ПКС: Удвостручити аграрни буџет

ПКС: Удвостручити аграрни буџет

0
(0)

Београд — Нова Влада требало би да удвостручи садашњи аграрни буџет који износи 2,6 одсто, мада би најефикасније било да га повећа на 10 одсто укупног буџета земље.

Како је објаснио саветник за пољопривреду председника Привредне коморе Србије Војислав Станковић повећање буџета помогло би расту продиктивности српске пољопривреде.

„Наша пољопривреда која користи 40 одсто својих капацитета, а која је 2011. године остварила вредност од 6,4 милијарде долара“, рекао је Станковић поводом најаве премијера Србије да ће повећати издвајања државе за пољопривреду. 

Премијер Ивица Дачић је у експозеу изнео да ће основа економског развоја земље бити на пољопривреди и прехрамбеној индустрији, енергетици и инфраструктури, односно да су то гране од којих треба да почне нови инвестициони циклус. 

Дачић је најавио значајно повећање аграрног буџета и утврђивање дугорочних мера аграрне политике уз посебан пакет мера за подстицање инвестиција за пољопривреду, као и реформу Дирекције за робне резерве. 

Станковић је казао да ће се појединости најављеног програма тек видети, али је навео да би нове мере аграрне политике требало да буду исте за целу територију Србије, односно да исти третман у државној помоћи морају да имају сви региони, као и да аграрна политика обухвати најмање 80 одсто регистрованих пољопривредних произвођача. 

Према његовим речима, нова Влада Србије би требало да улаже у сабирне и дистрибутивне центре, складишта, берзе прехрамбених производа и обнову и изградњу инфраструктуре у сеоским подручјима. 

„Нова влада треба да форсира производњу са већом додатом вредношћу, односно треба да се повећа прераду воћа и поврћа, али и меса и млека и појача примена нових технологија и осавремењивање прерађивачке индустрије“, казао је он. 

Како је додао, треба да се подстиче извозно орјентисана производња. Станковић је навео да би нова влада требало да подстиче удруживање пољопривредника, као и да се највећи део субвенција пласира преко задруга. 

„Неповерење пољопривредника у државу је велико и на поправљању тог става треба доста да се ради“, рекао је саветник председника ПКС. 

Станковић је казао да најављена реформа Дирекције за робне резерве мора да обезбеди већи обухват производа којима та институција интервенише на тржишту, као и да се утврди добар паритет размене роба. 

Станковић је оценио да Дирекција за робне резерве као тржисни механизам до сада није довољно коришћен за стабилизацију тржишта, али и да би Робне резерве требало да снабдевању пољопривреднике минералним дјубривом, горивом и механизацијом, а могле би да помогну оживљавање производње домаћих трактора, када би се утврдио паритет размене за жито.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

5 (4) Савет Руске Федерације, горњи дом руског парламента, ратификовао је данас споразум о зони …

Мирослав Здравковић: Албанија је пољопривредна сила у односу на Србију

Мирослав Здравковић: Албанија је пољопривредна сила у односу на Србију

5 (5) Да нам економски раст не би био попут „изломљене“ линије пољопривредне производње у …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend