Насловна / Србија / Економија / Опет поскупело гориво а већ најављују нова поскупљења!
Опет поскупело гориво а већ најављују нова поскупљења! 1

Опет поскупело гориво а већ најављују нова поскупљења!

ПОСЛЕ неколико месеци снижења и тридесетак дана мировања цена на нашим бензинским станицама, нафтни деривати у Србији су јуче добили нове више цене! Бензин од 95 октана поскупео је на већини бензинских пумпи за 2 до 2,5 динара, а дизел је узлетео између три и четири динара.

Тако се јуче на појединим, прометнијим бензинским пумпама у Београду литар бензина БМБ 95 продавао за 144,720 динара а евродизел за 161,90 динара по литру. Такозване специјалне цене горива, такође су повећане скоро у истом износу као и за стандардне врсте бензина и дизела. Примера ради Г-драјв дизел је достигао цену од 167,90 динара по литру.

– Иако непопуларна поскупљења свих врста горива су неминовна у овом тренутку – објашњава Боривоје Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије. – Потрошене су залихе набављене пре поскупљња сирове нафте на светској берзи а урачунате су и нове више акцизе (око 1,1 динар на већ постојећу акцизу) које је држава приписала почетком године.

Ни берзанске прогнозе не иду наруку нашим возачима. Јасно је да је у жижи ситуација у Венецуели, која је пребогата нафтом. Шта ће се тамо десити веома је тешко прогнозирати а то ће свакако утицати на кретање цена сирове нафте. Сирова нафта типа „брент“ која се узима као репер на нашем тржишту јуче је продавана за 65,04 долара по барелу, а 1. фебруара је имала цену од 54,98 долара за барел!

СВЕ ПЛАЋАЈУ ВОЗАЧИ

ДРЖАВА је прописала да се од петка плаћају и посебне надокнаде за заштиту животне средине. Тако ће се за транспорт нафте наплаћивати накнада од 100 динара по тони, док се за активности које негативно утичу на животну средину може наплатити до 0,4 одсто годишњег прихода.

– Ми смо ту немоћни. Шта држава одреди ми плаћамо – каже Татић. – У ствари, да будем прецизан, на крају сав цех плаћају возачи.

Новости.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Енергетска заједница тражи да струја буде скупља 11

Енергетска заједница тражи да струја буде скупља

Иако је мање-више извесно да струја у Србији у наредном периоду неће поскупети, како су …

Бензин за месец дана поскупео више од шест динара 12

Бензин за месец дана поскупео више од шест динара

У односу на цене по којима је гориво продавано почетком априла, бензин је поскупео за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *