План Запада: Срушити Додика методом "да удари брат на брата"

План Запада: Срушити Додика методом „да удари брат на брата“

0
(0)

Чини се да Запад и политички кругови концентрисани око Сарајева покушавају да пре избора отму власт у РС како би спречили даље јачање РС али и потенцијално јаче зближавање са Србијом.

Шта се иза брада ваља? Само неколико дана пошто су у Београду Милорад Додик, председник Републике Српске, и Александар Вучић, председник Србије, најавили да би Декларација о опстанку српске нације могла да се у новембру нађе пред посланицима парламената Србије и РС, јер је тим за њену израду увелико формиран, у парламенту РС опозиција је блокирала рад ове институције.

Повод је, наводно, било то што на дневни ред није стављен Консолидован ревизорски извештај о извршењу буџета Српске за 2016. године, који је Одбор за финансије скинуо са дневног реда седнице на коју представници опозиције нису ни дошли.

Ствари се нису поправиле ни јутрос, јер су опозициони посланици физички онемогућили да се одржи нова седница пошто су засели на места на којима треба да седе председавајући Скупштини.

Седница се ипак наставила, али без опозиционих посланика јер им је изречена мера забране због блокаде парламента. У међувремену, дневни ред је измењен и спорни извештај је поново увршћен, али опозиција и даље најаваљује опструкцију парламента.

Дакле, у моменту када је РС буквално са свих страна под притиском, уместо јединства, опозиција из редова Срба је кренула ђоном на постојећу власт у РС.

Који је разлог за тако нешто?

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомора верује да за овакав развој догађаја и власт и опозиција сносе део одговорности, али наглашава да је власт гестом враћања спорног акта спустила лопту, док се за опозицију то не може рећи.

– Дакле, сада је на потезу опозиција. Ако не прихвате ову понуду, онда они имају задатак да до краја сруше политички систем РС, заправо да сруше институције Српске! – наводи он.

 

Он напомиње да РС има заштиту Русије и Србије, али и да у овом тренутку има заиста великих проблема са опозиционим „Савезом за промене“ који очигледно неке ствари ради по налогу својих ментора из великих амбасада и из Савета министара БиХ.

Козомора додаје и да све то долази из правца Сарајева, а да је циљ да се нестабилна ситуација из главног града БиХ пренесе и у Бањалуку.

– Оно што пада у очи гледано на нивоу целе БиХ јесте да је на делу потпуни распад коалиционе вец́ине, распад политичког система у Сарајеву на нивоу БиХ, и у савету Министара и у Представничком дому парламента БиХ. Слична је ситуација и у Федералном парламенту и федералној влади, јер она три године није конституисана пошто фале три српска министра. Није конституисано Вец́е народа јер недостају српски делегати. Очигледно је циљ да се та криза пренесе и на једини стабилан део БиХ, а то је РС. То наравно даје оправдање тврдњама да су страни ментори дали налог „Савезу за промене“ да направе хаос у парламенту РС. Но, да ли је то тако, тешко је доказати – напомиње он, додајући да овакве ствари могу бити веома опасне посебно због чињенице да су идуће године општи избори у БиХ, што значи да су сва могуц́а сценарија на столу.

Шта ц́е се све десити, видец́е се у наредним месецима, нарочито јер сви најављују да ц́е до краја године предложити своје кандидате за највише функције власти у РС. Српска може само да опстане ако и једна и друга страна направи корак назад.

Да ли се очекује смирење ситуације?

Власт у РС није само учинила уступак зарад мира у овом сегменту, већ је Додикова странка најавила и да ц́е референдум о статусу РС који је био планиран за идуц́у годину, бити одложен како се не би додано узбуркале страсти.

Опозиција, с друге стране, засад не показује склоност ка смиривању ситуације.

Због дешавања у Парламенту РС огласило се и Удружење грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске, које је упозорило да странке које чине“Савез за промене“ настоје да изазову хаос и нестабилност у Српској, како би дошло до евентуалне интервенције међународне заједнице која би им омогуц́ила долазак на власт.

Председник овог удружења Војин Павловиц́ навео да „ментори и мецене из Сарајева и са Запада“ губе стрпљење, што уноси додатну нервозу међу опозиционе посланике, јер нису оправдали велику помоц́ која им је пружана за „разбијање институција Српске“ и изразили пуну подршку владајуц́ој већини.

Спутник,Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИДИОТИЗАМ! Ко је бре уопште дозволио ЕУ и по којем основу да се меша у интерне послове Републике Србије?!

ИДИОТИЗАМ! Ко је бре уопште дозволио ЕУ и по којем основу да се меша у интерне послове Републике Србије?!

5 (2) Председник Скупштине Србије Ивица Дачић разговарао је данас телефоном са председавајућим Kомитета за …

Н. Кусовац: Прича да је икона коју је Додик поклонио Лаврову културно добро Украјине је будалаштина

Н. Кусовац: Прича да је икона коју је Додик поклонио Лаврову културно добро Украјине је будалаштина

4.5 (8) Он је навео да ова икона није богослужбена, храмовна икона, већ приватна икона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend