Да вам не буде пуно? ЕУ ће Србији упутити 3,2 милиона евра за прихват миграната

Да вам не буде пуно? ЕУ ће Србији упутити 3,2 милиона евра за прихват миграната

ПРЕШЕВО – Европска унија ће Србији за прихват миграната упутити 3,2 милиона евра, а већ данас је у Бриселу учинила први корак тако што је издвојила 150.000 евра за набавку воде, хране, хигијенских и медицинских средстава неопходних мигрантима у Србији, рекао је данас у Прешеву заменик шефа Делегације ЕУ у Београду Оскар Бенедикт.
Осим тога, одлуцено је да се упути помоћ локалним самоуправама у износу од око 70.000 евра, који ће бити употребљени искључиво за одржавање хигијене у прихватним центрима у тим општинама, рекао је Бенедикт новинарима након обиласка Прихватног центра за мигранте у Прешеву.

Такође, према његовим речима, ЕУ спрема и пројекат вредан осам милиона евра који ће бити намењен Србији и Македонији у вези са мигрантима.

Он је напоменуо да проблем са мигрантима није само српски, већ да и те како погађа ЕУ и навео је да је прошлог месеца на границама ЕУ било 167.000 миграната.

“Само прошле седмице 21.000 миграната прошла је кроз Србију, што показује да се број људи који долазе из ратом захваћених подручја повећава”, рекао је Бенедикт.

Он је нагласио и да се у Немачкој очекује да број миграната достигне 750.000.

Бенедикт је рекао да је ЕУ је захвална српским властима и локалним самоуправама због начина на који се опходе са мигранитима, иако је нагласио да је свестан да нико од њих не жели да остане у Србији.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији је навео да је данас добио информацију да је само протеклог месеца кроз Прихватни центар у Прешеву прошло 30.000 миграната.

“Урађен је огроман посао и честитан свима који су у њему учествовали”, рекао је Бенедикт.

Он сматра да Србија мора да почне на време да са припремама за хладне дане, јер ће тада све бити још теже, и позвао је Владу Србије да већ сада почне да се припрема у том правцу.

Бенедикт је напоменуо да изградња великог прихватног центра у Србији и додељивање мигрантима статуса избеглица, са којима би могли лакше да се крећу у Европи, никада није било на дневном реду ЕУ.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

КРАЂА НА РЕФЕРЕНДУМУ: Чак 45 одсто „гласало“ од куће! (фото)

КРАЂА НА РЕФЕРЕНДУМУ: Чак 45 одсто „гласало“ од куће! (фото)

Укупна излазност на референдуму је била рекордно ниска, а од тога је изузетно велики проценат …

гориво цена

Народ у Србији плаћа најскупље гориво у региону!

Иако режим Александра Вучића тврди како је инфлација у Србији најнижа у Европи и како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *