Пеглање изборних резултата

0
(0)

Јуче је председник СНС-а, премијер и још увек неинаугурусани председник Републике Србије у изјави за медије датој око 9.30 најавио директни пренос поновног пребројавања гласачких листића у Републичкој изборној комисији и то за седницу која у том моменту није била најављена, а која је по овом сценарију почела тек у 11 часова.

Чланове РИК-а је Александар Вучић путем медија први обавестио о дневном реду седнице коју је заказао преко медија. Очигледно је да су му три горепоменуте функције мало, па је преузео на себе и обавезу да буде и председник РИК-а.

Током ове седнице пребројани су гласачки листићи са два бирачка места (БМ) у Новом Пазару – БМ са бројем 27 и 85. Ово бројање можда не би било толико интересантно да се током бројања није појавио крупан кадар на гласачке листиће. У крупном кадру видело се да су неки листићи потпуно нови и да нису пресавијани, јер су очигледно додати у џакове непосредно пре церемонијала.

Материјал са ова два БМ прегледан је због сумње да у џаку постоји неслагање за око 700 гласачких листића. До краја пребројавања утврђено је да су вишак “само” четири гласачка листића у корист кандидата број 6, иако је највећи број листића апсолутно неупотребљаван. Записник са БМ 27 у Новом Пазару предат је радном телу РИК-а без обавезних потписа чланова БО. Тачније – у записник ИПР 13/17 су унета само имена чланова, и то истим рукописом, без обавезујућег потписа.

Свако ко је икада био члан бирачког одбора (БО) или је само гласао зна да је овако нешто немогуће и свестан је да су гласачки листући морали бити макар мало “похабани”. Морали су бити пресавијени да би се убацили у кутију.

На основу чега ово тврдим? Описаћу процес гласања.

Пре отварања БМ гласачки листићи се прво преброје од стране чланова БО. На мом БМ смо бројали два пута пристигле листиће, нас неколико чланова, унакрсно. То значи да је сваки листић пре отварања БМ најмање два пута прошао кроз нечије руке.

Гласачки листић се предаје бирачу у руку, која је најчешће претходно испрскана спрејом који је видљив под светлошћу УВ лампе. Бирач гласа и најмање једном пресавије листић пре убацивања у гласачку кутију, а најчешће листић пресавија два пута. На БМ на којем сам ја дежурала ниједан гласачки листић није био непресавијен.

На крају дана листићи се истресају из кутије на већу радну површину, на гомилу и креће разврставање. Разврставају се најпре на важеће и неважеће, а затим и по кандидатима. Ово ради неколико чланова БО (на мом БМ у овоме је учествовало нас тринаесторо), а сваки је листић био отворен и најмање два пута пребројан.

Након пребројавања и разврставања, гласачки листићи се стављају у коверте, а све коверте у џак који се односи у радно тело.

После оволико радњи са сваким појединачним гласачким листићем на сваком БМ у Србији на нивоу је научне фантастике да данас они листићи који су бројани у директном преносу из РИК-а буду ганц нови, као да су управо испеглани. То је немогуће.

Оно што додатно продубљује моју сумњу је снимак који ми је послат у уторак око 1.30 иза поноћи. Материјал је снимљен у понедељак, 3. априла, око 23.20 у Улици Лазаревачки друм II део, испред “Службеног гласника”. На снимку се јасно види да у то доба ноћи велики број различитих полицијских возила обезбеђује ову установу. На једном поштином комбију паркираном испред писало је “Рашка, избори 2017”. (Уз снимак су направљене и фотографије на лицу места.)

Овај снимак и фотографије ми постају интересантни данас након пребројавања гласачких листића у директном преносу из РИК-а где се у крупном кадру виде гласачки листићи који изгледају као да су тек одштамани и транспортовани… из, рецимо, “Службеног гласника”.

*Фотографије и снимак објављени у овом тексту добијени су од чланова покрета Доста је било – Чукарица, који су их начинили.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица покрета Доста је било – Земун

Доста је било

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОДИК изгубио изборе у Бањалуци, Бијељини, Шамцу, Модричи, Броду, Теслићу, Билећи, Дервенти…

5 (5) Кандидати Додиковог Савеза независних социјалдемократа (СНСД), поражени су на локланим изборима широм Републике …

Трамп: Само преко система за гласање Dominion украдено ми је 2,7 милиона гласова

4.9 (7) * Тренутна разлика у Висконсину у броју гласова између Џоа Бајдена и Доналда …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend