„Петница“ остала без пара и ђака

0
(0)

ПРОГРАМИ у Истраживачкој станици „Петница“ отказани су у последњи час, јер новац за њихову организацију, који је се очекивао од Министарства просвете, науке и технолошког развоја, није стигао. У „Петници“ кажу да семинаре, на које је требало да дођу средњошколци из Србије и региона, али и предавачи из иностранства, не би ни заказивали да нису рачунали на новац који им је обећала држава. Директор „Петнице“ Вигор Мајић писао је Влади, тражећи решење, а истовремено тражи спонзоре да бар „премосте“ кризни период.

Већ много пута „Петница“ је била на ивици егзистенције због мањка новца, али за ову кризу кажу да је највећа од оснивања 1982. године. Било је опште уверење да је крај њиховим мукама дошао када су на чело Министарства просвете дошли „петничани“. Наиме, и министар просвете др Срђан Вербић и његови најближи сарадници били су прво полазници, а после и предавачи талентованим ученицима. Када је Вербић дошао на чело министарства, једна од главних „референци“ била је управо то да је „човек ‘Петнице'“, с којом се дружи три деценије. А сада из ове истраживачке станице поручују да су семинари отказани „због неразумевања Министарства“.

– Проблем је у томе што су нам средства за ову годину обећана још новембра 2015, предвиђена су у буџету, али до данас нисмо добили ни уговор ни новац – каже, за „Новости“, Никола Божић, руководилац програма у ИС „Петница“. – У контакту смо с Министарством просвете, они имају разумевања, али је администрација у ресорном министарству негде закочила ствари, па ми, ево, у петом месецу још нисмо добили средства. Држава нам покрива 25 одсто трошкова, па смо ми према предвиђеном буџету пројектовали и активности.

ТРОШКОВИ
Буџет „Петнице“ није мењан годинама, а трошкови су значајно порасли. Истраживачка станица је из кредита Европске инвестиционе банке изградила нови објекат, поправила услове рада и повећала број полазника. За већи објекат и више полазника потребно је и више новца, који још није обезбеђен.

Ситуација у којој су на челу Министарства људи из „Петнице“, потврђује Божић, није истраживачкој станици донела никакве привилегије. Фининсирање је исто као и пре пет-шест година, а трошкови су већи.

– Лакше би нам било да држава јасно каже да „Петницу“ и младе таленте у њој неће да подржава. Онда бисмо имали веће разумевање спонзора – каже Вигор Мајић, директор „Петнице“.

У Министарству просвете кажу да ће ваљевска истраживачка станица добити предвиђени новац, који на годишњем нивоу износи око 30 милиона динара. Проблем је настао јер је у међувремену промењен Закон о научно-истраживачкој делатности и сада се средства додељују путем јавног позива.

– Део који долази из просветног буџета Министарства, а који за „Петницу“ износи пет милиона динара, већ је уплаћен, и то значајно раније него прошле године. Већи, научни део, од око 25 милиона динара, мораће да сачека да се оконча јавни позив. Не можемо мимо законских процедура – кажу у Министарству просвете.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Буџетски дефицит у поређењу са 2018. повећан чак 183 пута

5 (7) * „Србија следеће године требало да „исплати 111 милијарди динара само на име …

Све мање лекара опште праксе у Новом Саду, један доктор покрива 40 одсто више грађана него што је прописано

0 (0) Број запослених у здравственим установама у Новом Саду у 2019. години порастао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend