Пијемо кафу пуну отрова и фекалија!

Београд – Тржиште Србије преплављено је прошверцованом кафом, као и оном произведеном у сумњивим пржионицама, која не пролази никакву безбедносну контролу, па грађани уместо кафе врло често конзумирају печене житарице пуне пестицида, сазнаје Курир.

Кафа која није прошла контролу квалитета и здравствене исправности може изазвати озбиљне здравствене проблеме чак и код најздравијих – повраћање, дијареју, несаницу, алергије, па чак и тровање и гушење, упозоравају стручњаци.

Тржишна инспекција

Наиме, према подацима тржишне инспекције, нелегалну кафу продаје од 20 до чак 30 одсто трговаца, углавном на пијачним тезгама, али и у легално регистрованим продавницама, односно малим пржионицама кафе, којих у Србији има око 250. С обзиром на то да кафа у земљу улази нелегалним токовима, значи да не пролази царину, као ни контролу здравствене исправности, због чега, тврде упућени, може бити изузетно опасна по здравље људи.

„Кафа која илегалним путевима улази у Србију често је врло лошег квалитета и представља опасност по здравље, јер се не зна ни где је произведена, ни у каквим условима, ни како је чувана и транспортована. У њој се може свашта, од самлевеног дрвета до земље и грашка, а свакако су за здравље људи најопаснији пестициди“, каже за Курир нутрициониста Бранка Мирковић, која саветује да се кафа купује искључиво од проверених произвођача.

Међутим, чини се да проблеми тек настају када таква кафа стигне до малих пржионица, јер онда ситни трговци, жељни зараде, у њу додају шта стигну.

Нехигијенски услови

„У кафу се додају печени јечам, пшеница и раж, а искрен да будем, додаје шта ко стигне. Притом тај посао убацивања у кафу којечега обављају нестручни људи у нехигијенским просторијама, пуним животињских фекалија, буђи, бубашваба“, каже за Курир бивши власник мале пржионице из Смедерева.

Угрожено здравље потрошача

Петар Богосављевић, преседник Покрета за заштиту потрошача, за Курир каже да је за сузбијање шверца кафе потребна одлучнија и већа реакција државе.

„Шверцовањем кафе држава економски губи због ненаплаћених царина и акциза, а потрошачи угрожавају своје здравље. Наше удружење је пре две године вршило испитивање квалитета кафе и код неколико произвођача нађена су одступања у мирису.“

Курир

Актуелно

Прогресивни примитивци

Мотиви за промоцију присилне вакцинације од стране (појединих) лекара и готово свих (жив био Александар …

Ало бре бандо напредно-тровачка! Ко је дозволио увоз овог отрова у земљу? (фото)

Захваљујући једном поштеном младом човеку који ради у једној продавници семена поврћа,поверио ми је документацију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons

Поштовани читаоци,

Помозите рад нашег сајта тако што ћете нас лајкнути, твитнути, плуснути! Хвала!