Отворен „Хуавеј” Центар за иновације и дигитални развој у Београду
Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, регионални директор компаније „Хуавеј” Ли Мецун, премијерка Србије Ана Брнабиц и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић. (Фото Танјуг)

Отворен „Хуавеј” Центар за иновације и дигитални развој у Београду

Компанија „Хуавеј” отворила је данас Центар за иновације и дигитални развој у свом седишту у Београду, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и амбасадорке Кине Чен Бо.

Премијерка Брнабић је захвалила кинеским партнерима на отварању новог Центра, јер ће, сигурна је, и то значајно помоћи даљој дигитализацији у Србији у наредном периоду.

Брнабић је истакла да је удео информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у БДП-у земље, на крају прве половине ове године шест одсто, док је 2012. тај проценат био 4,2.

„Сада је удео ИКТ у БДП-у престигао удео читавог грађевинског сектора, удео саобраћаја, као и туризма и ако овако наставимо, удео ИКТ у економском расту наредних година престићи ће удео пољопривреде. Тада смо постигли циљ”, рекла је Брнабић.

Тај циљ, подсетила је, поставила је као приоритет своје владе – покретање дигиталне трансформације земље, како би српска економија постала заснована на иновацијама и креативности.

„То доприноси да се економија много брже развија, да земља буде отпорнија на све изазове и промене, квалитет живота у Србији бољи, а прилике за младе веће. Данас, на крају мандата, могу да кажем да смо много постигли”, рекла је Брнабић.

Том резултату у дигиталној трансформацији Србије, додаје, велику улогу имали су млади и образовани кадрови у нашој земљи, али и светске комапаније које су препознале њихов квалитет.

Истиче, да је једна од тих компанија, и кључни партнер Србије, и кинески „Хуавеј”, те каже да је данашње отварање његовог Центра за иновације показатељ да та компанија има веру у наше таленте и знање.

Указала је да су тренутно сви, због Вашинтонског споразума, фокусирани на сарадњу Србије у вези са 5Г мрежом, међутим, додаје Брнабић, наша земља са том компанијом припрема још многе технологије које су предуслов за увођење 5Г.

Отворен „Хуавеј” Центар за иновације и дигитални развој у Београду

„Многе ствари су у припреми са „Хуавејом”, а које ће тек бити видљиве у наредних неколико месеци или годину дана”, рекла је Брнабић.

Три су, додаје, основна фокуса сарадње са том кинеском компанијом – увођење вештачке интелигенције, увођење рачунарских учионица и увођење паметних градова.

Брнабић је подсетила да је Србија донела Стратегију за развој вештачке интелигенције и најавила да ће у октобру бити отворен Институт за развој вештачке интелигенције.

Подсетила је да је циљ државе да се до септембра 2021. године заврши дигитализација образовања, односно, да све школе буду повезане на брзи бежични интернет и да у свим ученицима буду дигитални уџбеници.

Брнабић истиче и да комапнија „Хуавеј” у том смислу помаже, јер ће, најављује, са нашом Канцеларијом за ИТ урадити заједничку Платформу за паметно образовање.

Сарадња са компанијом „Хуавеј”, додаје, огледа се и у развоју паметних градова и истиче да је Програмом „Србија 2025” планирано да 10 градова у нашој земљи уведе концепт паметног града.

Премијерка додаје да је „Хуавеј” и у том правцу напредовао и да ће нам њихова искуства и знање бити од помоћи да се Србија брже дигитализује.

„Као што видите, ми не размишљамо само о 5Г мрежи, јер без свега овога претходног што радимо, беспотребно је да имамо 5Г мрежу”, указала је Брнабић.

Истакла је да ће Влада Србије бити посвећена сарадњи са компанијама, попут „Хуавеј”.

Амбасадорка Кине Чен Бо рекла је да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине непрекидно развија, те да је сарадња у свим областима довела до великих и плодних резултата, што је допринело економском развоју две земље и конкретну корист грађанима.

Отворен „Хуавеј” Центар за иновације и дигитални развој у Београду
За 15 година рада у Србији компанија „Хуавеј” допринела је дигиталној трансформацији Србије

„Драго ми је да „Хуавеј” у веома отвореном, поштеном окружењу активно шири сарадњу са партнерима у Србији”, рекла је Чен.

Додала је да дигитална индустрија у Кини игра важну улогу у економском развоју Кине, те да је Кина спремна да са Србијом, која је сада у процесу дигитализације, дели своју технологију и искуство.

Регионални директор компаније „Хуавеј” Ли Мећун каже да је за 15 година рада у Србији та компанија остварила много успешних сарадња и допринела дигиталној трансформацији Србије.

Каже да ће нови Центар за иновације служити за неговање талената у које, истиче, та „Хуавеј” полаже много наде.

Најавио је да ће наша Канцеларија за ИТ у сарадњи са Хуавеј у најскоријој будућности разрадити платформу паметног образовања и почети постепено са увођењем вештачке интелигенције.

Ли је подсетио да је део српске националне стратегије развој телекомунакационих технологија, паметних градова, паметна е-управа, паметно образовање, увођење 5Г мреже, а у свему томе, додаје, „Хуавеји” јој може помоћи.

Истиче да компанија „Хуавеј” у области 5Г и вештачке интелигенције поседује богато искуство, које већ примењује у многим земљама, преноси Танјуг.

Ли је изразио наду да ће Србија, као и до сада, обезбедити равноправну пословну средину за ширење мрежа, без дискриминације.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СТИГАО АПАРТХЕЈД! Од суботе у Србији глобалистичка секта уводи ковид пропуснице!

СТИГАО АПАРТХЕЈД! Од суботе у Србији глобалистичка секта уводи ковид пропуснице!

Од суботе у 22 сата уводимо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, …

Адвокати у целој Србији обустављају рад у среду и четвртак

Адвокати у целој Србији обустављају рад у среду и четвртак

Kако би још једном у јавности исказали своје противљење и незадовољство због новог става Врховног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *