fbpx
Насловна / Србија / „Отаџбина“: Отворено писмо руском амбасадору у Београду Александру Боцан Харченку – шта је стварни став руске политике према јужној српској покрајини PDF
"Отаџбина": Отворено писмо руском амбасадору у Београду Александру Боцан Харченку - шта је стварни став руске политике према јужној српској покрајини PDF 1

„Отаџбина“: Отворено писмо руском амбасадору у Београду Александру Боцан Харченку – шта је стварни став руске политике према јужној српској покрајини PDF

Ваша екселенцијо,

Разлог да Вам се овако јавно обратимо јесте наш захтев за пријем у руску амбасаду поводом предстојећих сепаратистичких избора у јужној српској покрајини. На први наш захтев нисте нас удостојили ни одговора, а у другом сте навели да немате времена. Наш мотив за сусрет са Вама јесте то што је пре пар година ондашњи шеф руске канцеларије г-н Андреј Шогоров активно лобирао међу Србима да се одазову на изборе које расписује самопроглашена република Косово. Касније су представници „Српске листе“ као косовски парламентарци боравили у руској Думи због чега смо протестовали. Протествовали смо јер је супротно правној логици да Руска Федерација не признаје самопроглашену републику Косово а прима њихове парламентарце па макар они били Срби. Можда је то и горе, што су Срби.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа да је председник Покрета народни посланик у Скупштини Србије Славиша Ристић био посматрач на прошлим председничким изборма на Криму. Он је подобан да буде посматрач на Криму али није подобан за пријем у руску амабасаду у Београду.

У Вашем одговору навели сте да не можете да нас примите пошто је Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ опозиција власти а да ви искључујете било какво мешање у питања унутрашње политике земље-домаћина. Дај Боже да је тако, имајћи у виду да велики број руских државних функционера и званичника присуствује манифестацијама Српске напредне странке.

Пре неки дан смо чули из устију функционера и посланика Српске напредне станке Владимира Ђукановића на режимским медијима да је Српски покрет Двери такође затражио пријем у руској амбасади. Он каже, не може „Бошкић“, тако ословљава председника Српског покрета Двери господина Бошка Обрадовића, да буде примљен у амбасади Руске Федерације. Чудно је да о пријему у руску амбасаду одлучује Српска напредна странка. Чуди се нас и обавештеност Српске напредне странке о дописима у руску амбасаду. Не би било згорег да обавестите јавност Србије да је она отворена само за присталице режима Александра Вучића али не и за оне који су његови политички противници. На тај начин бисте уштедели труд и време грађанима Србије.

Овакав приступ имао је и претходни руски амбасадор у Београду Александар Чепурин због чега је награђан местом у Управном одбору НИС-а. Ранији амбасадори као што су њихове екселенције Конузин и Алексејев отворени су били за разговор са грађанима различитих политичких уверења.

Желели смо да се сретнемо са Вама да нам разјасните шта је стварни став руске политике према јужној српској покрајини

Други разлог зашто смо желели да се сретнемо са Вама јесте и тај да нам разјасните шта је стварни став руске политике према јужној српској покрајини. Један део руских званичника, међу којима и Ви у Вашем задњем интервјуу, кажу да Русија подржава решње статуса КиМ у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН. Одмах потом изјављујете да ће Русија подржати све оно што се договоре Београд и Приштина. Како је став српског председника да се разграничи са Албанцима, то јест да се одрекне највећег дела Косова и Метохије што је супротно Резолуцији 1244 СБ УН, не можете у исто време да подржавате и целовитост Србије и цепање Србије.

Са друге стране, одвајање највећег дела Косова и Метохије значи одлазак тог дела Србије у НАТО пакт. То ипак није ни у руском ни у српском интересу.

Да ли су Ваше наде у искреност актуелног режима у Србији према Руској Федерацији заиста озбиљне? Мислимо да газите на трулу даску јер су овој власти дани одбројани. Власт у Србији је криминална, корумпирана и диктаторска. Не бисмо волели да Русија направи исту грешку као са Црном Гором. Подржала је одвјање Црне Горе и режим у њој а она је само једног јутра осванула у НАТО пакту. По начину владања режими у Србији и Црној Гори су као сестре близнакиње.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ ће и у будућности делити русофилске ставове. Функција амбасадора је пролазна као што је и сама власт у Србији променљива. Али пријатељство и блискост руског и српског народа остаје за век и векова.

Како радили тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица

26.09.2019. године

Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ако опстанак Срба зависи од тебе Гавриловићу онда боље да као народ и не постојимо! 11

Ако опстанак Срба зависи од тебе Гавриловићу онда боље да као народ и не постојимо!

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј поручио је у посланици, поводом осам векова аутокефалности СПЦ, …

Ломпар и Бећковић из протеста због доделе ордена Светог Саве велеиздајнику Вучићу отказали говор на прослави СПЦ 12

Ломпар и Бећковић из протеста због доделе ордена Светог Саве велеиздајнику Вучићу отказали говор на прослави СПЦ

Мило Ломпар, српски историчар књижевности, филозоф, професор на Филолошком факултету у Београду и председник Задужбине …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Шта је став руске политике према Косову? Питање за замајавање народа. Став може бити Бог зна какав, али се рачунају само дела. Што се тиче дела, Руси су први од страних трупа које су ушле на Косово. И једини који су одатле изашли, остављајући наш народ на немилост западној алијанси. Када будемо разумели да наизглед супротстављени полови (Русија и Америка, а од скора и Кина) примају наређења из истог центра престаћемо да дангубимо са испитивањем ставова пуких извршилаца. Њихов став је да слушају шта им се нареди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *