УКЛЕТУ РАНКОВИЋЕВУ ВИЛУ ОПЕТ ПРОДАЈУ Чудна судбина куће у којој је живео шеф комунистичке полиције

0
(0)

Вила коју је користио Александар Ранковић Лека, некада шеф полиције и свих тајних служби и главни егзекутор комунистичког режима све до свог политичког краја 1966. године, поново је на продају.

Власти Београда су вилу у Улици Андре Николића 5 на Сењаку, од 409 квадрата, с два мања објекта од 108 метара квадратних, те око 40 ари плаца на елитној локацији, више пута неуспешно нудили на продају. Претходна цена је била 4,5, а сада је 3,7 милиона евра за цео комплекс. Смиљана Чавић је била власница виле од њене изградње тридесетих година прошлог века па до 1958, када је спроведен трећи талас присилне национализације.

Претходна цена је била 4,5, а сада је 3,7 милиона евра за цео комплекс од 40 ари

„Блиц“ није успео да дође до информације да ли постоје евентуални наследници праве власнице који би имали право да траже повраћај виле. Миле Антић из Мреже за реституцију објашњава за „Блиц“ да је земљиште на којем су објекти било национализовано 1958, а да постоје непотврђене информације да су прави власници били присиљени да продају све објекте далеко испод тржишне цене, што је тада био распрострањени начин отимачине поред национализације.

Вилу су хтели да задрже наследници Ранковића, али су они одбијени. Ранковићу је 1966. вила дата на коришћење. Након његове смрти 1983, његови наследници остали су у вили до 1999, када је напуштена и препуштена зубу времена. Ово здање је 2000. године од Владе СРЈ добио Олимпијски комитет Србије, али га је 2012. преписао Граду Београду, који ће сада поново покушати да га прода и тиме попуни буџет.

Вила је потпуно девастирана

Да ли ће уклета вила у којој је живео Ранковић, који је по оцени историчара бивше СФРЈ био главни џелат комунистичког режима, бити продата – знаће се 3. фебруара 2017.

Професор историје на Љубљанском универзитету Митја Ференц, члан словеначке Комисије за откривање злочина комуниста, каже за „Блиц“ да, с обзиром на то да је Ранковић био шеф тајне полиције, несумњиво је и да је руководио акцијама масовних ликвидација које су крајем рата спровођене по налогу Јосипа Броза Тита.

– Ми смо пописали око 15.000 убијених Словенаца, а процена је да укупно има до 100.000 људи које су стрељали комунисти без судских пресуда. У Словенији је од 2016. почео да се примењује закон о масовним гробницама, које сада морају да буду обележене с пијететом. Полиција ради ДНК анализе жртава – наводи професор Ференц.

Ранковићу је вила дата на коришћење 1966. године, када је он политички пао
Историчар Срђан Цветковић, некадашњи секретар српске Комисије за тајне гробнице, напомиње да је Ранковић био главни човек Броза за прљаве послове.

– Био је основна полуга за све репресивне акције комунистичког режима: од масовних стрељања која су почела 1944, преко насилне кампање против опозиције, прогона за време Инфомбироа, до присилног откупа од сељака. Сачувани су извештаји који су слати њему о свим репресивним акцијама – напомиње др Цветковић и додаје да је до сада у Србији пописано више од 60.000 људи које су убили без пресуде јединице под командом Ранковића.

Надметање 3. фебруара

Потенцијални купци могу да објекат разгледају од 19. децембра до 27. јануара, а јавно надметање ће бити 3. фебруара у Градској управи. Нови власник има право само да објекте санира, уз градњу мањег обима.

Вук З. Цвијић, Блиц

Фото: РАС / РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОСЛЕ АФЕРЕ ТЕТКА, ПАЛА НОВА ВИЛА! Вулин се уселио у КУЋЕРИНУ НА ДЕДИЊУ!

0 (0) Реч је вили од око 150 квадрата стамбеног простора и пет-шест ари плаца …

МУТАВУ ипак селе у државни вилу и то да „уштеде“

0 (0) Премијерка Србије има на располагању неколико вила у које може да се пресели …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend