Насловна / Свет / Блиски Исток / Откуд терористима Исламске државе најмодерније хрватске пушке?
Откуд терористима Исламске државе најмодерније хрватске пушке? 1

Откуд терористима Исламске државе најмодерније хрватске пушке?

Судећи према фотографијама које су објављене на Твитеру, а за које се тврди да су као снимљене у последњих пет недеља на подручју јужног Ирака, северног Багдада и Мосула, терористи Исламске државе (ДАЕШ) користе најновији модел аутоматске пушке ВХС-К2 које производи „ХС Продукт“ из Карловца.

На снимљеним фотографијама, које је објавио италијански репортер, виде се управо ти, новији модели јуришне пушке која испаљује 800 метака у минути, а користи муницију калибра 5,56 мм, у складу са стандардима НАТО-а, јавио је портал „Индекс“.

 


Иако је та информација зачудила чак и неке од солидних познавалаца прилика у свету трговине оружјем, директор „ХС Продукта“ Жељко Павлин у њој не види ништа спорно, наводи портал. „Немогуће да је реч о неким великим количинама, вероватно се ради о појединим комадима оружја који су заплењени у борбама. Ми ту пушку производимо две године и легално је продајемо на Блиском истоку, на тржиштима на којима за то нема никакве препреке“, каже Павлин за „Индекс“ и потврђује да је такав посао реализован и са Владом Ирака.

По свему судећи, а делимично се о томе већ спекулисало у медијима, хрватско оружје било је примарно намењено припадницима пешмерги, војној организацији у ирачком Курдистану која ратује против џихадиста ДАЕШ-а.

Иначе, јавности је до сада колико-толико била позната само прича о тзв. јорданском контингенту, односно о трговини оружјем између Хрватске и Јордана са краја 2012, односно почетка 2013 године, подсећа „Индекс“.

Новости, Спутник

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Широм Хрватске одржава се "Ход за живот" - учесници траже забрану абортуса 11

Широм Хрватске одржава се „Ход за живот“ – учесници траже забрану абортуса

Загреб — Широм Хрватске одржава се Ход за живот, чији учесници траже отежавање или забрану …

НАТО ЗАПОЧЕО ВЕЖБУ"МУЊЕВИТИ ОДГОВОР" У ХРВАТСКОЈ: Учествује "Војска Косова" и још 14 армија! 12

НАТО ЗАПОЧЕО ВЕЖБУ“МУЊЕВИТИ ОДГОВОР“ У ХРВАТСКОЈ: Учествује „Војска Косова“ и још 14 армија!

У Хрватској је током маја и јуна планирано одржавање три међународне војне вежбе, у којима …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *