Србија

Писмо тужилаштву у предмету пада војног хеликоптера

Поштовани Замениче Вишег јавног тужиоца,

Сигурни смо да сте примили извештаје обе Комисије у вези са удесом хеликоптера Ми-17 Војске Србије. Област ваздухопловства је уско стручна и ми бисмо желели да Вам помогнемо у деловима који су недоречени, нејасни или правно нерегулисани.

Као прво, Војска Србије није надлежна за спровођење истраге удеса војног хеликоптера. Јасно нам је да то звучи нелогично, али треба да имате на уму да је неко ангажовао хеликоптер за потребе јавног авио превоза, који је комерцијална делатност регулисана цивилним законима и прописима. Више информација о томе можете добити од Директората цивилног ваздухопловства, који ће Вам то потврдити. И молим Вас, немојте мислити да они то не знају и да због тога ћуте. Можда су само мало уплашени.

У случају када се догоди удес ваздухоплова који обавља јавни авио превоз, за истрагу околности удеса је надлежна Агенција за истраживање удеса и озбиљних незгода у цивилном ваздухопловству, а у случају када је у то умешан војни ваздухоплов, та комисија мора бити МЕШОВИТА. Наравно да Главни истражитељ те Агенције то зна, а ако ме питате зашто и он ћути – не знам.

Да закључим ову тачку. Комисије које су Вам доставиле извештаје су апсолутно ненадлежне за истрагу овог удеса, а претходно поменути државни органи или експерти Вам то могу потврдити.

Анализираћемо извештаје Комисија, како бисмо Вам указали на извесне некоректности, за које не кривимо чланове Комисија јер они нису компетентни за таква истраживања, већ су поступили по наређењу, као покојни Мехић.

Још Вас обавештавамо да је публиковање комплетних извештаја у јавности, са врло осетљивим личним информацијама, потпуни политички и морални промашај. Стручна јавност је огорчена. У случајевима публиковања оваквих извештаја дају се само оне информације које не угрожавају личност и дело посаде, посебно када она није анонимна.

О ваздухоплову:

Ваздухоплов који се налазио у приправности за акције ТиС (трагање и спасавање) је хеликоптер типа Ми-8. Он је технички прегледан, одржаван и спреман за полетање. Остали хеликоптери НИСУ били спремни за полетање. Није било могуће утврдити да ли је хеликоптер Ми-17, који је претрпео удес, био технички исправан на начин како то недвосмислено тврде Комисије.

Поставља се питање којом процедуром је одобрена замена хеликоптера? Ко је то наредио? То није безбедно. То су две различите летелице. Довољна је и најмања грешка показивача положаја ваздухоплова да дође до катастрофе. Ко и на основу чега гарантује исправност електронске опреме хеликоптера?
Када будете анализирали припрему хеликоптера за лет, видећете да он није прегледан из разлога ХИТНОГ полетања (за само 20 минута од добијања првог наређења).

Хеликоптер Ми-17 не поседује одговарајућу опрему за слетање у метеоролошким условима који су владали у том тренутку на аеродрому Никола Тесла, а која се захтева по цивилним прописима. 

О посади:

Посада хеликоптера НИЈЕ била оспособљена и у тренажи за летење ноћу у инструменталним условима. Пилот Мехић јесте био оспособљен и у тренажи али копилот Ђукарић није. Ми-17 је хеликоптер са више чланова посаде (2 пилота), а оспособљеност посаде се одређује по најслабије оспособљеном члану, Ђукарићу. Закључак је да ПОСАДА НИЈЕ била оспособљена за лет у датим условима, а не како Комисије тврде да јесте.

О лету:

Ми-17 је извршавао лет за потребе хитног хеликоптерског медицинског превоза (животно огрожене бебе), а није учествовао у акцији трагања и спасавања. Онај ко извршава такву врсту летења се посебно сертификује од стране надлежног органа, а Војска НЕ СМЕ да спроводи такво летење. ВС нема успостављене оперативне процедуре да би то радила и не испуњава услове за такве летове. Не постоји морални основ (чињеница спасавања бебе) да се хеликоптер упути у самоубилачку мисију наређењем неког лица, јер безбедносни услови захтевани законом нису испуњени.

Остале околности:

Метеоролошки услови за летење нису били сложени, како се то негде може наћи. Они су били НЕПОВОЉНИ. Посада је свесно послата на задатак испод свих безбедносних минимума. Разлог успостављања минимума јесте да се повуче црта и успоставе границе безбедности. О последицама таквих одлука можете добити више информација од метеоролога са аеродрома и било ког пилота.

Припрема лета није спроведена. Посади није остављено довољно времена да обави адекватну припрему лета. Занемарујући све горе поменуте пропусте, полетање без припреме је по себи довољно за удес. Посада није имала времена да се консултује са метеорлошком службом која им може дати информације о стању времена на рути.

Контрола лета:

Поступци контроле лета нису анализирани? Па да ли је то могуће? Контрола лета, упркос захтеву пилота да иде на Батајницу (поновљен више пута) упућује хеликоптер на аеродром Никола Тесла. НИЈЕ ТАЧНА тврдња да је пилот одустао од слетања на ВМА јер је утврдио да је тамо било лоше време. Комисија констатује да је он одустао од слетања на ВМА због извештаја који је примио од стране контроле лета о метео ситуацији на Бањичком вису. Пилот, према том извештају, није лично утврдио стање времена на ВМА. Па како је контролор лета знао какво је време на Бањичком вису? Да ли је био видовит? Недостаје податак ко му је то јавио?

Господине, ко је наредио контролору летења да ОДБИЈЕ Мехићев захтев за слетање на Батајницу и да га упути на аеродром Никола Тесла? Мехић је до детаља био упознат са тереном и препрекама у зони Батајнице, а потпуно му је био непознат терен око аеродрома Никола Тесла.

И да Вам појаснимо још то да је Мехићева намера била да прође испод облака на Батајници и да одмах затим прелети на малој висини до ВМА. Не можемо поверовати да санитетско возило на аеродрому испуњава услове за прихват бебе, а ВМА их не испуњава.

Како је могуће да се пилоту мења рута телефонским путем током лета? 

МОЛИМО ВАС да покренете независну стручну истрагу. Закључци Комисија које сте добили су очигледно некомплетни и нетачни. Немојте њих кривити. Они поступају по наређењу и не познају законодавство у том обиму. А нису ни надлежни. У прилог тврдњи говоре и препоруке које Комисије дају на крају извештаја, а оне потврђују да ВС нема процедуре за медицински превоз и индиректно доводе до закључка да много тога није написано и истражено.

Није нама потребно да нам политичари кажу кога да волимо или ко је ко. Ми то знамо и без њих.

Господине Замениче Вишег јавног тужиоца, струка жели истину.

Како после свега наведеног неко може и да помисли да је ОСНОВНИ узрок удеса правилно дефинисан у извештајима Комисија?

Господине Мајоре, господине Капетане и господо Заставници, опростите, али потрајаће само мало дуже док откријемо све чињенице како то и заслужујете.

 

Авијатичар.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Ako onaj kome je ovo pismo upućeno ne odgovori na njega, tj. ignoriše ga, on time postaje saučesnik u ovom cirkusu koji bih ja nazvao “Spašavanje nesposobnih ministara a samim tim i nesposobnog Vučića”! Pismo zahteva odgovor ne bi li pravi krivci za ovaj zločin bili kažnjeni.

  2. u ime pravde u ime heroja koji su izginuli i mrtvi izloženi ponižavanju i omalovažavanju u ime nekoga ko treba da nastavi da živi ali sa sramom na obrazu ni kriv ni dužan u ime svih pravdoljubivih i pošteni ljudi učinite sve da se doznaju pravi krivci i nalogodavci da bi porodice poginulih sa ponosom čuvali sećanja na svoje izgubljene a nalogodavci budu privedeni pravdi i kažnjeni za svoja nedela

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!