fbpx

Откривена претња: супериорност вируса

0
(0)

02.03.2012. – Људске страхове од болести подстичу фармацеутске корпорације

Инфекције и вируси су све отпорнији на лекове укључујући антибиотике. Повеђање њиховог броја прети претварањем уобичајених болести у неизлечиве. То је светски проблем који би се по свом значају могао упоредити са глобалним загревањем, убеђени су медицински радници и микробиолози. Због бактеријалних инфекција отпорних на лекове у Европској унији годишње умире око 25 хиљада људи, пишу британске новине The Independent.

Професор Павел Воробјев, заменик председника јавног експертног комитета Руске академије медицинских наука, претпоставља да је у границама ЕУ 25 хиљада смрти годишње због резистентних инфекција умањени број: 

Само због инфекција респираторног система у Русији умире 40 хиљада људи годишње. Становништво Европе је ипак веће од становништва Русије, тако да је тамо број жртава вероветно већи. Јер, сада су сви узрочници фактички унапред резистентни. У многим европским земљама постоји један такав идиотизам као што је преписивање антибиотика у свим случајевима, макар се радило и  о обичној прехлади. Антибиотици не функционишу код прехладе јер су то вирусне болести које нису осетљиве на антибиотике. Ми једемо месо, поготово живину која је пуна антибиотика. Јасно је да то не може да нема последице. Зато данас један болесник који долази у болницу са пнеумонијом од обичних антибиотика не добија исти ефекат као пре 20-25 година. То значи да се морају смишљати нови, све скупљи приступи терапији. То је огроман проблем који потпуно потцењујемо.

Иначе, према професоровом мишљењу, боље је да се неке болести прележе него да се против њих вакцинише или да се гутају антибиотици. Имунитет ће само ојачати. Зато научна заједница укључујући медицинске раднике, микробиологе и математичаре мора да прорачуна које су болести за човечанство прихватљиве, а које су ипак леталне.

Неки експерти такође сматрају да је опасност од резистентних инфекција претерана, али из једног другог аспекта. Људске страхове од болести подстичу фармацеутске корпорације. Оне приморавају и обичне људе и целе државе да играју према њиховим правилима, рекао је у интервјуу „Гласу Русије“ председник „Лиге пацијената“ Александар Саверски:

Јесте, проблем постоји, али није толико опасан. Знате, у овом случају је и иначе доста тешко да се оријентише на медицинске статистике јер проблеми као што су на пример свињски грип и атипична пнеумонија у великој мери су измишљени. До пандемије свињског грипа на крају није дошло иако је она најављена, па су државе потрошиле огромна средства на борбу са нечим што се на крају није појавило. Направљен је огроман број вакцина које су затим фактички бачене или продате земљама трећег света. Парламентарна скупштина Савета Европе је признала да су у све то били умешани директни интереси фармацеутске индустрије.

Па ипак, тешко да се може очекивати да ће људи свесно подносити чак и кијавицу како би ојачали свој имунитет или како не би доприносили профиту фармацеутских џинова. Зато одустајање од антибиотика у догледној будућности изгледа немогуће.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОНАЛД ТРАМП ОБЈАВИО РАТ ФАРМАЦЕУТСКИМ КОМПАНИЈАМА! За 20 минута из џепа им истерао 25 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

0 (0) Амерички фармацеутски гиганти изгубили су 25 милијарди долара за само 20 минута током …

ЕПИДЕМИЈА! Упола више оболелих од грипа, ђацима продужен распуст

0 (0) Број оболелих од грипа порастао је за 50 одсто. Највише су захваћена деца …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *