fbpx

ОДУСТАЛИ: Нема ништа од улагања арапске Ал Дахре у српску пољопривреду

0
(0)

Београд на води је архитектонска визија коју су досад политичари користили само у пропаганди. Небројено пута су грађани имали прилику да гледају министре или страначке прваке како замишљено гледају у мапе будућег пословног центра Србије на каквом би нам позадивели многи. Никад се ништа из тога није изродило, а обично би идеја о Београду на води отишла низ ту исту воду чим би се избори завршили. Сада је другачије, тврди Синиша Мали, председник привременог већа Београда и главни човек Владе Србије у споразумима с партнерима из Уједињених Арапских Емирата.

Због чега је Београд на води сада другачији пројекат?

– Због тога што смо нашли инвеститора који ће то финансирати. Из Дубаија нам је дошао Мохамед ал Абар који је градио највишу зграду на свету – Буџ Калифу у Дубаију. Гради на три континента и компанија Емаар је најзаслужнија што је Дубаи данас то што јесте. Он је одушевљен положајем Београда на две реке и убеђен да се на тих 80 до 100 хектара, зависно да ли ће у пројекат ући и Београдски сајам, може направити милион и по квадрата ексклузивног пословно-стамбеног простора.

Kо ће градити „Београд на води“?
Српска грађевинска оператива. Градићемо још један мост преко Саве, четири луксузна хотела, укупно објеката у којима ће живети и радити 200.000 људи. Процена инвестиције је 3,1 милијарди евра.
Ал Дахра је био један од првих послова који се помињао у серији аранжмана с УАЕ, али зашто нисмо видели реализацију?
– Имали смо проблем који се пре свега односи на оно што смо ми очекивали. Постојао је предуговор који је базиран на одређеној цени пољопривредног земљишта од 10.000 до 12.000 евра по хектару. Кад су они дошли и направили анализу, испоставило се да се њима то не исплати и одустали су. Не од Србије већ од тог конкретног посла у четири комбината.
Дакле, аграрни аранжман није успео?
– Није са Ал Дахром конкретно тај. Али се отворила шанса за аранжман са другом емиратском компанијом Ал Равафед. Они долазе на разговоре 19. јануара. Реч је о компанији која има земљишта у Европи, Америци и Азији. Имају огромно искуство и врхунске стручњаке. Али цена земљишта ће морати да буде мања, негде око 5.000 евра, уз велика улагања у модернизацију производње. Ми ћемо активирати зајам за наводњавање од 200 милиона евра и ако успемо да са њима склопим споразум добијамо и сигуран пласман робе и нећемо више гледати у небо и бринути због суше. Дакле, имаћемо и континуитет производње и пласмана.

Аеродром остаје наш

Било је речи да би нека од арапских компанија могла да преузме аеродром „Никола Тесла“ у концесији, као и земаљско опслуживање авиона.
– Није тачно да уопште постоји идеја о преузимању аеродрома. Тачно је да Етихад жели да преузме земаљско опслуживање авиона, јер је то део посла којим се иначе аеродроми нигде не баве. Они раде процену тог посла и ако буду желели да га преузму то ће урадити кроз Ер Србију.

И Техника иде Етихаду?

Да ли је тачно да би компанија Мубадала авијација могла да преузме Јат Технику?
– Није то писмо Мубадале, него баш Етихада. Компанија Етихад у флоти има 89 авиона и још 218 поручених, што широкотрупних што ускотрупних авиона. Њихова идеја је да покушају да од Јат Технике направе свој светски центар за одржавање ускотрупне флоте.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Деде узданице српске пољопривреде

5 (2) УЗДАНИЦА српске пољопривреде су особе старије од 65 година, које возе тракторе старе …

УНИШТЕНО ВОЋАРСТВО! Морамо да увозимо крушку, Виљамовке нема ни за ракију

4.4 (7) Београд — Род крушака у Србији ове године је толико подбацио да ће …

6 Коментара

  1. AJ SE KLADIMO DA SU SAD KRIVI VOJOĐANSKI PAORI ŠTO SU SE BUNILI ZBOG SARADNJE SA ABUPOLJOPRIVREDNIM FONDOM…

  2. mašta će nam arapi koju pizdu materinu. jes oi će nas spasit od ekonomske krize, koje nebuloze

  3. VUCICM CIM ZINE LAZE KO VEHABIJA, KOJCE NAM KURAC U SRBIJI SEICI I ISLAMISTI

  4. Pa oni ni slaninu ne jedu,kakvi su to humanoidi uopste?

  5. Neka grade te svoje dzamije kod sebe,nama sigurno nisu potrebne,i ova jedna je visak u Beogradu.Jesu li nasi preci dzabe ginuli od lojavaca,sramota od ovog gmaza stvarno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *