Насловна / Србија / Економија / Плате код приватника каскају за државним, јаз ће се само продубити
Плате код приватника каскају за државним, јаз ће се само продубити 1

Плате код приватника каскају за државним, јаз ће се само продубити

Београд — Плате у приватном сектору и даље су знатно ниже него код колега којима је послодавац држава.

Последњи статистички подаци показују да рад код приватника доноси у просеку 15 одсто мању зараду.

Плата у јавном сектору, у новембру, износила је 56.657 динара, а ван њега 47.782 динара, а сва је прилика да ће ова година само продубити јаз, пишу „Вечерње новости“.

У овој години држава је повећала плате у свом домену од седам до 12 одсто, у просеку девет одсто. И запосленима у јавним предузећима је враћен део зараде. Уместо десет одсто, колико им је узето због штедње, примања им се сада умањују пет одсто. Плате код приватника нико није присилно држао под контролом. Оне постепено расту сваке године. И поред тога, никако не стижу до државног просека.

Фискални савет је подсетио да су зараде у општој држави и у 2018. у просеку расле девет одсто, док је у исто време повећање плате у приватном сектору износило око пет одсто.

„У овој години плате у јавном сектору су већ повећане и није добро да се на први сигнал доброг стања у буџету креће са лицитацијом хоће ли бити и када новог повећања“, сматра Владимир Вучковић, члан Фискалног савета.

Он каже да током ове године треба усвојити прописе који предвиђају платне разреде и да ће се тада плата повећавати у зависности од радног места, а не министарства.

„Не би било добро да се простор искористи за повећање зарада у старом систему. Плате у приватном сектору, с друге стране, расту у складу са растом продуктивности или привредне активности. У јавном сектору су већ дуго веће него у приватном и тај јаз постоји. Проблем је што јавном сектору сваке године плате расту који проценат више него што треба“, каже Вучковић.

Истраживање Републичког завода за статистику из прошле године показује да просечна плата није износ који прима већина запослених. У тренутку када је она износила 46.600 динара, највећи проценат запослених, 18,8 одсто њих, примало је плату између 20.000 и 25.000 динара. Две трећине радника прима плату до просечне или у висини просека.

Новости.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Раднике Фијата у Крагујевцу узнемириле вести о продужењу плаћеног одсуства 11

Раднике Фијата у Крагујевцу узнемириле вести о продужењу плаћеног одсуства

Радници фабрике „Фијат Крајслер аутомобили” Србија (ФЦА) у Крагујевцу веома су забринути после сазнања из …

Протест бивших радника, суд дао рок државном ПKБ-у да се изјасни о привременој забрани отуђења имовине (видео) 12

Протест бивших радника, суд дао рок државном ПKБ-у да се изјасни о привременој забрани отуђења имовине (видео)

Судија је дала рок од осам дана ПKБ-у у државном власништву да се изјасни поводом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *