Насловна / Србија / Политика / Опозиција сложна у бојкоту седнице Скупштине: Не желимо да дајемо привид демократије
Опозиција сложна у бојкоту седнице Скупштине: Не желимо да дајемо привид демократије 1

Опозиција сложна у бојкоту седнице Скупштине: Не желимо да дајемо привид демократије

Готово сви посланици опозиционих странака у Скупштини Србије донели су данас одлуку о бојкоту седнице на којој се српским парламентарцима обратио словеначки председник Борут Пахор, који је јутрос дошао у дводневну посету Србије. Одлуку о бојкоту донели су парламентарци из редова ДС, Народне странке, СДС, Двери, ЂБ, Странке модерне Србије, као и поједини самостални посланици. Kако су образложили, својим учешћем на седници на којој је предвиђено да говори Пахор не желе да дају привид функционисању демократије у Србији.

У опозиционим посланичким клубовима од јутрос се расправљало да ли ће да присуствују седници на којој ће говорити председник Словенији. Мада су лидери Савеза за Србији и других опозиционих странака претходних недеља најављивали бојкот парламента, јуче су поједини посланици навели да седници посвећену Боруту Пахору због европских интеграција треба присуствовати.

Посланици ДС Пахору дали материјал о нападима на опозицију и медије

Посланици Демократске странке (ДС) Балша Божовић и Маја Виденовић су данас Пахору у Скупштини предали материјал о нападима на представнике опозиције и на медије, као и фотографије са протеста који се два месеца одржавају против актуелне власти у Србији.

Током сусрета Божовић и Виденовић су Пахору рекли да не одустају од европског пута и европских вредности.

Они су му се извинили због бојкота седнице, и истакли да је то учињено јер је председник Србије Александар Вучич „ставио парламент у свој џеп“. Затражили су већу подршку ЕУ грађанима у борби за владавину права у Србији.

О томе се најдуже расправљало у ДС-у. Гордана Чомић је јутрос за Инсајдер навела да одлуку о бојкоту нико није донео и истакла да је словеначки председник „изузетно наклоњен свим оним вредностима због којих људи у Србији већ недељама протестују“.

Међутим, на састанку који је одржан уочи почетка седнице одлучено је да је демократе бојкотују. То је за Инсајдер потврдио Дејан Николић.

„Посланика ДС нема у сали на овој седници. Да ли ћемо и убудуће бојкотовати Скупштини, одлучиће органи странке“, наводи он.

Марко Ђуришић, посланик СДС, такође наводи да парламентарци из редова његове странке неће присуствовати седници на којој ће говорити Борут Пахор.

„Нећемо да присуствујемо седници, јер не можемо да се претварамо да је стање редовно. Стање није редовно ни у Скупштини ни у другим институцијама у Србији“, каже Ђуришић за Инсајдер.

Нешто раније одлуку о бојкоту донела је и Народна странка. Мирослав Алексић, посланик те партије, рекао је да они својим учешћем на седници не желе да дају „привид да постоји демократија и функционисање институција у Србији“.

„Желимо да пошаљемо снажну поруку представнику европске државе да ствари у Србији не функционишу нормално и да нема демократије, нема нормалног дијалога и слободе изражавања. Посланици Народне странке поштују Пахора и спремни су да са њим разговарају о унапређењу односа две земље, али можемо да будемо параван за симулацију демократије у земљи диктатуре“, рекао је Алексић.

Бошко Обрадовић, председник Двери, још јуче је навео да посланици његовог покрета неће присуствовати тој седници.

„Солидаришемо се са грађанима који протестују против власти у преко 30 градова у Србији и борбу настављамо на улицама. Време је за општи бунт“, написао је Обрадовић на Твитеру.

Самостална посланица Мариника Тепић је изјавила да су посланици напустили парламент још током седнице на којој се расправљало о буџету и да су они који буду на седници данас одлучили да се врате у парламент.

Одлуку о присуству седнице променио је Зоран Живковић, председник Нове странке. Он је иначе јуче на свом Твитер налогу навео да се противи бојкоту седнице на којој ће се обратити словеначки председник. Јутрос је, међутим, за Инсајдер рекао да ће се понашати у складу са одлуком коју ће донети опозиција.

„Нисам у сали“, рекао је Живковић, после почетка седнице.

Живковић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је одлука да се не присуствује данашњој седници мање зло.

Према његовим речима, део посланика који је донео ову одлуку не сматра да је бојкот крај приче и да је циљ, већ је средство за озбиљну стратегију у броби против актуелног режима.

„Морамо водити активну борбу против овог режима и то не искључује бојкот ни тренутни ни крајњи, али мора да се зна шта сутра радимо“, додао је Живковић.

Један од лидера СзС Драган Ђилас је на свом Твитер налогу позвао опозицију да не присуствују тој седници, јер су им „грађани на улици рекли да се не враћају у Скупштину“.

„Надам се да су посланици опозиције схватили да су им грађани на улицама рекли да се не враћају у Скупштину Србије и да неће сутра седети, заједно са Мартиновићима и Ристичевићима, на посебној седници заказаној због доласка Борута Пахора“, написао је Ђилас.

Пахор посланицима Скупштини Србије: У наредним годинама не очекивати велику вољу за проширењем ЕУ
Председник Словеније Борут Пахор у обраћању посланицима Скупштине Србије изјавио је да у наредним годинама не треба очекивати велику вољу за проширењем ЕУ. Он је рекао да већ неко време упозорава да би могло да се деси да се не само Европска унија више бави сама собом него проширењем, већ да се и државе чланице више баве собом него Унијом.

„Управо због тога морамо да урадимо све да се конфликти мирно решавају. Не постоји историјска нужност да се Западни Балкан у замршеним ситуацијама увек нађе у конфликту, то није нужно. Али, ако се деси тако нешто да се против наше воље овај део Европе уплете у конфликт, то би била потпуна бура. А сви желимо мирну и сигурну будућност за своју децу. Словенија подржава Србију и желимо јој успех на европском путу и у томе може да рачуна на нашу помоћ“, рекао је Пахор.

Он је рекао да Словенија разуме право Србије да суверено изабере своју безбедносну политику и да поштује да постоји приоритет у сарадњи са Русијом, али да је јасно да ће брже доћи до завршетка преговора Србије и ЕУ ако буду добро уређени односи Београда и Брисела.

„Словенија подржава сва настојања Београда и Приштине да закључе споразуме и уређују односе, али је потребно да обе стране поштују споразуме. Што се тиче замисли за уређење најосетљивијих билатералних питања, ми наглашавамо да је елементарни услов за то да преговори теку без претње силом и да нема колатералних безбедносних претњи у региону“, рекао је Пахор.

Пахор је оценио да би улазак Србије у ЕУ био допринео политичкој и привредној стабилности овог дела Европе.

„Дошао сам и одлазим као пријатељ. Настојаћу да Словенци и Срби ојачају однос наклоности. Учинићу што је у мојој моћи да две земље узорно и свестрано сарађују у корист својих грађана, целе регије, европског и светског мира и благостања. Нека живи словеначко-српско пријатељство“, рекао је на српском језику словеначки председник, на крају свог излагања.

Извор: Инсајдер, Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Шиптари камењем засули конвој аутомобила Едија Раме (видео) 11

Шиптари камењем засули конвој аутомобила Едија Раме (видео)

Демонстранти у Албанији камењем су напали конвој аутомобила у коме је било и возило албанског …

НАПЕТО У АЛБАНИЈИ: Опсадно стање снага безбедности због протеста опозиције 12

НАПЕТО У АЛБАНИЈИ: Опсадно стање снага безбедности због протеста опозиције

Албанска полиција, због могућег напада на државне институције током вечерашњег протеста уједињене опозиције у Тирани, …

Један коментар

 1. KRIMINALNI VUČIĆ

  Odmah na početku moram posebno da naglasim, da je Srbija danas nebrigom svih a posebno Vučićeve vlasti dovedena u vrlo teško-kolapsno stanje u stanje bankrota i nestanka. I kratak rezime svih proteklih događaja jasno govori samo jedno, da nam je komunizam teško oštetio mozak, i zato se mi danas teško snalazimo i u vremenu i u prostoru. Problem je što je komunizam u nama uništio sve ono nacionalno, patriotsko i ono što vredi. Potvrda izrečenog je stanje u kojem se mi danas nalazimo. Mi živimo u jednom pravom političkom haosu, gde je glavnu reč imaju izdajnici i pljačkaši Srbije. Ovo stanje i ovu najveću srpsku nesreću u svojoj istoriji, stvorio je i predvodi lično Aleksandar Vučić. On uništava našu istoriju i zemlju srpskog naroda a sud ne reaguje.

  Vučić je izdajnik koji je prekršio Ustav Republike Srbije i Briselskim sporazumom predao Kosovo Albancima. To je uradio dana: 30. juna 2015 god. u 22 časa i 54 minuta. Njegove su reči upućene onom zgranutom narodu u Kosovskoj Mitrovici: “Mi ćemo priznati Kosovsku Vladu i ako vi ne uđete u nju”. On je prve Srbe postavio u Kosovsku vladu, a u drugom mandatu Srbi su napravili većinsku vladu čak i sa Haradinajem.
  Glavni pomagači su mu bili Marko Đurić (stvorio Jarinje) i Ivica Dačić (obećao Kosovo), a dobro su mu duvali u leđa; Drašković, Čeda i Čanak. Jedini protivnik mu je bio Oliver Ivanović i videli smo kako je on završio.

  Vučić je jedan veliki i pljačkaš koji je organizovao i predvodio jednu od najvećih pljački u srpskoj istoriji. Za vreme njegove vladavine sav srpski kapital je prešao u ruke stranaca, tako da Srbi nemaju više ništa vredno u svojoj Srbiji. Para nigde nema a Srbija je postala jedna obična pustara u kojoj žive Srbi sa najnižim standardom u Evropi. Ćuti se da je pokradeno i 38 tona zlata u Bazelu. Tabakovićka reče da joj to nije poznato!? Ponavljam to je istorijska pljačka Srbije koja nije zabeležena u našoj istoriji.

  Vučić je jedan veliki i lažov i obmanjivač, koji celo vreme laže i obmanjuje srpski narod. On nikada ne govori niti dozvoljava debate šta radi. Sve govori da on patološki laže, i da je krajnje vreme da potseti psihijatriju, koja će lako da mu postavi dijagnozu i terapiju. I ukoliko se utvrdi da je on svesno lagao srpski narod, on se mora uputiti na doživotnu robiju. A ukoliko se utvrdi da je nesvesno lagao onda se mora uputiti u ludnicu. Drugog nema, i taj se problem mora tako rešavati. Po meni je on jedan, namerni, sumanuti i drski lažov i obmanjivač.
  Postavljam pitanje narodu! Koje je svoje obećanje ispunio Aleksandar Vučić? Nijednoo…
  Samo lažovi mogu da kažu da Vučić govori istinu. Toliko o Vučićevim lažima…

  Što se tiče opozicije Srbija je nema. Ovi što glume opoziciju svi su već viđeni. I mnogi od njih su nam od ranije poznati po novčanim transakcijama i uništenju Srbije. I svi oni zajedno više brinu kako da sačuvaju deo svog kolača, nego o problemima građana. Iz tih razloga ona izlazi na izbore za koje zna da če izgubiti.Kao takva ona je samo poslužila ovoj vlasti da napravi rijaliti skupštinu i dalje nastavi zezanje ovog naroda. Od takve opozicije ne može biti opozicija, za narod je bolje da je nema.
  PRAVA OPOZICIJA BI TRAŽILA SAMO OSLOBAĐANJE MEDIJA, što bi dovelo do pada ove kriminalne vlasti. Sumanuti to ne videee…
  Zbog ovakvog statusa opozicije, nama je suđeno da budemo jebani pa nam gaće same spadajuu…
  Ovo vam piše čovek koji nije nikada ni prekšajno ni krivično kažnjen, ali jedini koji hoće da vam ukaže na vaše prave probleme… Hvala…

  P. Sajdžo Bogutovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *