fbpx

Орбан носталгично о деловима Хрватске под Мађарском – Хрвати ћуте

5
(1)

Једна изјава мађарског премијера Виктора Орбана током сусрета са хрватским премијером Андрејем Пленковиц́ем прошла је испод радара, пише „Индекс“.

Како пише хрватски портал, скандалозна изјава догодила се 28. новембра када је Орбан са Пленковиц́ем отварао нову зграду ученичког дома мађарског Просветно-културног центра у Осијеку.

Подсетио је како су пре 80, 90 или 100 година Славонија и мађарска жупанија Барања „били најбогатији крајеви наше државе“, на чему су други људи завидели, због висине животног стандарда.

– Просто не верујем да ако смо нешто вец́ успели да постигнемо током историје, да не бисмо то могли да поновимо. Верујем да ц́е се још једном догодити да ц́е људи завидети мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској – рекао је Орбан, пренела је Хина.

Хрватски портал примец́ује да је „приметна носталгија“ с којом је Орбан говорио о раздобљу кад је Хрватска била под Мађарском, говорец́и притом о „нашој држави“, при чему је остало нејасно говори ли о Мађарској или о заједничкој држави.

​Хина је у истој вести додала како је Орбан истакао да се Мађарска и Хрватска морају повезати, јер ако остану на рубу и изоловани „предодређене су на неуспех“.

Познато је да у Орбановој Влади држе карте на којој се велики делови Хрватске приказују као да су у склопу Мађарске, подсец́а „Индекс“.

У јуну је Канцеларија за међународну комуникацију при Влади Мађарске на свом профилу на Твитеру објавила карту Мађарске која укључује велики део Словеније, али и делове Хрватске попут Међимурја, дела Барање и Кварнера. У опису слике написано је како су „две трец́ине мађарске територије одузете“. Канцеларија се налази у саставу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

Словенија бурно реаговала

Словенија на ту провокацију није остала нема, вец́ је врло бурно реаговала.

„Словенија осуђује објаву те историјске карте која не придоноси јачању европских вредности и добросуседским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерец́ења и мржња међу народима и државама“, објавило је Министарство спољних послова на Твитеру.

Словеначки премијер Марјан Шарец рекао је притом да се ради о понашању које није „европско и мирољубиво“.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровиц́ и премијер Андреј Пленковиц́ нису до сада коментарисали изјаву мађарског премијера.

Индекс, Вести онлине

фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрватска се припрема за „фазу 2“ и ублажавање мера

5 (1) „Ако се настави успоравање ширења коронавируса у Хрватској, попуштање заштитних мера почеће већ …

Епидемија под контролом: Додатно попуштање мера у Хрватској

5 (1) Већ ове седмице у свим хрватским градовима отвориће се пијаце, али ће продавци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *