Економија

Плаћамо 158 мил.€ обавеза Ер Србије

Београд — Јавни дуг Србије биће увећан за 19,3 милијарди динара, колико износе обавезе авиокомпаније Ер Србија које ће преузети држава.

Претварање у јавни дуг Србије обавеза Ер Србије према правним и физичким лицима за обављене услуге и испоручену робу, предвиђено је Предлогом закона који је Влада Србије доставила Скупштини на усвајање по хитном поступку.

Новац за те намене биће исплаћен из буџета Србије у две рате – прва половина до 31. децембра ове године, а друга до 31. марта 2015. године.

Ер Србија, наследник Јат ервејза, у власништву је Владе Србије и компаније Етихад из Уједињених Арапским Емирата, о чему је потписан уговор августа 2013. године.

Закључком Владе Србије од 11. децембра 2014. године, утврђен је Програм мера за измиривање обавеза Ер Србије према правним и физичким лицима са стањем на дан 31. децембра 2013. године.

Укупан износ обавеза које ће преузети дрзава је 19,3 милијарде динара, од чега се на обавезе које је већ регулисала Ер Србија односи 2,6 милијарди динара.

Један део преузетих обавеза сервисираће Република Србија директним плаћањем повериоцима – Аеродрому “Никола Тесла”, Нафтној индустрији Србије (НИС), Директорату цивилног ваздухопловства, Јат техници, Контроли летења Србије и Црне Горе – СМАТСА, Београдској банци и Инвестбанци које су у стечају, и Народној банци Србије.

Обавезе према осталим повериоцима регулисаће Ер Србија након преноса средстава из буџета Србије.

Однос између Ер Србије и Републике Србије након ступања на снагу овог закона, како је предложено, биће дефинисан посебним уговором, како би се испуниле одредбе уговора између Владе Србије и Етихада.

Сарадња између Србије и Уједињених Арапских Емирата почела је потписивањем Споразума закљученог 17. фебруара 2013. године, а који је Скупштина Србије ратификовала 15. марта 2013.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

    1. JAT (čitaj žutaći) je napravio minus a mi ga vraćamo kao i sve ostale kredite koje su uzimali da bi se obogatili a onda država (narod) mora da vraća. A i dalje pričaju o “sposobnim” preduzetnicima koji ća da spasu ovaj “jadni” narod koji je glup i nesposoban. Velika je sreća što imamo tako sposobne da nas spasu. Ali promenili smo žutaće, valjda će ovi biti pošteniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!