Опет поскупело гориво а већ најављују нова поскупљења!

0
(0)

ПОСЛЕ неколико месеци снижења и тридесетак дана мировања цена на нашим бензинским станицама, нафтни деривати у Србији су јуче добили нове више цене! Бензин од 95 октана поскупео је на већини бензинских пумпи за 2 до 2,5 динара, а дизел је узлетео између три и четири динара.

Тако се јуче на појединим, прометнијим бензинским пумпама у Београду литар бензина БМБ 95 продавао за 144,720 динара а евродизел за 161,90 динара по литру. Такозване специјалне цене горива, такође су повећане скоро у истом износу као и за стандардне врсте бензина и дизела. Примера ради Г-драјв дизел је достигао цену од 167,90 динара по литру.

– Иако непопуларна поскупљења свих врста горива су неминовна у овом тренутку – објашњава Боривоје Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије. – Потрошене су залихе набављене пре поскупљња сирове нафте на светској берзи а урачунате су и нове више акцизе (око 1,1 динар на већ постојећу акцизу) које је држава приписала почетком године.

Ни берзанске прогнозе не иду наруку нашим возачима. Јасно је да је у жижи ситуација у Венецуели, која је пребогата нафтом. Шта ће се тамо десити веома је тешко прогнозирати а то ће свакако утицати на кретање цена сирове нафте. Сирова нафта типа „брент“ која се узима као репер на нашем тржишту јуче је продавана за 65,04 долара по барелу, а 1. фебруара је имала цену од 54,98 долара за барел!

СВЕ ПЛАЋАЈУ ВОЗАЧИ

ДРЖАВА је прописала да се од петка плаћају и посебне надокнаде за заштиту животне средине. Тако ће се за транспорт нафте наплаћивати накнада од 100 динара по тони, док се за активности које негативно утичу на животну средину може наплатити до 0,4 одсто годишњег прихода.

– Ми смо ту немоћни. Шта држава одреди ми плаћамо – каже Татић. – У ствари, да будем прецизан, на крају сав цех плаћају возачи.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

5 (6) Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, …

Србија: Цене путарине ће бити виша за пет до шест одсто

5 (2) ВОЖЊА ауто-путем кроз Србију ускоро би могла бити скупља за пет до шест …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend