Милион станова под хипотеком

0
(0)

Нови Сад — Могуће је да дође до повећања понуде станова, уколико банке буду принуђене да активирају хипотеке, под којима је у Србији чак 934.000 станова

Како објашњава Горан Родић, секретар Одбора за грађевинарство Привредне коморе Србије многи инвеститори ће морати да снизе цене станова јер неће моћи да сервисирају кредите.

Наводећи да је 934.000 станова под хипотеком Родић је објаснио да су ту убројане и гаранције за куповину аутомобила и слично, међутим, уколико због кризе зашкрипи приликом отплате рате за купљено, на тапет долази стан. Родић је мишљења да је неминовно да цене станова наставе пад, посебно оних веће квадратуре. 

Добар познавалац прилика у тој области Драган Рабатић, иначе директор продаје у једној од најстаријих новосадских агенција за промет некретнина „Солис”, изјавио је за Дневник да су сва наклапања о томе шта ће бити на јесен узалудна јер, ако ишта на свету функционише по принципу понуде и тражње, онда је то тржиште некретнина. Џаба све калкулације инвеститора колико су уложили у изградњу или опремање станова, џаба убеђивање власника земљишта да има диван поглед на реку или парк ако нема купаца. Они су ти чија је задња. 

„Ако продавац озбиљно одлучи да стан прода, он ће га и продати. А продаће га зато што је свестан времена у којем живимо, које није као пре три или више година када су станови држали високу цену, него се светска криза и пад цена некретнина одразио и на нашу земљу и немогуће је да се квадрат код нас цени више него у развијенијим државама“, каже Рабатић. 

Он наводи да је све приметније раслојавање друштва, тако да има купаца који не питају за цену већ траже тачно оно што су замислили, али они ретко купују некретнину преко агенције. Они који навраћају у агенцију најчешће траже гарсоњеру или мањи двособан стан за око 40.000 евра, који плаћају углавном кредитом. Гарсоњере се продају за око 1.000 евра квадрат, а има мањих станова и за 700 евра квадрат. Онај ко тражи што јефтинији стан само да реши кров над главом, углавном не бира локацију, више жели да добије квадрат више на периферији него скучен простор ближе центру. 

Саговорник прича да је до само пре две године било незамисливо да се двособан стан на Новом насељу прода за мање од 1.000 евра квадрат, а сада се нуде по 800. Не зато што продавцима не треба новца као пре две године, него што су свесни да више не могу добити. А увек је реално оно што се и реализује, а не што се цени. Тако је недавно нова укњижена гарсоњера у ширем центру од 25 квадрата продата за 28.000 евра, али с комплетним намештајем. Стан од 54 квадрата на Новом насељу постигао је цену од 48.000 евра, док је дворишних 18 квадрата у центру продато за 13.000 евра. 

Истина је да је дошло повољно време за купце па се онима који су чекали две-три године то исплатило. Али су у праву и они који кажу да у продаји има много станова који су деведесетих година прошлог века јефтино откупљени па, пошто год да их данас продају, још увек ће добро зарадити. Рабатић каже да је уверен у то да је у Србији прошло време нереално високих цена станова, и процењује да ће оне и даље полако клизити надоле јер се потражња из бројних разлога смањује.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Станове које отму извршитељи купују чланови њихових породица и пријатељи!

0 (0) Питање ко купује станове које одузму извршитељи се увек намеће када у медијима …

Руше БИП, граде станове

0 (0) КОМПЛЕКС „Београдске индустрије пива“ (БИП), који се налази поред Мостарске петље, требало би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend