Отказ за 15 лекара и 30 медицинских сестара у Лесковцу

0
(0)

Београд – Дом здравља у Лесковцу ће због „административних ограничења“ до краја године морати да отпусти 15 лекара и 30 медицинских сестара, што ће довести у питање рад неких сеоских амбуланти.

Реч је о запосленима који у лесковачком Дому здравља раде на одређено време, али им уговори истичу до краја године, а не могу да буду продужени, објавиле су Јужне вести.

Неки од лекара који ће ускоро остати без посла лечили су и по 500 пацијената, а њиховим одласком из појединих амбуланти, попут оне у Печењевцу, мораће да се угаси друга смена.

Директор Славиша Божић каже да ће отпуштање лекара бити погубно за функционисање ове здравствене установе, али да је реч о ограничењу из Закон о раду, према којем је забрањено продужити уговор радницима на одређено време преко две године њиховог ангажовања.

„Углавном је реч о лекарима и техничарима који покривају сеоске амбуланте и њих неће имати ко да замени. Ја годинама покушавам да објасним у нашем ресорном министарству да је лесковачка општина јако разуђена и да не могу да упоређују број пацијената на Савском венцу са нашим пацијентима које имамо и у Липовици, Манојловцу, Драшковцу или Печењевцу. Управо ти људи који покривају то подручје остају без посла, а пацијенти без редовних третмана“, истиче директор Дома здравља.

Међу лекарима који су на листи за отпуштање има и оних који су у тој здравственој установи радили и пуних девет година. Запослени у Дому здравља који остају без посла су били на платном списку локалне самоуправе свих ових година.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић тражио је од Министарства здравља да се административни проблем реши без отпуштања лекара, али су у Влади остали неумољиви, каже директор Божић.

„Министарство здравља их не препознаје у својој шеми запослених. Препознаје их само локална самоуправа јер су нама и најпотребнији, али је тако како је. Ваљда ће нови Закон о раду да узме у обзир и решавање овог проблема“, нада се директор Дома здравља.

Лесковачки Дом здравља тренутно има 170 запослених. Само у последње три године број радника је смањен за 184, а велики број њих прешао је да ради у лесковачку Општу болницу.

Јужне вести, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у ДЗ Бајина Башта: Без адекватног руководства испаштају и запослени и пацијенти

4.4 (39) Једна од општина које су последњих дана проглашене жариштем заразе јесте и општина …

Након бахате изјаве Дарије Kисић да су њене колеге некомпетентне, број потписа се се утростручио

5 (27) Након бахате и срамне изјаве Др. Дарије Kисић, да њених 350 колега нису …

Један коментар

  1. Pa ovakvoj državi i jeste u interesu da ukine periferne zdravstvene usluge, da novcem mogu raspolagati bez ograničenja. Što se tiče bolesne sirotinje u pomenutim selina i zaseocima…neka crknu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *