Отворена највећа џамија у Турској

Отворена највећа џамија у Турској

ИСТАНБУЛ – Чамлиџа, највећа новоизграђена џамија у модерној Турској, која је првим езаном за јутарњу молитву отворена за вернике, смештена је на брду на азијској обали Босфора, одакле се поглед шири на готово цео Истанбул.

Верски комплекс ће на дан свечаног отворења добити нови назив, а очекује се да га отвори турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Џамија је изграђена у османско-селџучком стилу са елементима модерне градње и због изгледа и положаја већ представља упечатљив симбол града на Босфору.

Џамија је отворена јутрос поводом ноћи Лејлету-р-регаиб која обележава почетак три света месеца у хиџретском календару, јавила је Анадолија, преноси Танјуг.

Импозантни комплекс, поред џамије, садржи и музеј, уметничку галерију, књижару, конференцијску дворану, уметнички атеље и велики паркинг.

„Упоредо с џамијом, изграђени су и пропратни објекти, као и уређење пејзажа и рекреацијског парка на површини од 80-90 дунума (дунум је 1.000 метара квадратних). Изграђен је и тунел који ће олакшати приступ возилима”, изјавио је челник Удружења за изградњу и очување џамија и културе у Истанбулу Ергин Кулунк.

Он је истакао да је жеља била да џамија буде изграђена у турском стилу, али је на конкурсу изабран пројект две архитектице који је додатно дорађен тако да џамија представља дело османске, селџучке, али и модерне градње.

Џамија је инспирирана делима Мимара Синана, али није њихова копија.

Димензије џамије пуне су симболике. Богомоља има шест мунара, које представљају иманске шарте, односно шест стубова ислама. Четири (са три шерефа) су високе по 107,1 метар, а две (са два шерефа) су високе по 90 метара.

Главна купола џамије висока је 72 метра и представља 72 нације настањене у Истанбулу, док друга купола висока 34 метра симболизира регистрацијску ознаку тог града. У унутрашњости куполе написано је 16 Алахових имена, а на површини од 220 метара биће исписана сура ал-Фетх.

Џамија може примити више од 60.000 вјерника (око 25.000 у унутрашњости, 12.500 у дворишту и су спољном дворишту око 22.500).

У џамији је могуће и истовремено клањати осам џеназа-намаза.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ердоган стиже у званичну посету Црној Гори

Ердоган стиже у званичну посету Црној Гори

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган боравиће у првој званичној посети Црној Гори 28. августа, саопштено …

НОВЕ КЊИГЕ: Турска и пантуркизам – шта треба знати о савременој спољној политици Турске

НОВЕ КЊИГЕ: Турска и пантуркизам – шта треба знати о савременој спољној политици Турске

Турска се у евраозијску политику вратила «на велика врата». Њено учешће у агресији НАТО-а на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *