Пестициди заглупљују свет: Откривено да пољопривредне хемикалије смањују ИQ код деце

0
(0)

Ако очекујете бебу или размишљате о заснивању породице ускоро, вероватно сте читали о томе како да свом детету пружите најбољи почетак живота.

Вероватно не бисте ни сањали да запалите цигарету или да се напијете док сте трудни, али могли бисте лако чинити нешто што може бити прилично штетно за ваше нерођено дете ако сте изложени пестицидима.

Ово није упозорење које се односи само на раднике на фарми; 15 милиона килограма органофосфатних пестицида је коришћено у САД само 2007. године, што је безброј људи довело у ризик. Исто се догађа широм света а негде је ситуација још алармантнија.

Три студије које су испитивале децу различитог порекла, дошле су до истог закључка: Пренатална изложеност овим пестицидима може имати значајан дуготрајан негативан утицај на здравље мозга детета, и није битно да ли је то излагање дошло од усева или производа за уништавање бубашваба. Не говоримо ни о малој разлици; изложеност је смањила ИQ код деце чак за седам бодова!

У две студије које су се одвијале у Њујорку, деца од 6 до 9 година, које су родиле мајке које су биле изложене хлорпирифосу, забележила су смањење радне меморије од 2,8 одсто и пад ИQ-а од 1,4 одсто за сваки пораст изложености. То значи да је ефекат линеаран; они који су имали већи степен изложености су имали више негативних ефеката на спознају. То је пад који може изазвати озбиљне проблеме у математици и читању.

Друга студија, која је спроведена у Калифорнији, прегледала је 300 деце која су живела у пољопривредним заједницама округа Монтереј, где се по усевима прскао органофосфат а налети ветрова су изложеност чинили још гором. Њихове мајке суу проучаване током трудноће како би се проценили метаболити органофосфата у њиховом организму како би се утврдила њихова изложеност. Њихово потомство је током детињства прошло кроз тестове који су укључивали и тестове интелигенције.

Истраживачи у овој студији су показали да су код сваког детектованог 10-струког пораста органофосфата током трудноће, деца имала пад од 5,5 поена у свом ИQ резултату. Још једном, степен изложености мајке је утицао на степен штете. Налази су били исти чак и након што су истраживачи извршили прилагођавање фактора као што су породични приход, изложеност другим загађивачима и ниво образовања мајки.

Једна студија која је била део прегледа Европског парламента је проценила да се 13 милиона ИQ поена губи сваке године због употребе пестицида, што је цифра за коју овај извештај верује да би заправо могла бити потцењена. Тешко је квантификовати ове ефекте, али је јасно да је ово нешто што би сви требали да се потруде да избегну.

Конзумирање органске хране је суштинског значаја током трудноће

Не би требало да будемо превише изненађени овим сазнањем. На крају крајева, органофосфати су развијени да буду нервни агенси, тако да је природно да имају тако велики ефекат на мозак. Они су толико опасни да су неки од њих забрањени за кућну употребу, али се и даље користе на конвенционално узгајаним усевима као што је орашасто воће, бобичасто воће, цитрусно воће, грожђе и броколи.

Труднице већ имају много брига, али ово је нешто што заслужује исто толико пажње колико и друге потенцијалне опасности за ваше нерођено дете. Можда сте већ почели да користите природна средства за чишћење и престали сте да мењате песак за вашу мачку, али не занемарујте важност избегавања изложености пестицидима колико год је то могуће, и пазите на кућне производе за уништавање инсеката.

Пребаците се на органску храну ако већ нисте, посебно пољопривредне производе, и водите рачуна да имате здраву, избалансирану исхрану како бисте били здрави и ви и ваше дете.

Wебтрибуне.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ: Зашто Вучић за Србе набавља отровне Фајзерове вакцине?! (ВИДЕО)

4.7 (25) Политиколог Александар Павић каже да ће се Доналд Трамп борити до краја свим …

Вакцинишите своју децу, да вам их не би вакцинисао Центар за социјални рад или још горе одузео

3.1 (37) Убрзано се доносе измене закона о заштити грађана од заразних болести и по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend