fbpx

Ово ће вас „изненадити“: Мишковић и Костић највише зарадили у 2011.

0
(0)

Мирослав Мишковић, Миодраг Костић, Зоран Митровић и Милија Бабовић, Слободан и Бојан Радун и Горан Перчевић најуспешнији су домаћи привредници у прошлој години чије су компаније заједно инкасирале 2,32 милијарде евра. Фирме „Делта холдинг“, МК група, „Викторија група“, „Радун инжењеринг“ и „Интеркомерц“, које су у њиховом власништву, направиле су профит од готово 170 милиона евра.

Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга“, са приходима од 111 милијарди динара и профитом од 9,8 милијарди динара остао је неприкосновен на топ-листи српских бизнисмена, показују подаци Агенције за привредне регистре за 2011.

Овај бизнисмен је у марту прошле године своју највреднију компанију „Макси“ продао белгијском „Делезу“, па се чинило да ће га конкуренција већ до краја године скинути са трона. То се, међутим, није десило. Профит његове „Делте“ шестоструко је увећан – са 1,55 милијарди динара на крају 2010. на 9,8 милијарди динара на крају прошле године, док је приход био нижи за 25 одсто и износио је 111 милијарди динара.

Како за „Блиц“ објашњава Јелена Крстовић, потпредседница „Делта холдинга“ приходи целе групе су номинално нижи лане у односу на 2010, јер се приход „Максија“ књижио за првих седам месеци, односно док није прешао у руке Белгијанаца.

 – Профит је у 2011. забележио велики скок у односу на 2010. такође због продаје „Делтине“ малопродаје, односно због исказаног капиталног добитка – каже она.

Главни разлог што је Мишковићу током прошле године био уздрман престо јесу високи дугови према банкама и осталим повериоцима. Изгледа да су такви проблеми прошлост за компанију која се махом раздуживала у последњем кварталу 2011, па ће се ефекат видети као смањење финансијских расхода у 2012. У прилог даљем расту говоре и подаци за прво полугође кад је, према речима Јелене Крстовић, укупан промет износио 39,1 милијарду динара, што је 6,5 одсто више него у истом периоду прошле године, док је остварен профит од 2,3 милијарде динара.

 Најозбиљнији конкурент Мишковићу јесте српски краљ шећера Миодраг Костић. Према подацима АПР-а, његова МК група лане је инкасирала готово 24 милијарде динара.

Владимир Гаврић, финансијски директор МК групе, каже за „Блиц“ да је збирни приход свих предузећа у оквиру МК групе био лане већи од 600 милиона евра, односно троструко више него што АПР бележи само за нашу земљу. И док су приходи МК групе лане скромно расли, профит је увећан за фантастичних 431 одсто.

– Као и свим предузећима у свету која се баве производњом кукуруза, пшенице и шећера, и нама је профит већи јер су цене на светским берзама на историјски високом нивоу – објашњава Гаврић.

Судећи по пословним резултатима, српски богаташи су лане највише зарадили на храни. Тако бронзу на „Блицовој“ топ-листи деле Зоран Митровић и Милија Бабовић који заједно имају највећи удео у „Викторија групи“ чији је основни бизнис откуп и прерада житарица. Приходи ове компаније порасли су на 57 милијарди динара, док је профит износио 2,6 милијарди динара. У интервјуу који је за наш лист раније дао Зоран Митровић, криза ту компанију малтене није ни окрзнула.

– Послујемо у сектору хране који и није толико изложен кризи. Мора се јести сваки дан. Друго, нисмо оптерећени профитом, имамо јасну стратегију и циљеве – рекао је сувласник „Викторија групе“.

Велики раст профита од преко 100 одсто прошле године је забележио и „Радун инжењеринг“, породична компанија Слободана и његовог сина Бојана Радуна. Добит бачкопаланачке групе најпознатије по фирми „Нектар“, која прозводи сокове износила је преко 904 милиона динара, док су приходи такође били двоструко већи у односу на 2010.

„Последњи“ на листи „крем де ла крем“ српске привреде је Горан Перчевић, некада узданица СПС-а, чији „Интеркомерц“ спада у најбрже растуће компаније са годишњим растом прихода од око 45 одсто. „Интеркомерц“ је прошлу годину завршио са приходом од 24 милијарде динара и профитом од 407 милиона динара. 

 
Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

2 милиона евра из буџета за прехрањивање политичара који ждеру најскупља меса и пију најквалитетнија вина!

5 (5) Управа за заједничке послове републичких органа не штеди новац грађана кад је у …

Српски трулеж за руску трпезу

4.2 (5) Србија је по потенцијалу права аграрна земља која би извозом воћа, поврћа и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *