четвртак , март 22 2018

Опозиција бојкотује изборе за савете МЗ у Крагујевцу

* Избори би већ у догледно време могли да буду поништени јер Уставни суд ускоро одлучује о спорним изборима

У Крагујевцу су за недељу заказани избори за савете месних заједница на којима, по први пут, ваљда, од кад се та врста избора овде организује, неће да учествују опозиционе странке које имају одборнике у Скупштини града.

Опозиција тврди да је одлука о изборима за савете МЗ нелегална, пошто је, почетком јуна, донета гласовима 43, а не натполовичном већином од 44 одборничка гласа. Истовремено, владајућа већина, предвођена СНС-ом, том незаконито изгласаном одлуком суштински је изменила изборна правила, што је, опет, у супротности са законом, пошто јединице локалне самоуправе (градови и општине) немају право да уређују начин и поступак избора у месним заједницама. Због свега је, као што је наш лист већ писао, поднета иницијатива Уставном суду за оцену уставности одлуке крагујевачког градског парламента о изборима за савете овдашњих месних заједница.

Тај суд се још увек није огласио, што не значи и да неће, те би, како очекују у појединим опозиционим партијама, за сутра заказани избори већ у догледно време могли да буду поништени. Тим пре што је о незаконитостима приликом њеног усвајања обавештено и Министарство за државну управу и локалну самоуправу које је најавило да ће, тим поводом, да „обави надзор у Крагујевцу и утврди све околности везане за доношење спорне одлуке“.

Како било, на сутрашњим изборима за савете МЗ у центру Шумадије учествоваће искључиво СНС и њени локални коалициони партнери, те је победа напредњака једино извесна, иако ће, судећи по, рекло би се, у потпуности основаним примедбама не само опозиције но упућене јавности, бити више апсолутно нерегуларна.

Данас

Актуелно

НИСУ ХТЕЛИ ЗАЈЕДНО СА СТАМАТОВИЋЕМ: Двери и радикали у Севојну испод цензуса

Севојно – Српска радикална странка и Српски покрет Двери нису прешли цензус на локалним изборима …

На политичком сметлишту: ДС, СРС, ДСС, ЛДП-а, ДЈБ-Двери…

Први, непотпуни резултати београдских избора, донели су нам очекиваног првопласираног, али оно што се дешава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons