ је захтевала да такмичар ангажује пет металних мета из полуаутомата калибра 12 милиметара и нових десет метала за сопствено оружје за личну безбедност.

– Водили смо се идејом да овај набој адреналина траје и да се у том набоју стрелци сналазе на стејџевима. Тако смо за крај оставили четврти полигон, где је из ловачке пушке бокерице ИЖ 27 требало погодити два метала, док је време последњег пуцња, забележено тајмером, уједно означавало и финиш – истиче Властимир Станојевић.

Међу учесницима су били и Светлана Мељинкова и Павел Шевљаков из Руско-српског хуманитарног центра, обоје на висини задатка. Упркос чињеници што Светлана никада није пуцала, показала је висок ниво залагања на ватреним линијама.

– Неколико дана пре такмичења прошла сам обуку у руковању оружјем. Било је добро и узбудљиво, препуно адреналина, заиста велико и ново искуство – открива нам Светлана. – Са Властимиром смо се договорили да и следеће године наступимо, али онда ћемо ићи и на бољи пласман – кажу углас Светлана и Павел.

ТРКОМ ДО ТРИЈУМФА

У НАСТАВКУ, пуцао се тимски „шут-оф“. Разлика у односу на онај уобичајени је у томе што су се и у овом случају такмичили тимови. Оба члана тима су истовремено ангажовала металне мете са своје стране, трудећи се да што брже стигну до оне централне, која је одлучивала победника. Требало је оборити 10 метала да би се стигло до централног попера.
„Шутинг челенџ“ оправдао је очекивања и положио тест! Одолео је блату и киши, а стрелци су се храбро и спортски борили. Добра енергија била је победник. Можда најлепши крај за овакву причу јесу речи словеначког такмичара Романа Шмејца: „Како ови људи увек направе нешто ново што на крају испадне много лепо!“ Програм је, иначе, реализован под покровитељством Града Ниша.

РЕЗУЛТАТИ

Екипа Поени Време (с) Хит фактор

1. Жандармерија – Горан Јанковић/Никола Михајловић 400;170,1;2.3515

2. ИПСЦ Кобре – Вукота Ђукић/Владимир Ђукановић 430;187,0; 2.2994

3. Жандармерија – Војкан Ивановић/Срђан Јовановић 410;208,4; 1.9673

4. Жандармерија – Бранко Марковић/Игор Радивојевић 380;224,2; 1.6949

5. СТМ Словенија – Антон Томажич/Роман Шмејц 390;231,51.6; 846

6. Soko Combat system – Предраг Васић/Александар Миленковић 310;190,9; 1.6238

7. Сафари клуб – Дејан Милосављевић/Марко Којић 340;215,3 ;1.5791

8. Ветеран – Милан Китић/Владимир Ђукић 330;230,2; 1.4335

9. СТМ-2 – Милорад Смиљанић/Сречко Томакич 320;266,1; 1.2025

10. Acto team – Владимир Митровић/Далибор Костић 310;283,0; 1.0954

11. РСХЦ – Павел Шевљаков/Светлана Мељинкова 230;347,6; 0.6616

Шут-оф

1. ИПСЦ Кобре – Вукота Ђукић/Владимир Ђукановић

2. Soko Combat system – Предраг Васић/Алкександар Миленковић

3. Жандармерија – Војкан Ивановић/Срђан Јовановић

Екипа „Калибар“, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Колико ће биометријских камера надзирати и шпијунирати Београђане?

Колико ће биометријских камера надзирати и шпијунирати Београђане?

5 (3) Да ли имате осећај да вас неко посматра? То питање је данас постављено …

"Јутарњи лист": Нови патријарх СПЦ-а у Загребу се удомаћио, а у Београд би могао довести папу Фрању

„Јутарњи лист“: Нови патријарх СПЦ-а у Загребу се удомаћио, а у Београд би могао довести папу Фрању

5 (2) И Александар Вучић би у Порфирију као поборнику екуменизма могао добити подршку и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend