Пародија од државе

Пародија од државе

0
(0)

Када је у једном скечу свечано отварана конзерва, нико није ни сањао да ће представници локалне напредњачке власти у Србији „свечаним отварањима“ озбиљно конкурисати хумористичким сценама и надмашити нарави осликане пером комедиографа Бранислава Нушића.

А црвене врпце секле су се и по гробљима, брвнима, бензинским пумпама… Сада се међу тим „озбиљним пројектима“ нашла и септичка јама у дворишту Основне школе „Славко Златановић“ у Мирошевцу код Лесковца.

Позвани на њено отварање, новинари више редакција са југа Србије у неверици су се питали да ли се то неко шали јер званични позив им је стигао од Агенције за локални економски развој за коју је претходно портал Југмедија навео да је угашена! Међутим, септичка јама у школском дворишту је и заиста свечано пуштена у рад, а овај, према свему судећи, не само у српским већ и у светским размерама јединствен догађај опозициона Нова странка у Лесковцу је окарактерисала као „огољену слику напредњачке власти“ која „унижава суграђане и беспризорно вређа здрав разум“.

– Власт је отварањем јаме и формално озваничила пародију као сопствени манир владања! Уместо да отвара нова радна места уз фанфаре и телевизијске камере, отвара септичке јаме – оценили су у Новој странци.

Министаркин лифт без дозволе

Министарка правде Нела Кубуровић је 2016. године у друштву градоначелника Ужица Тихомира Петовића, иначе њеног страначког колеге из СНС-а, усред предизборне кампање присуствовала свечаном отварању лифта који тада није имао употребну дозволу. Слично је било и у Крушевцу где су пре четири године, уз обиље шарених балона и црвену врпцу, отворене реконструисане степенице с рукохватом!

Конференција на гробљу

Можда и није толико за чуђење ако се зна да се неколико година уназад јужни део Србије „прославио“ по бизарностима ове врсте, свечаним отварањем, чега стигне: од брвна у Доњем Власу до чајне кухиње у Дому здравља у Ражњу.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић и по сецкању црвених врпци на најнеобичнијим местима, а ту се, према писању медија, рачунају бутик с турском робом, приватни салон намештаја, као и јавни тоалет на Светоилијском гробљу где је била организована и конференција за новинаре.

Да север земље никако не заостаје за југом и да су црвене траке и маказе једнако драге и тамошњим функционерима СНС, показало је отварање градилишта за семафор, клупе у парку, ограде и других, како су их грађани крстили, „великих инвестиција“ у Новом Саду.

Похвалио се „зебром“

Да ли због имена или дела, тек гомила ТВ камера и бројни новинари пропратили су председника београдске општине Палилула који је присуствовао „свечаном постављењу“ контејнера у насељу Карабурма. Имао се чиме похвалити и његов имењак и партијски колега из СНС-а Александар Савић, председник општине Вождовац, који је свечано отворио пешачки прелаз у насељу Кумодраж и похвалио се тим чудом на Твитеру.

Претеча оваквих свечаности била је 2015. година када је тадашњи министар рада, а данас министар одбране Александар Вулин током посете Апатину свечано пустио у рад лифт у Дому за старе, а затим се њиме и први провозао и потом данима био хит на друштвеним мрежама. Скидањем с тог трона му је озбиљно запретио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић чији су низ свечаних отварања медији називали „смејуријама“.

Краљевачки Монти Пајтон

Градоначелник Краљева Предраг Терзић руководио се оном „кад може у Новом Саду, може и код нас“, па је отворио семафор, а медији навели да је то био „монтипајтоновски призор“. На свечаност су дошли активисти опозиционог Локалног фронта, наоружани духовитошћу и продужним каблом ако, „не дај Боже, затреба“ и френетично аплаудирали „отвореном семафору“.

Први човек „српске Атине“ у светковине за град уврстио је почетак радова на постављању једног семафора коме је присуствовало скоро комплетно градско руководство. Уследило је и отварање семафора и пешачког прелаза, а Вучевић је у своју листу уврстио и отварања првог парка за псе, станицу за изнајмљивање бицикала, па чак и точилице за гас на једној бензинској пумпи. Отворио је и обновљену ограду око Официрског дома, а последњи у низу новосадских „великих пројеката“ је отварање „зелене оазе“, односно клупе и три стабла!

Жељко Бодрожић, потпредседник Независног удружења новинара и уредник „Кикиндских новина“, каже да су ова „свечана отварања“ само „одраз бесмисла у који смо упали“.

– Како време пролази, стандарди се спуштају. Кренуло се од од лифтова, преко семафора и пешачких прелаза, а сада је на ред дошла и септичка јама – казао је Бодрожић за „Вести“.

Шта је све свечано отварано

септичка јама

брвно преко реке

чајна кухиња у Дому здравља

бутик турске робе

приватни салон намештаја

јавни тоалет на гробљу

лифт у Дому пензионера

семафор и пешачки прелаз

парк за псе
станица за изнајмљивање бицикала

точилица за гас

ограда око Официрског дома
„Зелена оаза“ с клупом и три стабла

Епохални примитивизам

Драган Добрашиновић, председник коалиције за јавни надзор из Прокупља, сматра да је поменути низ сечења црвених трака у великом стилу стварност која је надмашила и „Топ-листу надреалиста“, један од најпопуларнијих и непревазиђених уметничких хумористичких израза из времена бивше Југпославије.

– Заиста су то отварања свега и свачега која су епохална у смислу новог примитивизма у политичкој пракси. Ако погледамо чиме се све представници власти баве, шта свечано отварају и чему придају значај, можемо само рећи да се то колективно може подвести под тоталну примитивност – објашњава Добрашиновић за „Вести“.

Он сматра да би хумористи који су осмислили исмевање поступака политичара могли да оду у пензију јер су захваљујући владајућим структурама ти скечеви постали – стварност!

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КО ЈЕ НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ Вучићев човек за мешетарење у цркви, правосуђу и један од актера афере Савамала

КО ЈЕ НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ Вучићев човек за мешетарење у цркви, правосуђу и један од актера афере Савамала

5 (2) Никола Селаковић, актуелни министар спољних послова у Влади Ане Брнабић, поново је у …

СНС ОПЕТ УДАРИО НА ПРИРОДНУ ПОРОДИЦУ: Деца ће у школама учити да треба да мењају пол!

СНС ОПЕТ УДАРИО НА ПРИРОДНУ ПОРОДИЦУ: Деца ће у школама учити да треба да мењају пол!

4.5 (15) У Заводу за унапређење образовања надлежног за одобрење уџбеника кажу да не виде …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend