fbpx

Питају те килави и неспособни издајниче радници ФИАТ-а да ли стране компаније могу да буду јаче од државе и закона?

0
(0)

Радници фабрике Фијат крајслер аутомобили Србија (ФЦА) кренули су у протестну шетњу до Скупштине града Крагујевца где ће градоначелнику предати захтев да се у решавање проблема у том предузећу укључи и председник Србије Александар Вучић.

 

У протестној шетњи су радници друге смене док запослени у првој смени штрајкују на својим радним местима. Окупљени у колони носе транспаренте „Уједињени против експлотације“, „Недамо се“, „Нећено да будемо јефтина радна снага“, „Фабрике радницима“…

„Председник Србије је дужан да прати да ли се поштује Устав и закон. Да ли једна страна мултинационална компанија може да буде јача од државе и закона који се примењују у Србији“, рекао је председник штрајкачког одбора Зоран Марковић у јутарњем програму Н1.

Он напомиње да је Закон о штрајку од 1996. године, а да је 2008. потписан Меморандум са Фијатом и да су стога у Фијату знали какав је закон на снази.

 

„Оно што нас највише боли је да се грубо крше сви позитивни прописи у држави, јер по Закону о штрајку послодавац је дужан да крене са преговорима, а и по колективном уговору неопходно је да по добијању одлуке о штрајку почне преговоре најкасније у року од пет дана“, објашњава Марковић.

Он напомиње да се јуче није преговарало, већ су очекивали да се испуни договор постигнут у Министарству привреде.

„Договор да штрајкачи подрже иницијативу представника министарства да зауставимо штрајк и да дође до преговора, али је услов био да Влада Србије донесе закључак по коме бисмо ми имали заштиту. На Влади то није прошло, грубо смо изиграни“, тврди Марковић.

Он каже да постоји вероватноћа да Фијат оде из Србије, али да неће допустити да њих и њихове породице било ко понижава.

Генерални штрајк око 2.000 производних радника у ФЦА почео је 27. јуна, са захтевима да се повећа износ бруто основице зараде са 38.000 на 50.000 динара. Они траже и да се обави реорганизација у циљу растерећења у процесу рада, исплате бонуси као и накнада за превоз ван радног времена.

(Н1)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због услова рада у Србији, радници из Индије се вратили кући

4 (4) Тек након писања медија и реаговања синдиката радницима из Индије ангажованим на грађевинским …

Радницима Ниш експреса прете отказима ако директору не продају акције

4.9 (7) Удружени синдикати Србије „Слога“ објавили су јуче снимак разговора у којем руководиоци „Ниш …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *