Србија

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

На платоу испред Храма Светог Саве вечерас се око 18 часова окупио велики број чланова и присталица опозиционих партија и покрета, десно оријентисаних, који су потом кренули у шетњу до Андрићевог венца, где се одржавају говори. Скуп су организовали покрет Двери, Нови ДСС и Заветници под називом “Србија памти, брани, не да”. Протест протиче мирно, а у више наврата је поручено да је део грађана заустављен на путу до престонице и вечерашњег скупа.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Милош Ковић: Ово је свесрпски скуп за одбрану отаџбине

Професор Милош Ковић, који је и председник нестраначког Покрета за одбрану Косова и Метохије, поручио је и да представља све Србе који живе у региону и расејању, те навео да је ово „свесрпски скуп за одбрану отаџбине“.

Он је поздравио и „свог колегу Дејана Златановића“, историчара по професији, уредника Србин.инфо и вођу Народних патрола Дамњана Кнежевић, који се налазе у притвору.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Ковић је рекао да данас обележавамо сташан дан погрома на Косову и Метохији.

„Неко је негде донео поруку да овај српски народ треба да нестане, а тамо где нисмо прогнани тамо нас асимилују. Ово вечерас је борба за живот српског народа“, рекао је он окупљеним грађанима испред споменика Николају Другом.

„Да ли неко верује да ће НАТО и Кфор да одрже дату реч и поштују споразум? Данас смо дошли на ивицу светског рата, да ли неко заиста мисли да ће да нас они заштите након што Вучић преда Косово“, упитао је Ковић и поручио да окупљени бране законе и Устав ове земље које Вучић крши од када је дошао на власт.

„Наш народ на КиМ живи тренутно на рубу безнађа и наш циљ је одбрана народа на Косову. Ми бранимо светиње и косовски завет“, поручио је Ковић.

Грађани током Ковићевог говора, као и током читаве вечери, узвикују „Устанак“, „Издаја“ и „Не дамо Косово“, јавља наш репортер.

Професор Ковић је рекао да ово више није свет којим владају Сједињене Америчке Државе и „политички Запад“, него да је ово мултиполарни свет у ком се Русија пробудила. Он је навео да у Србији, земљи без слободе медија, траже дијалог, а не ботове Александра Вучића.

Међу окупљенима су, сем лидера овог дела опозиције, и професор Слободан Самарџић, председник БУНТ – Права Србија, повереник Покрета за одбрану КиМ за Косово и Метохију Небојша Јовић, и други.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Бошко Обрадовић: Вучићу шаљемо јасну поруку да постоји само један одговор – а то је одбацити европски споразум одмах и у целости

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић казао је на скупу да Београд данас “поново личи на српску престоницу” и да је “пронашао своју косовску душу”. “Ко ако не ми, и кад ако не сад”, казао је Обрадовић и позвао окупљене да се успротиве прихватању и примени француско-немачког споразума о Косову.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

„Имамо дужност да се вечерас сетимо мартовског погрома на КиМ 2004. године, затим 24 године од почетка НАТО бомбардовања, а посебно важно је да се сетимо свих српских хероја од Косовског боја до данас. И у њихово име, у име свих претходних генерација Срба, али и наше генерације, ми овде испред Председништва постављамо питање: ко је овластио Александра Вучића да потписује, прихвата и примењује споразум о признању лажне државе Косово. Нити има уставна овлашћења, нити га је скупштина овластила, нити му је српски народ дао могућност да прихвата нови западни ултиматум“, нагласио је Обрадовић говорећи на скупу.

И окупили су се, додаје, да пошаљу јасну поруку.

„Да пред пут Вучићу у Охрид пошаљемо јасну поруку да постоји само један одговор, а то је одбацити европски споразум одмах и у целости. Ово је испит наше генерације! Сваки Србин на свету га полаже – коме ћемо се приволети царству – на страну Вука Бранковића, Вука Драшковића и Вука Вучића, или на страну Светог саве, кнеза Лазара и патријарха Павла“, изјавио је лидер Двери.

Обрадовић је рекао и да је „вечерас почело на улицама“ и да „више ниједна полиција неће моћи то да заустави“.

„И да видимо ко је данас спреман да прихвати било какав чин капитулације и издаје Косова“, додао је.

Обрадовић је рекао да „више од 80 посто грађана Србије се противи признању косовске независности“.

„То смо ми! Ми смо на правој страни, ми смо већина, ми не дамо! Порука свима је – сви на ову страну, сви заједно да се супротставимо било коме коме пада на памет да потпише било шта што је супротно нашим националним интересима. Доле Вучић! Оставка!“, изјавио је.

Милица Ђурђевић Стаменковски: Не дамо светиње, не дамо Косово и Метохију

Председница и посланица Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски током говора је развила српску заставу и Александру Вучићу поручила да су против француско-немачког предлога. Грађане је Ђурђевић Стаменковски позвала на жилавост и издржљивост, те рекла да су окупљени стража за КиМ.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Вучићу је поручила да „погледа политичког брата Мила Ђукановића“ који је, каже, пао са власти када је „ударио на светиње“, након чега је узвикнула „Не дамо светиње, не дамо Косово и Метохију“.

„Не дамо вам Трепчу за Рио Тинто и Грачаницу за фабрику Мерцедеса“, поручила је она такође. Председница Заветника позвала је Вучића да у Охриду потпуно одбаци француско-немачки предлог.

Позвано је и на „црквено народни сабор“ поводом актуелне ситуације.

Милош Јовановић: Вучић мора хитно да оде!

“Да је Вучић могао и смео да одбаци европски предлог о Косову, он би то већ урадио, од тога нема ништа”, изјавио је председник Нове ДСС Милош Јовановић на скупу дела опозиције у Београду.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

„Човек који ради овде у Председништву, изашао је и рекао да је спреман да прихвати концепт споразума и да ради на његовој имплементацији. Неће моћи, госпидине Вучићу“, рекао је Јовановић, што је било испраћено скандирањем „Не дамо Косово“.

Према речима Јовановића, тај део опозиције изнео је пред Вучића један захтев.

„Одбиј споразум у целини! Али од тог захтева нема ништа, будите свесни тога, да је Вучић могао, да је могао и смео да га одбаци, он би то већ урадио. Он то не сме“, тврди Јовановић.

Због тога, додао је, постоји само један услов: „Александар Вучић мора да оде! Хитно и у целини“.

„Ова борба која вечерас тек почиње, то је борба свих нас, ниједног појединца, нити било које странке. Ово ћемо урадити заједно или никако“, казао је.

Професор Ратко Ристић: Нема чланства за „Косово“ у међународним организацијама, може само да се говори о реинтеграцији одузете територије

Професор Шумарског факултета и проректор БУ Ратко Ристић истакао је „лудак хоће да нас подели и баци семе зла међу сопствени народ“.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

„Сличан споразум потписан у Минску 2014. године и то је требало да буде увод у постизање мира у Донбасу, а пре пар дана смо чули да је то било замајавање Русије и куповина времена, а добили смо кланицу. Пошто сада опет преговарају Французи и Немци питам се ко сада купује време. Нема чланства за Косово у међународним организацијама, може само да се говори о реинтеграцији одузете територије“, поручио је проф. Ристић.

Војислав Михаиловић: Вучић прихвата капитулацију и зато му са овог места морамо поручити да оде са власти и распише изборе

Председник и посланик Покрета одбране Косова и Метохије Војислав Михаиловић тврди да је саобраћајна полиција спречила десетак хиљада грађана ван Београда да дођу на протест.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Михаиловић је рекао и да траже ванредне изборе и оставку председника Републике.

„Вучић прихвата капитулацију и зато му са овог места морамо поручити да оде са власти и распише изборе. Било је у нашој историји оних који би продали веру за вечеру и има и оних који тврде да би нам било боље да прихватимо споразум. Знамо да ако ћемо у ЕУ, да нас чека рампа и захтев да признамо Косово и да се одрекнемо Републике Српске“, рекао је окупљеним грађанима председник ПОКС и народни посланик Војислав Михајиловић.

Александар Ћорац, професор Медицинског факултета Универзитета у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици, рекао је да када је видео колико је људи окупљено „само може да баци“ говор који је спремио.

Пре његовог обраћања пуштена је изјава Александра Вучића о тачкама француско -немачког предлога, а окупљени су звиждали на Вучићеве речи, јавља репортер Данаса.

Студент Стефан Симоновић, из Иницијативног одбора студентских протеста који су се протекле две недеље одржавали у Београду против европског предлога, поручио је да се боре за владавину права у сопственој држави, цитирао је Свето писмо и рекао да „они хоће да нам узму душу, да продамо веру за вечеру“.

Грађане је позвао и на протест студената, стандардно, у уторак испред Филозофског факултета.

Пуштене су изјаве Александра Вучића о османском султану Мурату.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Oкупљени испред Храма кренули су у шетњу преко Булевара ослобођења и Славије, Краља Милана до Андрићевог венца, а преко пута споменика руском цару Николају Другом је постављена је бина, одакле се обраћају говорници.

Како је јавио репортер Н1, виде се углавном српске заставе. Организатори су раније рекли да то није протест, већ „надстраначко-патриотско уједињење“ и да неће бити страначких застава.

На окупљање су око 18 сати стигли и лидери Двери, Новог ДСС и Заветника – Бошко Обрадовић, Милош Јовановић и МИлица Ђурђевић Стаменковски.

Ђурђевић Стаменковски је раније рекла да је велики број људи спречен да дође у Београд, и с југа и са севера земље, а све је то, каже, радила полиција. Навела је да су возила слата на додатни технички превоз, а много аутобуских превозника је одустало од организоване вожње.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Окупљени имају три захтева – да се одбаци европски план за нормализацију односа Београда и Приштине, да Вучић поднесе оставку и да се распишу одмах избори.

Како јављају репортери Н1, виде се транспаренти „Косово је срце Србије“, „Не капитулацији“, „Не дамо светиње“, а могла су да се чују увредљива скандирања на рачун Александра Вучића.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Окупљени испред Председништва поручили су да бране границе земље, а с времена не време чују се и повици „Не дамо Косово“, праћени аплаузом, као и повици „Живео Путин“.

Скуп не обезбеђује униформисана полиција, већ људи које су ангажовали сами организатори.

Заветници, Двери, Нови ДСС и ПОКС организују вечерас скуп испред Храма Светог Саве против прихватања француско-немачког плана за Косово.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Након окупљања, грађани су кренули ка Председништву Србије где би испред споменика цару Николају требало да им се обрати осам говорника.

Окупљени грађани носе транспаренте „Заједница српских општина је превара“, „Не капитулацији“, „Не продајем Газиместан за национални стадион“, „Не продајем Косово за сендвич“.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Испред Храма тренутно се окупило више хиљада грађана.  Ту су и лидери Двери Бошко Обрадовић, странке Заветници Милица Ђурђевић Сменковиски, Новог ДСС-а Милош Јовановић.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

И поред опште злоупотребе срамотне полиције од стране режима и блокаде стотина аутобуса широм Србије са присталицама опозиције, почиње велико национално окупљање испред Храма Светог Саве. Грађани масовно пристижу.

 

Како је најављено, окупљени грађани ће прошетати до Председништва Србије.

Ово јуче нисте могли да видите на режимским и окупационим медијима! (видео)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. ПЕСМА БЕЗ ЗАМЕНЕ

  Идем ти ја, идеш ми ти,
  Тамо смо се нашли ми,
  Запеваш ти, певам ти ја
  Како је звучна песма та.

  Иду редом тон за тоном
  Као да звониш звоном,
  А ја те пратим гласом,
  Тензију подижеш стасом.

  Шта се деси то сада
  Песма, песма и песма,
  А ми се питамо када,
  Шта је ово, где смо сада?

  Да немамо какву бригу,
  Све пише, све је јасно,
  О томе написасмо књигу
  И запевасмо тако гласно.

  Када се духови ипак смире,
  Веселе песме замене мисли,
  Жеља за боље сутра надире,
  Чекајући доброг, ми отишли.
  (Бор, 19. марта 2023.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!