Плате код приватника каскају за државним, јаз ће се само продубити

0
(0)

Београд — Плате у приватном сектору и даље су знатно ниже него код колега којима је послодавац држава.

Последњи статистички подаци показују да рад код приватника доноси у просеку 15 одсто мању зараду.

Плата у јавном сектору, у новембру, износила је 56.657 динара, а ван њега 47.782 динара, а сва је прилика да ће ова година само продубити јаз, пишу „Вечерње новости“.

У овој години држава је повећала плате у свом домену од седам до 12 одсто, у просеку девет одсто. И запосленима у јавним предузећима је враћен део зараде. Уместо десет одсто, колико им је узето због штедње, примања им се сада умањују пет одсто. Плате код приватника нико није присилно држао под контролом. Оне постепено расту сваке године. И поред тога, никако не стижу до државног просека.

Фискални савет је подсетио да су зараде у општој држави и у 2018. у просеку расле девет одсто, док је у исто време повећање плате у приватном сектору износило око пет одсто.

„У овој години плате у јавном сектору су већ повећане и није добро да се на први сигнал доброг стања у буџету креће са лицитацијом хоће ли бити и када новог повећања“, сматра Владимир Вучковић, члан Фискалног савета.

Он каже да током ове године треба усвојити прописе који предвиђају платне разреде и да ће се тада плата повећавати у зависности од радног места, а не министарства.

„Не би било добро да се простор искористи за повећање зарада у старом систему. Плате у приватном сектору, с друге стране, расту у складу са растом продуктивности или привредне активности. У јавном сектору су већ дуго веће него у приватном и тај јаз постоји. Проблем је што јавном сектору сваке године плате расту који проценат више него што треба“, каже Вучковић.

Истраживање Републичког завода за статистику из прошле године показује да просечна плата није износ који прима већина запослених. У тренутку када је она износила 46.600 динара, највећи проценат запослених, 18,8 одсто њих, примало је плату између 20.000 и 25.000 динара. Две трећине радника прима плату до просечне или у висини просека.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредни економски експерти навукли сточаре у „бизнис“ који сад не могу да продају месо

4.8 (4) Србија тренутно има велике вишкове јунећег меса, али су мале шансе да то …

Како је Бугарска стекла титулу „европске мафија државе“

5 (4) Два месеца становници Бугарске излазе на улице сваке вечери протестујући против „олигархијске мафије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend