Одложена продаја Вршачких винограда

0
(0)

КОМПАНИЈА „Гуан нан“ из Кине, као једини учесник на лицитацији Агенције за приватизацију за „Вршачке винограде“, понудила 5,2 милиона евра, али још увек, како објашњавају у „Виноградима“, није постала и њихов власник. Потписивање уговора о купопродаји, којим је, у суботу, резултат лицитације требало да буде озваничен, како објашњава Дејан Несторов, комерцијални директор „Вршачких винограда“, компаније која је у реструктурирању, одложено је, и не зна се када ће бити уприличено.

Кознзорцијум из Кине се, подсећамо, прошлог петка једини квалификовао на лицитацији за куповину овог нашег највећег произвођача вина, и, самим тим, искористио је законску могућност да одустајањем од лицитације, почетну цену од 17,6 милиона евра, прво смањи на 8,9, а затим и на 5,2 милиона.

– Могло се чути да смо већ продани, али, колико је мени познато, купопродаја је реализована тек када се потпише уговор и када се новац исплати – каже Несторов. – Не верујем да ће уговор бити потписан до краја ове недеље. Очекујемо састанке у Министарству финансија и економије, и тада ћемо видети каква ће судбина овог уговора бити. Цена од 5,2 милиона евра је изузетно ниска. Наша фирма, наиме, има залихе од 8,5 милиона литара вина, које, тренутно, на тржишту вреде око 4,5 милиона евра. Од грожђа из овогодишње бербе, односно, од приноса од осам милиона килограма, добићемо 5,7 милиона литара вина, односно, доданих три милиона евра. Самим тим, куповина компаније, која обрађује 1.138 хектара винограда, и још 200 хектара ратарских култура, од којих је 600 хектара у власништву, а остало у дугорочном закупу, исплатила би се продајом залиха и овогодишњег рода. Купац би, практично, на поклон добио земљиште, подрум капацитета 34,5 милиона литара и сву осталу инфраструктуру.

Као реална вредност комплетне компање, иначе, помињана је и цифра од 30 милиона евра, али, Несторов сматра да би реално било, да је фирма добила новог власника по почетној цени на лицитацији.

– Наша компанија се већ једном „извукла“ из неуспешне приватизације, 2006. године – каже Несторов. – Сада, иако смо у реструктурирању, исплаћујемо све обавезе према држави, и на време, за свих 256 радника, али, питање је, да ли би могли да савладамо још једну такву приватизацију.

На лицитацији за куповину „Винограда“, уз конзорцијум из Кине, иначе, били су пријављени и руско-украјински конзорцијум, „МК група“ и компанија „Миле Драгић“. Ове фирме, међутим, у року од десет дана нису могле да обезбеде банкарске гаранције од 1,7 милиона евра, тако да се нису „квалификовале“ за учешће на лицитацији.

ЖАЛБА СИНДИКАТА

– Обавестили смо потпредседника Вучића о томе да сматрамо да је Агенција за приватизацију, на разне начине фаворизовала купца из Кине – каже Јон Попов, председник вршачке организације синдиката „Независност“. – Овај купац, не рачунајући на то да би фирму, буквално, могао да добије без динара, требало би од министарства, надлежног за продају, да добије и 6.000 евра субвенција по сваком новозапосленом раднику, а такво правило, како смо сазнали, није важило за остале учеснике. Уз то, држава је одлучила да прода 100 одсто имовине наше фирме, иако ми, мали акционари, поседујемо 28 одсто акција компаније.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. odlozena je da bi im spustli jos malo cenu…lopovcine neopevane!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend