Србија

Плаћамо грејање преко целе године, зашто се СМРЗАВАМО СВАКЕ ЈЕСЕНИ?

Послушали смо докторку Наду Мацуру и обукли смо се слојевито, додали смо џемпер и прслук… Авај, и даље нам је хладно – јер у становима нема грејања, а најтеже је ујутро и увече када се температура спусти на десетак степени. И тако ишчекујући 15. октобар, када протоколарно почиње грејна сезона за оне који су корисници услуга градских топлана, свакодневно се смрзавамо у становима, школи или на послу.

Сценарио која се понавља готово сваке године: навикнути на тропске врућине које нестају с првим недељама септембра, грађани жељно ишчекују почетак грејне сезоне смрзавајући се у својим домовима, поготово у јутарњим и вечерњим сатима, и поред тога што топлотну енергију уредно плаћају целе године.

 Оно чиме грађани Србије ових дана могу евентуално да се задовоље су млаки радијатори, услед функционалних проба котларница. Пробе су једно, а топла просторија друго. Забрињавајућа је чињеница је да ће хладне или млаке радијаторе имати и институције, као што су: ГАК “Народни фронт”, КБЦ “Бежанијска коса” или “Институт за мајку и дете” имати тек 10. октобра, а како РХМЗ најављује, већ за викенд нам предстоји захлађење.

– Најхладнији дани биће од 7. до 10. октобра, када ће најнижа дневна температура бити од седам до девет степени, а највиша дневна од 14 до 18. Између 8. и 9. октобра очекује се дневна температура од око 12 степени – рекао нам је метереолог Бранко Бијелић.

Одлуке о снабдевању топлотном енергијом доносе се за сваки град посебно, али се суштински значајно не разликују. Тако је Одлуком за територију града Београда прописано да грејна сезона почиње 15. октобра, а завршава се 15. априла. У истој одлуци стоји да “у периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја објекти ће се грејати у дане за које у задњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидрометеоролошки завод прогнозира средњу дневну температуру 12 степени или нижу” (члан 43).

Занимљиво је да се у свакој одлуци узимају параметри Републичког хидрометеролошког завода, иако је још 2016. године из тог предузећа речено за “Блиц” да топлане више не сарађују са њима, те да им Завод више не доставља податке. То грађанима не значи ништа, њих само занима хоће ли и зашто нема грејања када је спољна температура испод 12 степени Целзијусових када би требало да им радијатори буду топли.

Проверавајући стање у установима у којима бораве наши најмлађи и најстарији грађани из целе земље, стиче се утисак да се сви они довијају на разне начине у овом “прелазном периоду”. Из ГАК “Народни фронт” речено је за “Блиц” да у данима када је температура ниска, мајке се могу догревати по сопственом нахођењу, али да им више пријају топли радијатори него да топлоту емитује клима.

– Осим централног грејања имамо и своју котларницу, али најчешће се жене греју на климу. Имамо их у свакој соби, те су оне у могућности да их упале када желе. Чак и у порођајној сали постоји централна клима уз помоћ које се лети хладимо, а зими грејемо – објашњава главна сестра породилишта Драгана Младеновић, додајући да се мајке и бебе не смрзавају, али да и ова установа зависи од градске топлане.

У Министарству енергетике и рударства су нам рекли “да они нису надлежни за одређивање почетка и краја сезоне и да се одлука о томе доноси на локалном нивоу”. То значи да је на градским челницима и топланама, да ли ће се грађани смрзавати или не.

Како у ово доба године владају вирусу, малишани чешће обољевају и изостају из вртића и добро је када излазе напоље. Али када је лепо време. У београдском вртићу “Пионир” (ПУ Бошко Буха), пак, кажу да се малишани са хладноћом боре на свој начин.

– Због прегршт активности напољу ових дана, уз топлу одећу, ми се не смрзавамо, али чињеница је да је у јутарњим часовима буде хладније. И сама сам корисник централног грејања и свако јутро у стану буде као у ледари, али шта да радимо. Свакако бих волела када би барем тих најхладнијих дана било централног грејања – каже Верица Драговић из “Пионира” и наглашава да су, иначе, врло задовољни услугом коју “Топлане” пружају, као и то да су врло агилни.

Запослени, али и болесни у Институту за здравствену заштиту мајке и детета такође рачунају на алтернативне видове грејања.

– Ми имамо своје котлове уз помоћ којих обезбеђујемо грејање у данима када је ова “међутемпература”. Написали смо молбу “Топланама” тако да већ сутра крећемо у грејну сезону. Чак и када она званично почне, у хладним ноћима после 22 сата покренемо котлове, како би постигли одговарајућу температуру за рад – објашњава инг. Милутин Младеновић, помоћник директора Института за техничку подршку ове болнице.

Радијатори у Пироту топли у суботу

Ипак, није свуда исто. У Пироту због најаве захлађења сутра највероватније биће пуштено грејање, уместо званичног почетка грејне сезоне 15. октобра. Извршни директор ЈП Градска топлана Миодраг Тошић рекао је за “Блиц” да је све спремно за ранији почетак грејне сезоне и да Топлана на залихама има 300 тона мазута, што је довољно за несметано одвијање грејања током октобра.

И нишка “Топлана” је почела са топлим пробама како би се постепено покретао систем за предстојећу зиму. Директор нишке Топлане Предраг Милачић изјавио је да су пве недеље температуре биле повољне, али да ће у суботу када је најављено 11 степени радијатори бити топли и све је спремно за предстојећу зиму.

И у Нишу смрзавање

Нишлија Никола Стојановић каже да у јутарњим и вечерњим сатима укључује климу, иако целе године уредно плаћа грејање.

-Грејање у Нишу је катастрофално, барем код мене у ширем центру града. Пре почетка грејне сезоне је најгоре, тада обично користимо или климу или грејалицу ујутру и увече, док рачуни наравно пристижу – каже нам Стојановић.

Школе и вртићи које немају централно грејање сами организују температуру, као и Клинички центар Ниш који се не везује за датум почетка грејне сезоне. Директор Проф. Др Зоран Радовановић изјавио је за “Блиц” да се Клинички центар греје на гас.

– Ми смо 2013. године угасили стару котларницу и прешли на гас. Пратимо температуру и пацијентима ће бити топло, за датум се не везујемо, већ је важно да пацијентима буде добро – додаје др Радовановић.

Суботичка „Топлана“ грејну сезону званично ће почети када три дана узастопно температура у 21 сат буде нижа од 12 степени, баш као и Крагујевцу, Врању, Ужицу, Лесковцу, Новом Саду… Ово важи за све кориснике ЈКП-а, 10.400 домаћинстава и установа. Поједини грађани са нестрпљењем очекују почетак грејања и кажу да повремено ноћу укључују грејалице.

– Током дана је сунчано и нема потребе за грејањем, али ноћу и изјутра је хладно. Једва чекам да почне грејање – каже Суботичанка Соња Варга.

У Новом Саду болница не зависи од градске топлане

Грејање у Новом Саду почиње 15. октобра, а Клинички центар Војводине је већ увелико почео с грејањем, јер се та институција топлотном енергијом не снабдева преко Новосадске топлане. У вртићима широм Војводине како кажу уколико има потребе васпитачи укључују климе како би догревали просторије, иста је ситуација и у школама.

У Пријепољу касни грејање

Корисници даљинског грејања на западу Србије претходних дана нису имали топле радијаторе, јер у топланама кажу да за тим није било потребе и да ће грејна сезона почети на време.

Изузетак је Пријепоље, односно 60-70 станова у блоку “Опанак” у ужем језгру града. Грејна сезона ће овде окаснити, не зна се за колико, јер није извршена замена дотрајалих котлова. У Јавном комуналном предузећу “Лим” из Пријепоља кажу да су Општинском већу упутили захвет за корекцијом цене грејања, односно да ће услуга поскупети ако је одобри локална власт.

У ужичкој “Топлани” и “Ужице гасу” кажу да спремно дочекују 15. октобар када ће загрејати станове и пословне просторе око 6.000 корисника даљинског грејања. Обезбеђене су довољне количине мазута и гаса.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!