fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Паорима пун к…ц превараната и лажова из владе, најављују жешће блокаде путева

0
(0)

Панчево – Нема договора између представника домаћих произвођача јестивог уља и пољопривредника. Тако би гласио најкраћи извештај после вишечасовног разговора ратара и представника фабрика уља у Министарству пољопривреде. Како је после јучерашњих преговора представника уљара и ратара изјавио Јан Хусарик, председник Асоцијације ,,Банатски паори”, представници четири фабрике уља су истрајали на понуди која је позната и због које су ратари и почели протест. Он каже да група ,,Викторија” нуди 25 динара плус ПДВ, за килограм сунцокрета, а остали динар мање.

Јовица Јакшић, координатор протеста јужнобанатских пољопривредника пре почетка јучерашњих разговора изјавио је да су они спремни да прихвате 35 динара плус ПДВ, али никако мање. То значи да су паори ,,попустили”, јер до само пре неки дан изричити су били у захтеву да им се за килограм сунцокрета плати 45 динара.

Очигледно није, бар за сада, успео ни покушај Драгана Гламочића, новог министра пољопривреде који је очекивао да ће после одлуке власника ,,Викторија груп” да повећа цену за један динар, настати тржишна утакмица за време које ће откупна цена сунцокрета расти. Ратари сматрају да су се власници уљара договорили и да би држава морала да интервенише због оваквог картелског односа према произвођачима.

Једини напредак у разговорима је овога пута учешће представника ,,Незадовољних пољопривредника” у преговорима, јер су на прошлонедељном састанку у Министарству пољопривреде, земљораднике представљали само људи из Асоцијације ,,Банатски паори”.

Како је изјавио Мирослав Грубанов, челни човек Удружења ,,Паор” из Црепаје, после неуспелих разговора могу се очекивати жешће блокаде путева широм Србије. Колико он зна, каже, поред ратара из околине Панчева, путеви су блокирани и у Вршцу, Пожаревцу, Великој Плани и Смедереву.

—————————————————————-

Без договора

Mинистaр пoљoприврeдe, шумaрствa и вoдoприврeдe прoф. др Дрaгaн Глaмoчић сaстao сe јуче сa прeдстaвницимa пoљoприврeдних прoизвoђaчa и прeрaђивaчa у циљу пoстизaњa дoгoвoрa кaкo би сe прoтeсти рaтaрa oкoнчaли. Нaкoн двoчaсoвнoг сaстaнкa, кojи je прoтeкao у кoнструктивнoj aтмoсфeри, дoгoвoр o вишoj oткупнoj цeни сунцoкрeтaниje пoстигнут, каже се у саопштењу тог министарства.

„Oчeкивao сaм дa ћe сe пoкрeнути тржишнa утaкмицa aли сe тo ниje дoгoдилo”, рeкao je министaр Глaмoчић и изрaзиo зaбринутoст jeр дaнaшњи сaстaнaк ниje дoнeo кoнкрeтно рeшeње.

Mинистaр je нaглaсиo дa су пoљoприврeдни прoизвoђaчи и представници индустриja уља пaртнeри кojи трeбa дa пoстигну нajбoљи мoгући дoгoвoр, иaкo знa дa су и jeдни и други у тeшкoj ситуацији. Пoнoвиo je дa Mинистaрствo и држaвa нe мoгу дa утичу нa цeну кao и дa je тржиштe мeстo гдe сe сви бoрe зa oпстaнaк.

„Радикализација протеста ником неће донети добро”, рекао је министар Гламочић и додао да ће на губитку бити сви, а понајвише наши грађани уколико се протести наставе, истиче се у саопштењу.Е. Р.

—————————————————————-

Поново блокиран пут Панчево – Београд

Нови пут Панчево–Београд поново је блокиран, будући да договор о откупној цени сунцокрета јуче није постигнут.

Представници произвођача су након састанка у Министарству пољопривреде најавили да ће блокаде бити настављене до даљњег и да очекују да се ситуација реши најкасније до понедељка.

Координатор протеста и председник Уније пољопривредних произвођача из Баваништа Јовица Јакшић рекао је Танјугу да је потпуно блокиран пут Панчево–Београд, а да ће сутра ујутру доћи још трактора уколико представници уљара до 20 сати вечерас не пристану на већу откупну цену – односно 35 динара по килограму уместо предложених 25 динара. Танјуг

 
М. Шашић
Политика
Фото М. Шашић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Француска: Камионџије у штрајку блокирале ауто-путеве, возови стоје

5 (2) Широм Француске данас су настављени штрајкови и протести поводом пензионе политике председника Емануела …

Kрушик прави профит, а рачуни у блокади

5 (6) Фабрика наоружања Kрушик прошлу годину према финансијским извештајима завршила је са обавезама од …

2 Коментара

  1. SADCCE DODJE SEIK Muhamed bin Zajed donece Velike Pare, Kaze Vucic ali za Njega.ima da pokupuje sve oranice u Banatu, a Vas Ko sisa

  2. nista bez nas seljaci,takozvana inteligencija uvek je ostavljaala drzavu na cedilu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *