fbpx

Општа болница у Чачку спала на три кардиолога?

0
(0)

ОПШТА болница у Чачку до краја месеца остаће са свега 12 интерниста, након што двоје лекара буде отишло у пензију. Посебно је забрињавајућа чињеница да су на интерном одељењу остала да раде свега три кардиолога, пошто су двојица угледних лекара те специјалности, др Китановић и др Крупниковић, напустили болницу и отпочели приватну праксу.

Ово упозорење чачанској јавности изнео је др Александар Радојевић, лекар на грудном одељењу овдашње болнице и лидер Групе грађана у локалном парламенту. Он страхује да пацијенте на интерном одељењу више неће имати ко да лечи, а поређења ради, наводи да болнице у Ужицу и Ваљеву имају више од десет кардиолога.

Немогуће је да само три кардиолога, који опслужују коронарну јединицу, издрже тај темпо рада, будући да раде три смене свакога дана наизменично – казао је др Радојевић. – Неко ко је био задужен да планира кадрове у болници очито није планирао одлив незадовољног људства из било ког разлога. Тако смо сада у ситуацији да на више одељења у чачанској болници не може да се организује дежурство, а нека одељења практично остају без кадрова који могу да “носе” посао.

На ортопедији, урологији и неурологији нема дежурних лекара сваки дан јер их једноставно нема довољно да би покривали дежурства. Болничко планирање и развој ове здравствене установе су такви да је немогуће предвидети како ће се ствари даље одвијати. Они који раде у болници имају толико посла да сви скупа једва издржавамо.

Он истиче да су кардиолози одлазили из болнице, јер, највероватније, нису могли да поднесу оптерећење којем су били изложени.

Очито је да недостаје кадрова, а да нема неког значајнијег пријема, јер када примите лекара на специјализацију треба вам пет година да добијете интернисту, а после тога још три или четири године да добијете интернисту-кардиолога. Не знам да ли тренутно има специјализаната на интерном одељењу, али знам да ретко срећем младе лекаре у нашој болници – закључио је др Радојевић.

Са друге стране, менаџмент чачанске болнице демантује изјаве др Радојевића, за које тврде да нису добронамерне. Заменица директора др Славица Драгутиновић истиче да у Чачку тренутно ради пет кардиолога, а не три, како прича др Радојевић.

– Поред тога, имамо запослених 19 интерниста, који су спремни да пруже помоћ сваком пацијенту. Тек у крајњем случају, када се захтева уска стручна специјализација, пацијенти ће ићи код кардиолога.

Грешка је што лекари опште праксе упућују људе кардиолозима, а прескачу интернисте – рекла нам је др Драгутиновићева. – Имамо два лекара на специјализацији на интерном одељењу и још два која се спремају за рад у ангио-сали, која ће ускоро бити отворена у болници.

Драгутиновићева је додала да садашње руководство строго води рачуна о прописаним нормативима, што није био случај са претходним, па се због тога дошло до ове ситуације. Она, међутим, наглашава да нема разлога за панику, те да ће сваки пацијент имати пуну медицинску негу.

АНГИО-САЛА

Др Радојевић каже да му није јасно како ће ангио-сала почети да ради у болници у Чачку. Он сматра да ће настати проблем, јер се зна да је за рад у њој неопходан искусан интервентни радиолог и у сваком тренутку присутан кардиолог

В. ИЛИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Алексић: У Србији најгори резултати у борби против вируса на Балкану, крива је власт, не грађани

4.2 (5) Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да су …

УПРKОС „ЗАТВОРУ“ Србија у региону води по броју умрлих и оболелих од корона вируса

5 (4) Државе широм света и Европе на различите начине боре се против пошасти коронавируса …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *