Око Идлиба – сиријског терористичког резервата – постало подозриво тихо

Око Идлиба – сиријског терористичког резервата – постало подозриво тихо

* Терористи спремили инсценацију „хемијског напада“ и чекају да сиријска армија крене па да јој тај „напад“ подметну, а Американци, Британци и Французи да ракетирају стратешке објекте у Сирији. Али, за јадац знају и у Дамаску, и у Москви, и у Техерану – зато се офанзива одлаже

_________________________________________________________________________

ШЕФ руског Центра за мирење сукобљених страна у Сирији – генерал Владимир Савченко – изјавио је да су терористи Џебхат ан-Нусре у насеље Басанкул довези неколико контејнера са хлором да би извели провокацију са „хемијским нападом владиних снага“.

Терористичкој коалицији и онима који иза ње стоје – да би извела „хемијски напад“ који би био приписан сиријској армији – потребно је да она крене у напад. А она не креће, па је на фронтовима мирно. Чак подозриво мирно.

Због чега сиријски лидер одлаже офанзиву на провинцију Идлиб, последњу велику концентрацију терориста и са њима повезаних побуњеника?

У Дамаску одлично знају: ако крену на Идлиб, терористи ће извести већ припремљену инсценацију „хемијског напада на цивиле“, па ће уследити већ припремљени ракетни напад на стратешке војне објекте Сирије Американаца, Британаца и Француза.

Напасти сада на Идлиб зато би значило – подметнути им се за ударе.

Ово би било утолико непромишљеније што у Паризу више и не крију да се против ликвидацији „резервата терориста у Идлибу“ да се они који имају француске пасоше, а преживе, не врате кући.

Сличну „аргументацију“ имају и у Берлину.

Међутим, сиријска армија мирује и зато што поменути руски Центар води преговоре са делом побуњеника у Идлибу којима се нуди амнестију уколико положе оружје.

Турска инсистира да се у Идлибу и не ратује већ да се власт препусти умереним побуњеничким формацијама, међу којима је и протурска Сиријска слободна армија.

Анкара, за сваки случај, гомила трупе, тгенкове и артиљерију у својој приграничној провинцији Хатај.

Кад напад ипак почне, међу првима ће на удару сиријске армије, а и руске авијације, бити исламистичка формација Џејш-ал-Иза (Армија славе) која је савезник Џебхат ан-Нусре (сиријске Ал Каиде коју подржавају и Американци и Саудијци).

Њени припадници су оборили један руски хеликоптер који је прениско летео, а они и лансирају беспилотне летелице према руској авио-бази Хмејмим.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Москва упозорава: Напади Израела на Сирију могли би прелити чашу стрпљења

Москва упозорава: Напади Израела на Сирију могли би прелити чашу стрпљења

Напади Израела на сиријску територију могу изазвати одмазду Дамаска, што прети дестабилизацији у целом региону, …

Сиријска војска након жестоке борбе повратила стратешки град у Идлибу (видео)

Сиријска војска након жестоке борбе повратила стратешки град у Идлибу (видео)

Владине снаге Сирије су преузеле контролу градом Саракиб у провинцији Идлиб, након пет дана жестоке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *