Организована група данима краде и уништава јавне споменике

Организована група данима краде и уништава јавне споменике

0
(0)

Директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић апеловала је данас на медије и грађане да подрже акцију заштите споменика културе и јавних споменика, коју је покренуо тај Завод.

– Велика средства се улажу у одржавање и подизање јавних споменика и споменика културе уопште, али ми смо, нажалост, у последњих десетак дана сведоци да постоји једна или више организованих криминалних група које константно уништавају и краду јавне споменике и оштећују споменике културе – рекла је Мићовић Тањугу.

На црном и на легалном тржисту на отпадима килограм бронзе кошта 360 динара, објаснила је она и додала да крадљивци за ту суму продају претходно уситњене скулптуре и спомен плоче.

– Ми као друштво морамо да се запитамо да ли је 360 динара пута неколико килограма већа вредност од уметничке и непроцењиве вредности једне бисте или неког споменика културе или спомен плоче – указала је Мићовић.

Подсетивши да је почетком јула нестала биста Исидоре Секулић из истоимене основне школе, она је рекла да је Завод за заштиту споменика културе града Београда у последњих пет дана од грађана добио пријаве да нестају бронзане плоче.

Мићовић је објаснила да је реч о плочама које представљају називе фирми, спомен плочама као и плочама које представљају обележја објеката или зграда у којима су живеле знамените личности.

Споменици највише „нестају“ на подручју центра Београда, професорске колоније и Београдске тврђаве, навела је Мићовић и додала да су према Кривичном законику казне за таква дела до пет година.

– Ми ћемо се као Завод укључити, и већ јесмо, да тражимо најстрожије казне за починиоце оваквих дела, али и пет година за нас је мало у односу на то колика је уметничка вредност онога што је уништено – закључила је Мићовић.

Танјуг

фото: Весна Лалић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одрастање бабиног унучета: На туђој несрећи Вучић је стекао све што има, а има много

Одрастање бабиног унучета: На туђој несрећи Вучић је стекао све што има, а има много

5 (6) Александар Вучић дели свет на две поле. На једној страни се налази он, …

ЕПС само у последње две године доделио послове вредне преко милијарду динара фирми „Асеко“ Игора Брнабића

ЕПС само у последње две године доделио послове вредне преко милијарду динара фирми „Асеко“ Игора Брнабића

4.5 (8) Електропривреда Србије само у последње две године је на тендерима доделиа послове вредне …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend